Články označené ako BrandCom sú pripravené a publikované v spolupráci s komerčnými partnermi. Hoci redakcia TRENDU nie je ich autorom, ich obsah považuje za prínosný pre čitateľa a preto umožnila ich publikovanie. Viac o BrandCom
Objednajte si denný súhrn správ
Vyberiete si len témy, ktoré vás zaujímajú.
Zasielanie newslettra kedykoľvek vypnete.

Zamestnávateľov vyjdú obedy od decembra drahšie, ceny gastráčov porastú

30.11.2016 | SITA

Minimálna suma stravných lístkov pre zamestnancov sa od 1. decembra zvýši z 3,15 eura na 3,38 eura. Dôvodom je zvýšenie príspevku na stravné pre zamestnancov, ktorí sú na pracovnej ceste v rámci Slovenska.

  • Tlačiť
  • Poslať e-mailom
  • Oznámiť chybu
  • 0

Suma stravného v prípade pracovnej cesty v dĺžke 5 až 12 hodín od začiatku decembra stúpa zo súčasných 4,20 eura na 4,50 eura za každý deň, stravné pri pracovnej ceste trvajúcej od 12 do 18 hodín sa zvyšuje zo 6,30 eura na 6,70 eura a pri pracovnej ceste presahujúcej 18 hodín ide o nárast zo súčasných 9,80 eura na 10,30 eura. Vyplýva to z opatrenia Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR o sumách stravného, ktoré nadobudne účinnosť od 1. decembra tohto roka.

Ministerstvo práce a sociálnych vecí odhaduje, že nárast minimálnej hodnoty gastrolístkov sa môže vzťahovať na zhruba 542-tisíc zamestnancov. Podľa výberovej vzorky, v ktorej sa nachádzalo 860,5 tisíca zamestnancov, dostávalo stravovacie poukážky v hodnote nižšej ako 3,38 eura približne 205,7 tisíca zamestnancov, čo je 23,9 percenta z počtu vo výberovej vzorke.

Neprehliadnite

Za minulý rok pritom bolo na Slovensku takmer 2,27 milióna zamestnancov. „Za predpokladu, že z celkového počtu zamestnancov stravovacie poukážky poberá 23,9 percenta zamestnancov v hodnote nižšej ako 3,38 eura, zvýšenie minimálnej hodnoty stravovacích poukážok môže mať pozitívny vplyv na približne 542-tisíc zamestnancov," uviedlo ministerstvo.

Sumy stravného pri tuzemských pracovných cestách sa naposledy menili k 1. novembru 2014. „V zmysle mechanizmu zvyšovania súm stravného, ktorý je ustanovený v zákone o cestovných náhradách, bola splnená podmienka na ich zvýšenie, a to na základe štatistických údajov za mesiac júl 2016," uviedlo ministerstvo.

V júli tohto roka totiž mesačný kumulovaný index cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní na Slovensku oproti augustu 2014 dosiahol 105 percent.

  • Tlačiť
  • Poslať e-mailom
  • Oznámiť chybu
  • 0

Tagy gastrolístky

Diskusia (0 reakcií)