Články označené ako BrandCom sú pripravené a publikované v spolupráci s komerčnými partnermi. Hoci redakcia TRENDU nie je ich autorom, ich obsah považuje za prínosný pre čitateľa a preto umožnila ich publikovanie. Viac o BrandCom
Objednajte si denný súhrn správ
Vyberiete si len témy, ktoré vás zaujímajú.
Zasielanie newslettra kedykoľvek vypnete.

Ako zaplniť poloprázdne reštaurácie

13.02.2016 | Jarmila Horváthová | © 2016 News and Media Holding

Dobré jedlo patrí (pre mnohých) k životným radostiam, preto všetko, čo je s ním spojené, nachádza všade na svete svojich priaznivcov. Festivaly jedla majú najrozličnejšie formy, od rôznych podujatí „streetfoodového“ charakteru, kde sa najete za pár eur, až po podujatia spojené s gastronómiou na najvyššej úrovni, kde varia najlepší kuchári tej-ktorej krajiny alebo regiónu a festivalové menu stojí 200 až 300 eur.

  • Tlačiť
  • Poslať e-mailom
  • Oznámiť chybu
  • 0

Rubrika

Relax

Tie prvé potrebujú najmä dobré počasie, keďže sa konajú na verejných priestranstvách a reštaurácie tam vychádzajú za prípadnými klientmi so svojou ponukou von. Tieto typy gurmánskych festivalov sa konajú v podstate v každom väčšom európskom meste. Aj v Bratislave máme dva, ďalší sa koná v Košiciach.

Potom je ešte ďalší typ gurmánskych festivalov a jeho doménou je nie leto, ale zima. Presnejšie prvé dva mesiace v roku. Začínajú sa väčšinou v polovici januára, končia sa v polovici alebo koncom februára. K tomuto typu patrí napríklad pražský Grand Restaurant Festival, ktorý od roku 2010 organizuje spoločnosť Pavla Maurera, vydavateľa sprievodcu českými a moravskými reštauráciami Maurerův výběr, a na Slovensku je ním Zimný festival jedla, ktorý sa koná v týchto dňoch štvrtýkrát a jeho organizátorom je Radoslav Nackin, vydavateľ bedekra Gurmán na Slovensku.

Keď je málo hostí

Prečo prvé dva mesiace v roku? Dôvod, prečo sa festivaly konajú práve v tomto období, je jednoduchý. Január a február sú pre väčšinu reštaurácií mesiace, keď majú po koncoročných „hodoch“ menej hostí. Rôzne akcie sú príležitosťou, ako sem dostať návštevníkov aj v tomto hluchom období.

Tieto festivaly sú založené na princípe zvýhodnenej ponuky jedál v jednotlivých reštauráciách. Každá pripraví špeciálne menu podľa vopred určeného zadania a to sa predáva lacnejšie, ako keby si hosť objednal tieto dva či tri chody bežne z jedálneho lístka. Podmienkou je, že návštevník si musí degustáciu kúpiť vopred a tiež vopred rezervovať miesto. Je len na reštauráciách, koľko miest zo svojej kapacity pre festivalových hostí vyhradia.

Miroslav Miklovič z vinárstva Víno z Kamenného dvora.Zdroj: Linda Vodislavská

Na Slovensku pozostáva festivalové menu z troch tém – prvou je ikonické jedlo, ktoré má charakterizovať danú reštauráciu, druhým recepty našich mám – podľa rodinných receptov s dlhodobou tradíciou a treťou sú chute regiónov, kde sa kladie dôraz na využívanie lokálnych surovín – táto téma je spojená s tým, že jedným z partnerov festivalu je Slovenská agentúra pre cestovný ruch.

Dočítajte celý článok
Článok vyšiel v týždenníku TREND 6/2016. Ak ste predplatiteľ TRENDU alebo TRENDU Digital, prihláste sa alebo si aktivujte predplatiteľský prístup.
Objednať predplatné od 3,90 €
  • Tlačiť
  • Poslať e-mailom
  • Oznámiť chybu
  • 0

Rubrika Relax

Tagy jedlo, reštaurácie

Diskusia (0 reakcií)

Nájdi vydanie

Výhody pre predplatiteľov TRENDU

  1. Zľavy

  2. Online služby

  3. TREND do tabletu

    • Aktuálny TREND aj archívne vydania na stiahnutie do aplikácií pre iPad, iPhone a tablet s Androidom
  4. Ďalšie výhody

    • Doručenie do piatku vo Vašej schránke
    • Pracovný stolový kalendár
    • Kedykoľvek si môžete zmeniť doručovaciu adresu
    • Kedykoľvek môžete prerušiť predplatné na ľubovoľný čas a neskôr si ho obnoviť

Všeobecné obchodné podmienky pre predplatné
Kontakt: (02) 3215 3121-2, predplatne@trend.sk

Darovací list na stiahnutie

Výhody pre predplatiteľov PROFITU

  1. Zľavy

    • Úspora od 25 % až do 45 % oproti cene v stánku
  2. Pohodlie

    • Magazín Vám príde domov alebo do firmy
  3. Online služby

    • V archíve na webe si môžete prečítať všetky staršie vydania aj články z nového PROFITU
  4. Profit do tabletu

    • Bezplatné sťahovanie vydaní do tabletových aplikácií Floowie

Všeobecné obchodné podmienky pre predplatné

Kontakt: (02) 3237 7777
predplatne@petitpress.sk

Darovací list na stiahnutie

Knihy a digitálne médiá

Vyberáme pre Vás tituly od viacerých vydavateľstiev. Väčšinu z nich si predplatitelia TRENDU môžu objednať so zľavou. Ak ste predplatiteľ TRENDU, nezabudnite sa pred objednaním prihlásiť. Automaticky dostanete 10 až 20-percentnú zľavu.

Prečo Dobré zmluvy

Naozaj sa dá spoľahnúť na vzory zadarmo stiahnuté z webu? Neznámeho pôvodu a niekoľko rokov staré? Dobré zmluvy prinášajú viac ako 150 aktuálnych vzorových dokumentov. Všetky sú overené advokátskou kanceláriou:

Ak ste predplatiteľ TRENDU, nezabudnite sa pred objednaním prihlásiť. Automaticky dostanete 10-percentnú zľavu. Pozrite si aj dokumenty na bezplatné stiahnutie.

Daňové vzory a judikáty

Daňové vzory obsahujú vzory 60 najčastejšie používaných dokumentov v daňovom konaní (komunikácii s daňovými úradmi), Daňové judikáty 40 reálnych judikátov z daňového práva s odborným komentárom. Vychádzajú z praxe skúseného daňového právnika - ich autorom je advokát JUDr. Patrik Benčík, ktorý má za sebou viac ako 100 daňových súdnych sporov. Niekoľko rokov pracoval ako právnik na vtedajšom Daňovom riaditeľstve SR, je autorom a spoluautorom viacerých odborných publikácií z oblasti daňového práva.