Články označené ako BrandCom sú pripravené a publikované v spolupráci s komerčnými partnermi. Hoci redakcia TRENDU nie je ich autorom, ich obsah považuje za prínosný pre čitateľa a preto umožnila ich publikovanie. Viac o BrandCom

Výskumné centrum EK: Neexistuje dôkaz o delení kvality potravín na východ a západ

24.06.2019, 15:47 | TASR

Kompletná analýza Spoločného výskumného centra (JRC) Európskej komisie (EK) potvrdzuje, že neexistuje dôkaz o rozdelení kvality potravín na východ a západ, uviedlo v pondelok v súvislosti so zverejnením výsledkov kontroly európskeho trhu Slovenské združenie pre značkové výrobky (SZZV).

  • Tlačiť
  • 2

„Zo správy JRC vyplýva, že v zložení živín a/alebo v zložkách, môžu existovať rozdiely, ale že tieto rozdiely nie sú štrukturálne prepojené so špecifickými zemepisnými oblasťami a z väčšej časti ich možno logicky vysvetliť,“ uviedlo SZZV.

Neprehliadnite

Podľa združenia je bežné, že zloženie výrobkov môže byť rozdielne z viacerých dôvodov, vrátane dodržiavania vnútroštátnych právnych predpisov a noriem, dostupnosti surovín a podpory miestnych dodávateľských reťazcov. Združenie upozornilo aj na to, že v správe JRC sa zároveň hovorí, že rozdiel v zložení automaticky neznamená inú úroveň kvality.

„Dúfame, že uverejnenie správy JRC poskytne spotrebiteľom, regulačným orgánom a iným subjektom istotu, že výrobcovia potravín zaobchádzajú so spotrebiteľmi rovnako, bez ohľadu na to, kde žijú," tvrdí.

Viac než tisíc vzoriek 

EK zverejnila v pondelok výsledky testovacej kampane potravinárskych výrobkov, z ktorých vyplýva, že takmer tretina výrobkov na európskom trhu je identicky alebo podobne označená, avšak má iné zloženie. Štúdia, ktorú malo na starosti Spoločné výskumné centrum patriace pod EK, analyzovala takmer 1400 vzoriek potravinárskych výrobkov v 19 krajinách Európskej únie (EÚ), vrátane Slovenska.

Podľa eurokomisára Tibora Navracsicsa, ktorý je zodpovedný aj za Spoločné výskumné centrum, niektorí Európania majú pocit, že značkové potravinárske výrobky, ktoré kupujú, sú odlišné a možno horšie v porovnaní s tými, ktoré sú k dispozícii inde.

Priznal, že výsledky testovacej kampane sú zmiešané. Nezistili sa žiadne dôkazy o rozdelení podľa kvality značkových potravín medzi východom a západom EÚ, avšak až tretina testovaných výrobkov vykázala iné zloženie, pričom ich označenie bolo identické alebo podobné.

Podľa ministerky pôdohospodárstva Gabriely Matečnej (SNS) je množstvo výrobkov, ktoré majú napriek podobnému či rovnakému obalu rozdielny obsah, „znepokojujúce“. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka zároveň upozornilo, že do testovania sa nezapojili Rakúsko, Nemecko ani Taliansko, čo sú krajiny, ktoré výrobky dvojakej kvality dovážajú aj na Slovensko alebo do Českej republiky.

  • Tlačiť
  • 2

Tagy EK, potravinársky priemysel, potraviny