Články označené ako BrandCom sú pripravené a publikované v spolupráci s komerčnými partnermi. Hoci redakcia TRENDU nie je ich autorom, ich obsah považuje za prínosný pre čitateľa a preto umožnila ich publikovanie. Viac o BrandCom
Objednajte si denný súhrn správ
Vyberiete si len témy, ktoré vás zaujímajú.
Zasielanie newslettra kedykoľvek vypnete.

V Uzbekistane netreba hľadať lokálnu kuchyňu, je všade

22.10.2016 | Jarmila Horváthová | © 2016 News and Media Holding

Jedny z najkrajších historických pamiatok na svete, ale aj kuchyňa, ktorá sa považuje za jednu z najlepších v Strednej Ázii – to je Uzbekistan a jeho kuchyňa. Podľa niektorých zdrojov práve z tejto krajiny pochádza väčšina receptov, ktoré tvoria stredoázijskú kuchyňu.

  • Tlačiť
  • Poslať e-mailom
  • Oznámiť chybu
  • 0

Rubrika

Enjoy

Navyše v Uzbekistane ju nemusíte hľadať. Tu sa reštaurácie delia na turistické a lokálne len podľa toho, kto ich navštevuje, nie podľa ponuky. Ponúkajú výlučne miestnu kuchyňu, medzinárodná sem, až na výnimky v hlavnom meste Taškente, neprenikla. Ani v takých turistických baštách, ako je Chiva, kde v starom meste jedia prakticky len turisti.

Plov (Uzbekistan)Zdroj: flickr/stefan_fotos | CC2.0

Základná ponuka je pomerne jednoduchá, tvorí ju niekoľko jedál. Najzákladnejším je plov, čo je variácia pilafu. To znamená ryža s koreninami, hrozienkami, zeleninou a mäsom, hovädzím alebo baraním. V Taškente sa dokonca nachádza stredoázijské centrum plovu. Hovädzina, baranina (jahňacina) a kuracina sú tri druhy mäsa, ktoré sa v uzbeckej kuchyni používajú najviac a robí sa z nich aj ďalšie obľúbené jedlo – šašlik.

Ten však v niektorých reštauráciách nerobia každý deň a najbohatší, zložený z niekoľkých druhov mäsa, sa pripravuje len vo štvrtok. Vždy je na výber z kúskov mäsa alebo z mletého mäsa. Niekedy, aby bol šťavnatejší, sa medzi jednotlivé kúsky vkladajú tučné časti mäsa.

Neprehliadnite

Šašlik z hovädziny alebo jahňaciny tu rozhodne robiť vedia, mäso, ktoré sme tu jedli, bolo (takmer) vždy šťavnaté a mäkké. Niekde ho predávajú na kusy, inde je v porcii viac „páločiek“, teda paličiek, treba sa vždy spýtať. K všetkým jedlám ponúkajú šaláty, najrozšírenejšie sú z paradajok, uhoriek, cibule, k šašliku aj cibuľa v náleve.

Ďalším základným jedlom je lagmon či lagman, hustá polievka, ktorá sa je aj ako hlavné jedlo. Je to zeleninová polievka s mäsom, strukovinami a širokými rezancami, populárna je aj ďalšia polievka šorpa, čo je hovädzí vývar s mäsom a zeleninou.

Manti (Uzbekistan)Zdroj: Jarmila Horváthová

Ale ani milovníci ľahšej kuchyne nebudú ochudobnení, v ponuke takmer každej reštaurácie nájdete manti – to sú taštičky z tenučkého rezancového cesta, ktoré sa plnia buď mletým mäsom s cibuľou, alebo zemiakmi či tekvicou, a podávajú sa s kyslou smotanou. Plnené taštičky, ale z lístkového cesta a pečené, sú ďalším obľúbeným jedlom. Tie sa volajú samsa a Uzbeci ich často jedia ako snack, do ruky.

Namiesto chleba, ako ho poznáme my, tu jedia chlebové placky, každá oblasť má svoj typ a receptúry. Niekde sa pripravujú úplne tenké, inde hrubšie a vyzerajú trochu ako naše langoše. Spoločné majú, že na povrchu sú zdobené rôznymi motívmi. Pečiatky na zdobenie môžu byť aj obľúbeným suvenírom pre tých, ktorí si doma pečú chlieb.

V tradičnej kuchyni sa dezerty po jedle nepodávajú, namiesto nich sú to orechy, sezónne aj sušené ovocie.

Čo sa pije

Uzbeci pijú najmä čaj, zelený a čierny, kanvička stojí 1000 sumov, čo je pár centov. Napriek tomu, že Uzbekistan je moslimská krajina, alkohol tu dostať bez problémov, čo je dedičstvo bývalého Sovietskeho zväzu. Fľaša kvalitnejšej vodky v obchode stojí od cca 12-tisíc sumov (necelé dve eurá).

V reštauráciách majú v ponuke aj uzbecké vína, ktoré sa do Ruska a Strednej Ázie dokonca aj exportujú. Robia sa z miestnych odrôd Gulyakandoz, Shirin, Aleatiko a Kabernet likernoe. Vína, ktoré sme pili, mali rôznu kvalitu, ale určite je zaujímavé ich ochutnať. Fľaša v reštaurácii stála v prepočte 3,50 – 6,50 €, tam, kam chodilo viac turistov, bolo víno drahšie.

Z nealkoholických nápojov všade dostať kolu a podobné značky. Pre tých, ktorí radi dobre jedia, je Uzbekistan krajinou zasľúbenou, aj čo sa týka cien – obed alebo večera aj s 2,5 dcl vína vyjde v bežných reštauráciách na cca štyri až päť eur.

Dočítali ste článok z TRENDU
Článok vyšiel v týždenníku TREND 42/2016. Voľne dostupných je len niekoľko článkov z každého vydania. Predplatitelia majú neobmedzený prístup k obsahu na webe aj v mobilných aplikáciách.
  • Tlačiť
  • Poslať e-mailom
  • Oznámiť chybu
  • 0

Rubrika Enjoy

Tagy kuchyňa, lagmon, manti, plov, samsa, šašlik, šorpa, Uzbekistan

Diskusia (0 reakcií)

Nájdi vydanie

Výhody pre predplatiteľov TRENDU

  1. Zľavy

  2. Online služby

  3. TREND do tabletu

    • Aktuálny TREND aj archívne vydania na stiahnutie do aplikácií pre iPad, iPhone a tablet s Androidom
  4. Ďalšie výhody

    • Doručenie do piatku vo Vašej schránke
    • Pracovný stolový kalendár
    • Kedykoľvek si môžete zmeniť doručovaciu adresu
    • Kedykoľvek môžete prerušiť predplatné na ľubovoľný čas a neskôr si ho obnoviť

Všeobecné obchodné podmienky pre predplatné
Kontakt:
(02) 3215 3121-2, predplatne@newsandmedia.sk

Darovací list na stiahnutie

Výhody pre predplatiteľov PROFITU

  1. Zľavy

    • Úspora od 25 % až do 45 % oproti cene v stánku
  2. Pohodlie

    • Magazín Vám príde domov alebo do firmy
  3. Online služby

    • V archíve na webe si môžete prečítať všetky staršie vydania aj články z nového PROFITU
  4. Profit do tabletu

    • Bezplatné sťahovanie vydaní do tabletových aplikácií Floowie

Všeobecné obchodné podmienky pre predplatné

Kontakt: (02) 3237 7777
predplatne@petitpress.sk

Darovací list na stiahnutie

Knihy a digitálne médiá

Vyberáme pre Vás tituly od viacerých vydavateľstiev. Väčšinu z nich si predplatitelia TRENDU môžu objednať so zľavou. Ak ste predplatiteľ TRENDU, nezabudnite sa pred objednaním prihlásiť. Automaticky dostanete 10 až 20-percentnú zľavu.

Prečo Dobré zmluvy

Naozaj sa dá spoľahnúť na vzory zadarmo stiahnuté z webu? Neznámeho pôvodu a niekoľko rokov staré? Dobré zmluvy prinášajú viac ako 150 aktuálnych vzorových dokumentov. Všetky sú overené advokátskou kanceláriou:

Ak ste predplatiteľ TRENDU, nezabudnite sa pred objednaním prihlásiť. Automaticky dostanete 10-percentnú zľavu. Pozrite si aj dokumenty na bezplatné stiahnutie.

Daňové vzory a judikáty

Daňové vzory obsahujú vzory 60 najčastejšie používaných dokumentov v daňovom konaní (komunikácii s daňovými úradmi), Daňové judikáty 40 reálnych judikátov z daňového práva s odborným komentárom. Vychádzajú z praxe skúseného daňového právnika - ich autorom je advokát JUDr. Patrik Benčík, ktorý má za sebou viac ako 100 daňových súdnych sporov. Niekoľko rokov pracoval ako právnik na vtedajšom Daňovom riaditeľstve SR, je autorom a spoluautorom viacerých odborných publikácií z oblasti daňového práva.