Články označené ako BrandCom sú pripravené a publikované v spolupráci s komerčnými partnermi. Hoci redakcia TRENDU nie je ich autorom, ich obsah považuje za prínosný pre čitateľa a preto umožnila ich publikovanie. Viac o BrandCom

Slovensko nepotrebuje silikónové ovocie

08.02.2017, 19:17 | Milan Debnár | © 2017 News and Media Holding

Slovensko má spolu s Južným Tirolskom a územím okolo Bodamského jazera najlepšie podmienky na pestovanie jabĺk v Európe, no takmer všetko ovocie dováža.

  • Tlačiť
  • 2

Úroveň slovenského ovocinárstva najlepšie preverili mimoriadne silné minuloročné mrazy. V závere apríla mrzlo nepretržite deväť dní, pričom mrazy miestami úplne zničili úrodu. Ovocinári vyčíslili škody na 16 miliónov eur, na konci roka dostali od štátu odškodnenie v sume 3,5 milióna eur. Dva technologicky najlepšie vybavené ovocinárske podniky s účinnou protimrazovou ochranou dosiahli 80 percentné úrody, päť podnikov 50 percentné a všetky ostatné boli vydané na nemilosť počasiu. Spolu s ruským embargom, ktoré spôsobilo, že aj slovenský trh zaplavilo ovocie z Poľska, pôvodne určené pre ruský trh, dostalo slovenské ovocinárstvo doslova na kolená. Mnohé podniky rozpredali stroje, niektoré ukončili dokonca činnosť.

Neprehliadnite

„Ak má Slovensko dosiahnuť sebestačnosť v ovocí mierneho podnebného pásma, musí budovať moderné sady. Napriek vysokým nákladom na založenie sadu, keď napríklad hektár jabloní vyjde až na 50-tisíc eur, kôstkovín na 30-tisíc eur, orechového sadu a drobného ovocia na 15-tisíc eur, sú to podľa predsedu Ovocinárskej únie Slovenka Mariána Vargu dobre vynaložené investície. Aj to odznelo na tlačovej besede, na ktorej informovali ovocinári o tom, kam kráča slovenské ovocinárstvo a ako sa mu darilo (či nedarilo) v uplynulom roku.

Belgicko môže byť príkladom

Podľa informácií M. Vargu by zvýšená produkcia ovocia by mohla priniesť prácu pre päť tisíc ľudí na vidieku, ktorým zbytočne ponúka vláda uplatnenie v automobilovom priemysle (úroveň ich vzdelania je prinízka) a súčasne aspoň o desať percent znížiť pasívne saldo v zahraničnom obchode s potravinami. Tento zámer by sa podarilo uskutočniť, keby Slovensko zvýšilo výmeru sadov o päť tisíc hektárov. Hoci krajina má vynikajúci ovocinársky potenciál, ani zďaleka ho nevyužíva. V Európskej únii sa v súčasnosti vyprodukuje 12 miliónov ton ovocia, pričom produkcia Slovenska predstavuje len 0,6 percenta z tohto objemu.

Slovensko každoročne dovezie napríklad okolo 70-tisíc ton jabĺk, čo zaťažuje bilanciu v agroobchode 70 miliónmi eur. Celkový dovoz ovocia pritom ročne kolíše v rozmedzí 120-tisíc až 150-tisíc ton ovocia, vrátane citrusov. Spotrebitelia, ktorí nakupujú v obchodných reťazcoch neraz charakterizujú dovezené ovocie ako silikónové – bez chuti a vône.

„Už roky všetky vlády sľubujú viac zdrojov do špeciálnej rastlinnej výroby, teda do ovocinárstva, zeleninárstva či vinohradníctva, ale v skutočnosti odvetvia, ktoré sú schopné zamestnať tisícky ľudí často len so základným vzdelaním, zdroje v potrebnej výške nedostávajú," povedal Marián Varga.

Situácia podľa M. Vargu je riešiteľná. Slovensko by si mohlo zobrať príklad z Belgicka, ktoré sa v osemdesiatych rokoch minulého storočia dusilo dovozovým ovocím, najmä jablkami zo susedného Holandska. Slovensko dnes dováža jablká predovšetkým z Poľska, ale aj Talianska, niektoré reťazce však ponúkajú aj jablká či ostatné druhy ovocia mierneho podnebného pásma až z opačnej pologule sveta, ktoré sú aj podľa spotrebiteľov doslova bez chuti.

Zdroj: SITA

„Ak si uvedomíme, že Slovensko má spolu s [Južným] Tirolskom a územím okolo Bodamského jazera najlepšie podmienky na pestovanie jabĺk v Európe, je to viac než paradoxná situácia,“ konštatoval M. Varga.

Po založení sadov na ploche 5-tisíc hektárov by sa zvýšila domáca produkcia ovocia na 200-tisíc ton a krajina by sa z čistého importéra mohla stať vývozcom. Kvalita slovenského ovocia vyjadrená chuťou a vôňou plodov je podobne ako pri stolovom a muštovom hrozne výnimočná. Vyplýva z polohy Slovenska. Žiaľ, ako pripomenul M. Varga, tento potenciál roky nevyužívame.

V priebehu posledného štvrťstoročia plocha sadov na Slovensku klesla zo 16-tisíc na 6 500 hektárov, z nich však za produkčné možno označiť len 3 500 hektárov sadov. Slovenské ovocinárstvo by malo prejsť generálnou inventúrou, ktorá by mala oddeliť tých, ktorí sady len vykazujú, aby poberali dotácie od štátu od tých, čo ovocie naozaj produkujú. V súčasnosti až 60 percent produkcie zabezpečuje pätica ovocinárskych podnikov.

Vo Valiciach našli riešenie

Ukážkou dobre fungujúceho ovocinárskeho podniku je Gemerprodukt Valice v okrese Rimavská Sobota. Nie náhodou sa tento podnik umiestil vo vlaňajšej súťaži TOP AGRO na prvom mieste. Na juhu stredného Slovenska je to jediný veľký producent ovocia a hrozna. Z pôvodnej výmery 2 300 hektárov viníc a 2 000 hektárov sadov zostalo na Gemeri len 30 hektárov vinohradov a rovnaká výmera sadov v réžii podniku Gemrprodukt.

„V sadoch a viniciach zamestnávame 26 stálych zamestnancov a počas sezóny približne 70 brigádnikov,“ povedal predseda podniku František Tóth. Vo Valiciach predávajú svoju produkciu vo vlastnej obchodnej sieti, pričom časť produkcie sami finalizujú na ovocné a zeleninové šťavy. František Tóth upozornil aj na to, že podnikom so špeciálnou rastlinnou výrobou chýbajú ľudia napriek tomu, že okres Rimavská Sobota má nadpriemerne vysokú nezamestnanosť.  Podľa neho by bolo treba prehodnotiť sociálnu politiku štátu, lebo mnohí radšej vyčkávajú na finančnú podporu od štátu, hoci prácu majú doslova pod nosom. Nie je vylúčené, že na sezónne práce bude Slovensko potrebovať výpomoc zo zahraničia. Takisto zameranie školstva, ktoré produkuje nepoužiteľných absolventov, pričom aj poľnohospodárstvu chýbajú kvalifikovaní odborníci na obsluhu čoraz zložitejšej techniky.

  • Tlačiť
  • 2

Súvisiace články

Vieme si vyrobiť, a predsa dovážame. Podiel slovenských potravín v obchodoch stagnuje

Vieme si vyrobiť, a predsa dovážame. Podiel slovenských potravín v obchodoch stagnuje

Podľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory približne 60 percent agropotravinárskych výrobkov, ktoré sa dovážajú zo zahraničia, by domáci poľnohospodári dokázali vyrobiť sami. 1

Odišli z hypermarketu, rozbehli sieť malých potravín

TOP AGRO 2016

Taliansky premiér Conte predložil demisiu a zaútočil na Salviniho

Británia nepríde na väčšinu schôdzok EÚ. Ušetríme stovky hodín, odkazuje