Podľa agentúry DPA bude vytvorenie novej vlády zložité, keďže ani jeden z hlavných blokov - stredoľavá vládna koalícia a aliancia strán pravého stredu - nezískal v parlamente väčšinu. Hlavné politické strany zároveň avizovali, že do vládnej koalície so Švédskymi demokratmi nepôjdu.

Volebná komisia z noci na pondelok oznámila, že po sčítaní vyše 99 percent hlasov stredoľavá vládna koalícia premiéra Stefana Löfvena získala 40,6 percent hlasov. Konkurenčný tábor vedený stredopravou Umiernenou stranou zaznamenal podporu 40,3 percenta.

S. Löfven, líder sociálnych demokratov, v reakcii na výzvy k odstúpeniu uviedol, že si chce počkať až na konečné výsledky volieb. Pripustil, že síce očakával lepší výsledok, ale že sociálni demokrati sú naďalej najsilnejšou stranou. Zároveň vyzval na spoluprácu hlavných blokov.

Sociálni demokrati získali 28,4 percenta hlasov. Zostávajú tak najsilnejšou stranou, ale ich súčasný volebný výsledok je najhorší za posledných vyše 100 rokov.

Za nimi nasleduje Umiernená strana so 19,8 percentami. Na treťom mieste skončila pravicovo-populistická strana Švédski demokrati, ktorí získali 17,6-percentnú podporu. V predchádzajúcich voľbách v roku 2014 získali 13 percent hlasov, čo znamená, že si polepšili o viac ako štyri percentá.