Legislatívny návrh reaguje na podnet Zväzu hotelov a reštaurácií SR, ale aj na sťažnosti organizátorov spoločenských podujatí. Tí musia podľa doterajšej legislatívy vopred získať na použitie diel súhlas autorov prostredníctvom organizácií kolektívnej správy práv. Predmetom sporu je výška odmeny, na ktorú majú autori zákonný nárok, pričom sa nepodarilo dosiahnuť dohodu medzi oboma stranami.

Ministerstvo kultúry SR analyzovalo problém a hovorilo so zástupcami oboch strán. Ministerka Ľubica Laššáková (Smer-SD) poukázala na to, že doteraz sa platili poplatky ochranným zväzom bez ohľadu na to, koľko mal hotel hostí.

„Po novom obsadenosť hotelov bude striktne sledovaná, a tak aj hotely budú platiť poplatky ochranným zväzom,“ konštatovala s tým, že ministerstvo bude mať možnosť zasiahnuť napríklad do spôsobov zvyšovania sadzieb.

Ochranné zväzy majú možnosť sadzby zvyšovať, ale budú musieť transparentne povedať, prečo tak urobili a o koľko sa zvyšujú. Zmeny sa dotknú aj úschovy financií. „Doteraz platilo, že ak sa ochranný zväz a hotel nedohodli, hotel neodviedol poplatok priamo ochrannému zväzu, ale dal ho do notárskej zábezpeky a musel odviesť 100 percent tohto poplatku,“ priblížila ministerka. Po novele to má byť 80 percent.