Články označené ako BrandCom sú pripravené a publikované v spolupráci s komerčnými partnermi. Hoci redakcia TRENDU nie je ich autorom, ich obsah považuje za prínosný pre čitateľa a preto umožnila ich publikovanie. Viac o BrandCom
Objednajte si denný súhrn správ
Vyberiete si len témy, ktoré vás zaujímajú.
Zasielanie newslettra kedykoľvek vypnete.

Cesta národohospodára: Z dovozu maďarských vín presedláva na vlastné slovenské šťavy

20.04.2017 | Ivan Haluza | © 2017 News and Media Holding

Až polovica potravín skonzumovaných Slovákmi sa dováža z cudziny. A to aj napriek tomu, že krajina má dosť polí, aby sa vedela zasýtiť sama. Štát aj obchodníci už pár rokov podpornými i marketingovými programami vedú národ k tomu, aby viac kupoval domáce potraviny, lebo tak pomôže rastu celej slovenskej ekonomiky. Najpodstatnejšie však je, že do domácej výroby potravín investuje čoraz viac podnikateľov. Komárňanský podnikateľ Maroš Lipták je toho jasným príkladom.

  • Tlačiť
  • Poslať e-mailom
  • Oznámiť chybu
  • 0

„Doteraz som na Slovensko dovážal ovocné vína z cudziny. Hlavne z Maďarska. No teraz chcem v Komárne investovať do vlastnej výroby výhradne slovenských ovocných štiav,“ hovorí podnikateľ, ktorého k tomu vedie stále širšia popularizácia domácich potravín na verejnosti, ako aj záujem jeho tunajších odberateľov z radov veľkoskladov. Po víne chcú od neho aj domáce šťavy.

Pracovné miesta k dobru

Na vybudovanie novej výrobne podnikateľ využije jednu staršiu kancelársko-skladovaciu budovu. Na produkciu štiav ju prebuduje za dva milióny eur. Na projekt chce získať aj európske fondy.

Neprehliadnite

V najväčšom rozsahu chce vyrábať jablčné šťavy, v menšom by chcel na trh ponúknuť aj šťavy hruškové. Využívať bude pritom iba ovocie domácej produkcie. „S pestovateľmi z okolia Komárna som už dohodnutý. Jablčných sadov je tu na okolí dosť a so žiadnym dovozom z cudziny rátať nemusím,“ hovorí M. Lipták.

Novou investíciou vytvorí aj nové pracovné miesta. Na dovoz a predaj ovocných vín z cudziny stačí v súčasnosti iba on sám s jedným zamestnancom a jednou účtovníčkou. Vo výrobe vlastných štiav sa však zamestná ďalších osem ľudí.

Nová výroba by sa pritom mala v Komárne rozbehnúť už na jeseň. Investíciu podnikateľ realizuje pod svojou firmou For all people. Nový obchodný názov pre svoje šťavy zatiaľ vymyslený nemá.

  • Tlačiť
  • Poslať e-mailom
  • Oznámiť chybu
  • 0

Tagy domáca, investície, jablká, potraviny, šťava, výroba

Diskusia (0 reakcií)