Články označené ako BrandCom sú pripravené a publikované v spolupráci s komerčnými partnermi. Hoci redakcia TRENDU nie je ich autorom, ich obsah považuje za prínosný pre čitateľa a preto umožnila ich publikovanie. Viac o BrandCom

Nevyhadzujte potraviny. V Bratislave otvorili chladničku pre zvyšky jedál

13.11.2017, 19:36 | Jozef Tvardzík | © 2017 News and Media Holding

V sobotu (11. novembra) občianske združenie Free Food otvorilo v priestoroch jedálne v novej Cvernovke na Račianskej ulici v Bratislave prvú komunitnú chladničku na Slovensku. Jej cieľom je upozorniť na plytvanie jedlom. Jedlo z chladničky si bude môcť zobrať zadarmo ten, kto je hladný a prispieť ten, kto má dosť a chce jedlo vyhodiť. Chladnička je k dispozícií podľa združenia len komunite v Cvernovke.

  • Tlačiť
  • 3

Asi to poznáte. Koľkokrát sa vám už stalo, že ste nakúpili a navarili viac, ako ste dokázali spotrebovať. Tých, ktorí majú záhradu, mohla prekvapiť nečakane štedrá úroda, ktorú nestíhali spotrebovať.

V priemere ľudia na Slovensku ročne vyhodia vyše 160 kilogramov potravín. V celej Európskej únii je to za rok okolo 90 miliónov ton.

Slovensko bolo zároveň až do prvého januára poslednou európskou krajinou, v ktorej nemohli obchodné siete darovať potraviny pred vypršaním spotreby či dátumom minimálnej trvanlivosti.

Verejné chladničky zlyhali, komunitné na ne chcú nadviazať

Odborníci ale hovoria, že suverénne najviac plytvajú domácnosti. Vyhadzujú vyše 50 percent z celkového množstva týchto potravín.

V Bratislave preto vznikol experiment, ktorý má na plytvanie jedlom upozorňovať. Skupina nadšencov z občianskeho združenia Free Food predstavila prvú komunitnú chladničku, ktorá sa bude deliť o zvyšné jedlo. Chce tak inšpirovať aj ďalšie komunity, aby si zriadili vlastné chladničky alebo požiadali združenie o cenné rady.

Projekt nadväzuje na experiment pod názvom Verejné chladničky, ktorý pred približne dvoma rokmi zlyhal. Jej cieľom bolo zriadiť chladničky na uliciach Bratislave, často pod holým nebom, ako je to bežné v Čechách či Nemecku.

Byrokratické obštrukcie

O verejné chladničky sa ale začala zaujímať hygiena a ministerstvo pôdohospodárstva. Úradníci povedali, že akékoľvek združenie, ktoré chce prevádzkovať verejné chladničky, musí byť registrované ako potravinársky podnik. Zo zákona o potravinách bude vlastník chladničky zodpovedať za bezpečnosť umiestnených potravín.

Podľa združenia by sa im ale ako potravinársky podnik zaregistrovať nepodarilo a zodpovednosť za obsah chladničiek by bola neúnosná.

Znamenalo by to, že v prípade problému by museli platiť pokutu. Prvotný neúspešný stret s tvrdou legislatívou ich však neodradil. Komunitné chladničky predstavujú istý kompromis. Rozprávali sme sa o ňom s Monikou Čermákovou

Monika Čermáková z občianského združenie Free FoodZdroj: Facebook / Monika Čermáková

Ako vy osobne šetríte jedlom a ako sú na tom Slováci?

Osobne šetrím jedlom tak, že sa snažím dodržiavať určité zásady napríklad pri nakupovaní. Chodím kupovať jedlo častejšie, s nákupným zoznamom a nakupujem v menších množstvách. Varenie prispôsobujem tomu, čo mám v chladničke.

Často nakupujem na trhu - také ovocie či zeleninu mi je ľúto vyhodiť, a tak sa snažím vždy spotrebovať všetko. Takisto nakupujem bio potraviny, kde si človek rýchlo rozmyslí, či to chce vyhodiť, keď to má vyššiu cenu.

Oficiálne štatistiky na Slovensku nemáme, ale zo štatistík Európskej únie zo strednej Európy vieme, že domácnosti plytvajú jedlom viac ako napríklad supermarkety alebo samotní pestovatelia.

Ako vznikol nápad postaviť komunitnú chladničku?

Nápad vznikol ešte v roku 2014 v rámci filmového festivalu Ekotopfilm, kde sa skupina nadšencov a vedenie festivalu rozhodli umiestniť chladničku pri mieste konania festivalu. Bol to experiment, ktorý sa stretol s veľmi dobrými ohlasmi.

Neprehliadnite

Pred časom bol v Bratislave podobný pokus s verejnými chladničkami, ale neuspel. Na čom projekt vtedy zlyhal?

Pokus neuspel, pretože takzvaná „verejná chladnička“ nemala garanta, ktorého vyžadovala legislatíva a Úrad verejného zdravotníctva. A taktiež nám dve chladničky boli odcudzené.

Ako ste obišli legislatívne obmedzenia v tomto prípade?

Neobišli sme ich. Iba sme od pojmu „verejné“ prešli na konkrétnejší pojem „komunitné“ chladničky. Ide o koncept, ktorý je postavený na dôvere komunity ľudí. To znamená spoločenstvo ľudí žijúcich, pracujúcich alebo študujúcich na jednom mieste.

Spojené je to stále s nami, jeden dobrovoľník z našich radov sa o chladničku bude starať - kontrolovať jej obsah a taktiež ju umývať, konzultovať vzniknuté situácie s hosťujúcou organizáciou a podobne.

Občianske združenie Free FoodZdroj: Free Food

Prečo ste ju postavili práve v Cvernovke? Bude k nim mať prístup aj bežná verejnosť?

Chladničku sme postavili v Cvernovke, pretože podporu ľudí odtiaľ už máme zopár rokov a o chladničku prejavili záujem už dávnejšie. Verejnosť si môže dohodnúť stretnutie s nami a s hosťujúcou organizáciou, a môže chladničku navštíviť. Poskytneme všetky informácie, o ktoré bude záujem.

Je možné do chladničky vopchať všetko – od párkov cez vajíčka až po cestoviny či hotové jedlo?

Nie celkom. Chladnička má určité pravidlá, ktoré odporúčame držať. Napríklad čerstvé vajcia či otvorené mliečne výrobky do chladničky dávať neodporúčame. Hotové jedlo je vhodné dať do uzatvárateľných nádob a označiť menom darcu, dátumom vkladania a informáciou o alergénoch. Taktiež jedným z pravidiel je vkladať do nej jedlo, ktoré má dlhšiu trvanlivosť ako 24 hodín.

Ako to budete mať riešené v prípade možnej krádeže chladničky, ktorej ste sa nevyhli vlani?

Chladnička sa nachádza v komunitnom priestore, ktorý je prístupný iba komunite. Taktiež je v konštrukcii z biodosiek, čo jej váhu značne zvýšilo. Veríme, že v jej prítomnosti často budú darcovia či hladoši.

Tri chladničky určené pre projekt. Dve z nich vlani zlodeji ukradliZdroj: Free Food

Plánujete aj rozšírenie komunitnej chladničky aj do ostatných mestských častí? Oslovili ste už starostov?

Budeme veľmi radi, ak sa chladnička dostane do všetkých mestských častí, no väčšinou je potrebné, aby bola umiestnená v užšej komunite. Ale ak by sa našiel potravinársky podnik, ktorý ju chce umiestniť vo svojich priestoroch, budeme taktiež veľmi radi.

S jednou mestskou časťou tento rok rokujeme, chladnička by mala byť určená pre sociálne slabších. Snažíme sa tiež osloviť partnerov, ktorí by nám pomohli získať ďalšie funkčné chladničky.

Kto stojí za financovaním projektu?

Financovanie projektu sme riešili z darov od individuálnych darcov a dvoch percent, ktoré nám ľudia tento rok mohli prvýkrát darovať. Rozbiehame aj fundraisingové kampane. Chladničku sme dostali z reštaurácie.

Brali ste si príklad aj zo zahraničia?

Áno, našou veľkou inšpiráciou sú komunitné chladničky v Anglicku, či v Berlíne. Stále sa k nám dostávajú informácie o ďalších. V rámci sobotňajšieho otvorenia komunitnej chladničky premietali krátke dokumenty o fungovaní chladničiek v zahraničí, napríklad i v susednom Česku.

  • Tlačiť
  • 3