Články označené ako BrandCom sú pripravené a publikované v spolupráci s komerčnými partnermi. Hoci redakcia TRENDU nie je ich autorom, ich obsah považuje za prínosný pre čitateľa a preto umožnila ich publikovanie. Viac o BrandCom

Prečo lietadlami lietame rovnako rýchlo ako pred polstoročím

18.03.2017, 17:00 | Jozef Tvardzík | © 2017 News and Media Holding

Pokračovanie článku - stránka 2 z 2
Koniec článku - stránka 2 z 2
  • Tlačiť
  • 2

Nekonečné letisko

Pri lietadlách ešte ostaneme. Letecký expert Henk Hesseling v Holandsku niekoľko rokov skúma možnosť inovácií letísk. Tvrdí, že na obmedzenie hlučnosti, obmedzenie škodlivín a na zvýšenie bezpečnosti dopravy by pomohla nová štruktúra pristávacích dráh. Tie by boli navrhnuté do kruhu okolo terminálov a veľkosť letiska by tak mohla byť až o dve tretiny menšia ako je rozloha súčasných konvenčných letísk.

„Mojím veľkým nápadom sú dráhy v tvare kruhu. Lietadlá by odlietali a pristávali v istých bodoch kruhu,“ vysvetlil pre televíziu BBC. To by umožnilo letiskám naraz vybaviť najmenej tri lietadlá v jednom momente, ktoré by odlietali a pristávali v rámci kruhovej dráhy.

Jej priemer by bol 3,5 kilometra a bola by naklonená k stredu pomyselnej kružnice. Expert si od nového konceptu sľubuje pohodlnejšie a bezpečnejšie pristávanie, ktoré by malo obmedziť nebezpečné prípady, kedy sú lietadlá zmietané bočným vetrom. Lietadlá by mohli pristávať z ľubovoľnej strany, z ktorej by neboli ohrození aktuálnym vetrom.

Navyše tým, že by odletové dráhy fungovali na podobnom princípe ako kruhové objazdy pre autá, systém by zabezpečil plynulejšiu dopravu, obmedzenie leteckých kolón a dlhého čakania cestujúcich na pristátie a odlet. Jedna takáto kruhová dráha sa prepočtami rovná kapacite troch až štyroch klasických pristávacích dráh. Inovácia, ktorá sa zatiaľ nedostala do praxe, reaguje na rastúci letecký sektor, ktorý sa za posledných 15 rokov zdvojnásobil.

Ako sa Fínsko vysporiadalo s dezinformáciami

V apríli 2015 vypustilo Rusko fínsku verziu štátneho informačného webu Sputnik. Tento web je preslávený dezinformáciami, falošnými správami a ruskou propagandou. Kým na Slovensku sa podobným webom darí, vo Fínsku tento portál skončil po roku. Dôvodom bolo, že ho nikto nečítal a Rusom sa ho neoplatilo financovať.

Magazín The Foreign Policy ponúka skvelý text, ktorý odhaľuje spôsoby, akým Fínsko bojuje proti propagande a fenoménu fake news. Škandinávska krajina nepoužíva primárne stratégiu ako pobaltské krajiny alebo Ukrajina, ktoré zakazujú a pokutujú ruské informačné kanály. V konečnom dôsledku je to totiž kontraproduktívne. Cenzúra totiž ľudí priťahuje a takéto weby sa môžu cítiť ako obetné baránky.

Fínsko radšej stavilo na kvalitné vzdelanie, ktoré deti neučí memorovaniu, ale pochopeniu súvislostí. Dôležitou súčasťou fínskeho školstva je kritické myslenie. Okrem toho do boja proti propagande vláda vyrazila aj vlastným programom.

„Najlepšou reakciou nie je ani tak uvádzanie (nepravdivých) informácií na pravú mieru, ako skôr schopnosť mať vlastný pozitívny naratív a držať sa ho,“ povedal odborník na verejnú diplomaciu a strategickú komunikáciu Jed Willard, ktorý pre fínsku vládu zostavoval protidezinformačnú stratégiu.

Čo to znamená? Úradníci chodia na školenia a workshopy, kde sa učia vyhodnocovať informácie a brániť sa fake news. Pred hrozbou škodlivých správ varoval už v roku 2015 aj fínsky prezident Sauli Niinisto a vláda berie túto otázku smrteľne vážne. Výhodou Fínska je, že v nej nežije početná ruská komunita a zároveň fakt, že 5-milionové Fínsko nie je pre ruskú propagandu top prioritou.

finsko_flickr

Zdroj: flickr

Kink.com opúšťa svoj hrad

Historická budova The Armory v San Franciscu je bývalá pevnosť, ktorú v roku 2006 kúpilo štúdio Kink.com na natáčanie pornoprodukcie. Priestor s rozlohou 200-tisíc metrov štvorcových sa stal synonymom pre takzvané kinky porno, ktoré sa prezentuje poriadnymi úchylkami - zväzovaním, bičovaním a ponižovaním hercov na pľaci (samozrejme s ich súhlasom). Práve takýmito špecialitami sa Kink.com stal najväčším fetiš pornografickým štúdiom na svete, ktoré sa zameriava na BDSM aktivity.

Minulý mesiac štúdio za vzduchotesnými múrmi legendárnej budovy natočilo posledné porno - gangbang s piatimi chlapmi. Štúdio sa totiž rozhodlo presťahovať z centra Silicon Valley do liberálnejšieho Las Vegas. Dôvodom sú menšie náklady na výrobu pornofilmov a hlavne prijateľnejšie prostredie. V San Franciscu bolo štúdio často terčom protestov a opovrhovania.

Mimochodom, ak máte cestu do Kalifornie, je možné túto pevnosť navštíviť aj osobne. Prehliadka stojí 20 dolárov a prevedú vás po temných a desivých priestoroch, kde sa porno natáča. Ak si myslíte, že porno je tvrdý chlebík, máte pravdu, ale v prípade BDSM porna sú zabezpečené aj isté štandardy pre hercov.

Napríklad podlahy sú odpružené a zaizolované, takže herec v submisívnej polohe nemá otlačené a studené kolená, voda nie je zas taká studená, ako sa prezentuje, ale je príjemne vlažná. Štúdio, ktoré má za sebou už vyše osemtisíc filmov napríklad nakupuje lubrigačné gély v bareloch (119 litrov) a natáčanie filmu trvá aj niekoľko dní. Kto má čas a energiu si o porno štúdiu Kink.com niečo pikantné prečítať, odporúčame zaujímavý článok na portáli Vice.com.

Pevnosť The San Francisco ArmoryZdroj: Wikipedia

Rozmach food kritikov

Boom písania o jedle v amerických médiách opisuje reportér Bryan Curtis v texte Will Write for Food na serveri The Ringer. Ponúka historický pohľad do branže, ktorá ešte v sedemdesiatych rokoch neexistovala. V roku 1975 mali Jane a Michael Sternovci obrovské problémy vôbec presadiť u vydavateľa kníh sprievodcu po lacných regionálnych reštauráciách s názvom Roadfood.

Dnes sa bez sekcie o jedle, ktorá sa neobmedzuje len na recenzie reštaurácií, ale prináša napríklad aj profily prvotriednych šéfkuchárov, nezaobíde žiadne významnejšie periodikum, upozorňuje aj portál Respekt.cz. Publikum zároveň v jedle nachádza kultúrne a sociálne významy, ktoré si predtým neuvedomovali: ide nielen o otázky zdravia, ale aj globalizačné pohyby.

Ak sme pri jedle a variť sa vám príliš nechce, skúste si pozrieť skvelý americký dokument z produkcie Netflixu Chef's Table. Ponúka príbehy svetových šéfkuchárov ovenčených Michelinovými hviezdičkami z popredných priečok rebríčka Top World 50 Restaurants. Pred mesiacom vyšla už tretia séria. Takže dobrú chuť prajeme.

Pokračovanie článku - stránka 2 z 2
Koniec článku - stránka 2 z 2
  • Tlačiť
  • 2

Tagy nebankovky, Pohotovosť