Články označené ako BrandCom sú pripravené a publikované v spolupráci s komerčnými partnermi. Hoci redakcia TRENDU nie je ich autorom, ich obsah považuje za prínosný pre čitateľa a preto umožnila ich publikovanie. Viac o BrandCom

Sociálna poisťovňa porušila GDPR. Rekordnú pokutu nechce zaplatiť

13.11.2019, 10:00 | Tomáš Nejedlý | © 2019 News and Media Holding

Sociálna poisťovňa dostala pokutu 50-tisíc eur za porušenie pravidiel ochrany osobných údajov. Ide o rekordnú pokutu, ktorá doteraz na Slovensku padla. Štátny úrad pod vedením Ľubomíra Vážneho (Smer-SD) pochybil v korešpondencii so zahraničím – používal poštové zásielky druhej triedy a jedna z nich sa stratila. Sociálna poisťovňa porušenie predpisov odmieta a verdikt napadla na súde.

  • Tlačiť
  • 10

Čoraz viac Slovákov využíva výhody sociálneho systému iných členských krajín Európskej únie. Tisícky ľudí zarábajú napríklad na opatrovaní chorých alebo starých osôb v Rakúsku či Nemecku, vo Veľkej Británii pracuje takmer tristotisíc ľudí zo Slovenska.

Platia si v danej krajine sociálne poistenie a po splnení podmienok, veku či odpracovaných rokov, majú nárok aj na tamojšie sociálne dávky, napríklad starobný dôchodok. Žiadosti slovenských občanov o tieto dávky spracúva Sociálna poisťovňa a pri ich overovaní komunikuje so zahraničnými úradmi. Pri jednej takej výmene informácií poštou došlo k strate listovej zásielky s osobnými údajmi žiadateľa o invalidný dôchodok.

Nespokojný žiadateľ sa obrátil na Úrad na ochranu osobných údajov SR, aby preveril, či nešlo o porušenie práva na ochranu osobných informácií. „Sociálna poisťovňa zasielala príslušné doklady zahraničnému orgánu sociálneho poistenia, ktorému zásielka nebola doručená a Sociálna poisťovňa nevedela preukázať, čo sa s ňou stalo,“ konštatovala hovorkyňa Úradu na ochranu osobných údajov SR Tamara Valková.

Úrad dal napokon sťažovateľovi za pravdu a rozhodol, že Sociálna poisťovňa pod vedením Ľ. Vážneho porušila nariadenie o ochrane osobných údajov, známe aj ako GDPR.

Zdroj: Profimedia

Kontrolóri úradu zistili aj to, že poisťovňa posiela

Dočítajte celý článok s predplatným TRENDU

už od 94 centov / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Sektorové rebríčky, hospodárske výsledky firiem
  • Obmedzenie reklamy na TREND.sk

Odomknite článok cez SMS
s týždenným predplatným len za 1,90 €

Získajte prístup za pár sekúnd cez SMS objednaním týždenného predplatného TREND Digital s automatickou obnovou.

Viac informácií.

  • Tlačiť
  • 10

Tagy GDPR, ochrana osobných údajov, Sociálna poisťovňa