Články označené ako BrandCom sú pripravené a publikované v spolupráci s komerčnými partnermi. Hoci redakcia TRENDU nie je ich autorom, ich obsah považuje za prínosný pre čitateľa a preto umožnila ich publikovanie. Viac o BrandCom

Čína má záujem o európske bravčové. Slovensko na to nemá kapacity

22.04.2019, 16:39 | TASR

Napriek záujmu Číny o dovoz bravčového mäsa z Európy sa Slovensko na tomto obchode tak skoro nezúčastní. Ako jedna z mála krajín zatiaľ nemá podpísanú certifikačnú dohodu, ktorá by vývoz akéhokoľvek mäsa do najľudnatejšej krajiny sveta umožnila, a chýba aj dostatočná produkcia. Slovensko je v súčasnosti odkázané na dovoz takmer dvoch tretín z celkovej spotreby bravčového, upozornil na to predseda Zväzu chovateľov ošípaných (ZCHO) na Slovensku Andrej Imrich.

  • Tlačiť
  • 8

„Slovenská republika vyprodukuje maximálne 40 percent potreby bravčového mäsa,“ povedal A. Imrich. Vývoz bravčoviny do Číny je podľa šéfa ZCHO nereálny, pretože certifikované bitúnky nemajú na prípadný nárast výroby dostatočnú kapacitu.

Záujem Číny o dovoz bravčového mäsa vzrástol po tom, čo krajina zlikvidovala časť svojich chovov pre nákazu africkým morom ošípaných. To prispelo k zvýšeniu cien na trhu. Ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozef Bíreš informoval o tom, že Slovensko už s Čínou pripravuje dohodu, ktorá by vývoz mäsa umožňovala.

Neprehliadnite

„Máme rozbehnutý proces (vývozu) mäsa a mäsových výrobkov. Dohodli sme termín technického auditu, na ktorom si čínska strana chce skontrolovať prevádzky,“ povedal J. Bíreš v piatok 12. apríla po podpise podobnej dohody o vývoze mlieka a mliečnych výrobkov.

Slovensku by podľa neho dohoda a nasledovná certifikácia prevádzok na vývoz do Číny pomohla. Niektoré štáty, napríklad Maďarsko, hoci už takúto zmluvu podpísali, nemôžu pre vlastnú nákazu morom ošípaných s ázijskou krajinou obchodovať.

Podľa A. Imricha však ani zvýšené ceny bravčového mäsa v posledných týždňoch nezaručia výrazné rozšírenie chovu. Slovensko ročne vyprodukuje okolo 90-tisíc ton bravčového mäsa v živej váhe, no potrebuje 220-tisíc až 230-tisíc ton. „Vyzýval som chovateľov, aby zvyšovali stavy prasníc,“ povedal A. Imrich. Ceny v minulom roku aj začiatkom tohto roka boli podľa neho výrazne pod prevádzkovými nákladmi, a tak chovatelia počty ošípaných znižovali.

Zvýšenie ceny dostane chovateľov do čiernych čísiel, o koľko by sa mohli stavy v budúcnosti zvýšiť, si však Imrich netrúfol povedať. „Niektoré objekty sa zlikvidovali, technológie zhrdzaveli, a teraz by bolo treba znova investovať, aby sa rozprúdil chov ošípaných na Slovensku,“ dodal predseda zväzu. V minulosti boli práve ošípané jednou z nosných komodít slovenského poľnohospodárstva.

  • Tlačiť
  • 8

Tagy potravinársky priemysel