29. november 2016 – V Lipsku už niekoľko desaťročí funguje kultový klub Conne Island, kde sa organizujú heavy metal, elektro a punk koncerty. Fasáda podniku je počmáraná graffitmi, vonku je basketbalové ihrisko a skate park. V podniku sa združujú hlavne ľavicoví radikáli a ľudia okolo nemeckého antifašistického hnutia.

Nedávno podnik zaviedol špeciálne vstupné vo výške 50 centov, ktoré bolo určené pre imigrantov v Nemecku. Myšlienka bola skvelá: ich prilákaním do klubu sa môžu Nemci lepšie spoznať s novými prisťahovalcami, ukázať im kultúru, porozprávať sa a keď budú spolu popíjať, navzájom sa lepšie spoznajú a pochopia. Lenže v klube sa po zavedení vstupného začali objavovať podľa majiteľov podniku násilné incidenty, krádeže a sexuálne obťažovanie.

„Spoločne žúrovať a týmto jednoduchým spôsobom docieliť integráciu mladých utečencov v našom klube sa ukázalo byť naivným plánom,“ napísali majitelia klubu podľa týždenníka Die Zeit, ktorý následne citoval portál Respekt.cz.

Priznania majiteľov klubu sa chytili protiislamské hnutia a radikálna ultrapravicová strana Alternatíva pre Nemecko, ktoré z prípadu urobila dôkaz o neprispôsobivosti utečencov a zlyhaní plánu prijímania utečencov Willkommenskultur.

Ľavicová scéna zasa podnik kritizovala, že ich zradila a dala do rúk extrémistov pádne argumenty. Podnik sa ale obhajuje, že je známkou sily a sebavedomia, aby sa o probléme otvorene hovorilo, inak by sa ho chytili extrémisti s vlastným slovníkom a presvedčením.

Nemecký punkový podnik chcel privítať utečencov lacným vstupným. Oľutoval to
Zdroj: Twitter
Nemecký punkový podnik chcel privítať utečencov lacným vstupným. Oľutoval to