Ponuka developerských spoločností bude v tomto roku väčšia než dopyt po nehnuteľnostiach a ponuka bytov vzrastie o viac než dvojnásobok oproti ponuke kancelárskych priestorov. Bytov bude v porovnaní s minulým rokom k dispozícii o 8,7 percenta viac, zatiaľ čo kancelárií iba o 3,8 percenta. Ponuka nových hál a logistických centier vzrastie o 5,4 percenta. Vyplýva to z analýzy slovenského stavebníctva za posledný kvartál minulého roka, ktorú vypracovala spoločnosť CEEC Research. Analytici uviedli, že dopyt v porovnaní s ponukou neporastie tak rýchlo. Záujem o bytové priestory podľa nich stúpne o 7,5 percenta, o kancelárske priestory o 2,1 percenta a záujem o haly a logistické centrá o 4,5 percenta. Najviac sa dopyt blíži ponuke u hál a logistických centier, kde je rozdiel iba 0,9 percentného bodu.

Na okraji Malaciek smerom na Rohožník sa na bývalom území Vojenského obvodu Záhorie pripravuje nová bytová výstavba. Projekt Corvus od rovnomennej spoločnosti prinesie 89 bytov.

Juhozápadný obchvat Prešova na diaľnici D1 podľa ministra dopravy a výstavby Árpáda Érseka (Most - Híd) treba postaviť tak, ako sa vysúťažil. Minister nesúhlasí so zrušením tendra na výstavbu obchvatu napriek analýze ministerstva financií. Ľudia z analytického tímu ministerstva financií, čo posudzujú projekty z hľadiska Hodnoty za peniaze, totiž tvrdia, že celkové riešenie dopravy v Prešove a okolí by po zmene trasy obchvatu na východný okraj mesta mohlo vyjsť asi o 400 miliónov eur lacnejšie. Minister financií Peter Kažimír o tom minulý týždeň v liste informoval aj prezidenta Andreja Kisku.

Doprava v Prešove má lacnejšiu alternatívu, Érsek trvá na pôvodnom pláne

Pohľad na časť diaľničného úseku diaľnice D1 Fričove - Prešov Zdroj: SITA

Prvé outletové centrum na Slovensku, One Fashion Outlet vo Voderadoch, dostalo druhú šancu. Veriteľský výbor schválil návrh reštrukturalizačného plánu a dal majiteľovi centra jeden a pol roka na nájdenie investora, ktorý by projekt postavil na nohy.

Nové vedenie Nemocnice Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku musí podľa hlavného kontrolóra mesta Ondreja Teraja riešiť závažné problémy. Vo svojej informatívnej správe počas posledného mestského zastupiteľstva, ktoré sa konalo 9. februára, upozornil na tri jednoosobové obchodné spoločnosti personálne prepojené na bývalého predsedu Správnej rady neziskovej organizácie Tomáša Tvarůžeka, ktoré uzatvárali zmluvy, ktorých „predmet bol nejasný a poskytnuté plnenie spochybniteľné“. Jednou zo spoločností má byť podľa hlavého kontrolóra práve PP Partnership, ktorá vstúpila do nemocnice formou mandátnej zmluvy v roku 2010 a jej konateľom je T. Tvarůžek, ďalšími sú Careline a Medline. Sumu približne vo výške 1,2 milióna eur si od nemocnice naďalej uplatňuje jedna zo spoločností.

Hypotekárne úvery pre mladých so štátnym príspevkom čakajú zmeny. Ako vyplýva z predbežnej informácie ministerstva financií k novele zákona o dani z príjmov, navrhuje sa zavedenie odpočítateľnej položky od daňovej povinnosti pre mladých poberateľov hypotekárneho úveru. Ide o obdobný princíp ako pri daňovom bonuse. Keďže ide o predbežnú informáciu, podrobnosti a konkrétne nastavenia ešte nie sú známe.

Súd v pakistanskej metropole Islamabad v pondelok zakázal oslavy sviatku svätého Valentína na verejnosti. Zároveň vyzval tlačené a elektronické médiá, aby sa zdržali akejkoľvek propagácie sviatku zamilovaných. Súd rozhodol na základe petície, ktorú predložil jeden z občanov, podľa ktorého je tento sviatok v rozpore s islamom. Argumentoval, že „tento západný sviatok“ nemá nič spoločné s pakistanskou kultúrou a „jeho slávenia sa treba vyvarovať“.

Doprava v Prešove má lacnejšiu alternatívu, Érsek trvá na pôvodnom pláne

Zdroj: SITA / AP

Viac ako 2 500 hasičov bojuje v najľudnatejšom austrálskom štáte Nový Južný Wales s lesnými požiarmi, ktoré už zničili jednu dedinu a viac ako 50-hektárov porastu. Oblasť zasiahla vlna horúčavy a teploty na niektorých miestach stúpajú k 47 stupňom Celzia.

Desaťtisíce protestujúcich sa v nedeľu znova zišli pred sídlom rumunskej vlády v Bukurešti, aby žiadali jej odstúpenie. Menšie davy demonštrovali aj v ďalších mestách v krajine. Príčinou protestov sú snahy vlády o zmiernenie boja proti korupcii.

Prezidentom Turkménska sa podľa očakávania stal už tretíkrát za sebou autoritársky vládnuci Gurbanguli Berdymuhamedov. Podľa predbežných výsledkov, ktoré v pondelok ráno oznámila ústredná volebná komisia, získal takmer 98 percent hlasov.

Moskva v pondelok obvinila Kyjev z použitia „zbraní hromadného ničenia“ na povstaleckom území na juhovýchode Ukrajiny. Vyšetrovací výbor Ruskej federácie podľa agentúry TASS oznámil, že má „nevyvrátiteľné dôkazy“ o nasadení taktických rakiet Točka-U vybavených vysoko výbušnou črepinovou a kazetovou muníciou.

Doprava v Prešove má lacnejšiu alternatívu, Érsek trvá na pôvodnom pláne

Prehľad kľúčových udalostí z ekonomiky a biznisu TREND.24 vychádza každý deň o 17:30.

Objednajte si RSS feed a pozrite si staršie vydania.