Články označené ako BrandCom sú pripravené a publikované v spolupráci s komerčnými partnermi. Hoci redakcia TRENDU nie je ich autorom, ich obsah považuje za prínosný pre čitateľa a preto umožnila ich publikovanie. Viac o BrandCom

Gumárenská chemikália zmizne zo sendvičov Subway, v Big Macu ostáva

15.02.2014, 07:00 | Branislav Benčat | © 2014 News and Media Holding

Sieť reštaurácií s rýchlym občerstvením Subway už nebude v USA a v Kanade pridávať do svojho pečiva látku, ktorá sa bežne používa v gumárenskom priemysle. Doteraz chemikáliu obsahovali jej viaceré produkty. Iné reťazce vrátane McDonald's s ňou problém nemajú.

  • Tlačiť
  • 0

Reťazec franchisingových reštaurácií rýchleho občerstvenia Subway uviedol, že nebezpečný azodikarboxamid, v potravinárstve označovaný ako E927, už nebude pridávať do sendvičového chleba v USA, kde má najviac svojich pobočiek. Látka sa v priemysle používa na zvýšenie elasticity gumených podrážok a karimatiek.

Krok reťazca prišiel po tom, čo na internetovej stránke FoodBabe.com spustili petíciu za zákaz používania chemikálie v produktoch Subway. Ten však tvrdí, že takáto súvislosť neexistuje a rozhodnutie nepoužívať látku v potravinách predávaných v USA prišiel ešte pred uverejnením petície. Reťazec tak plánuje urobiť čo najskôr. Ďalšie podrobnosti však nezverejnil.

"Azodikarboxamid je rovnaká chemikália, aká sa používa pri výrobe karimatiek a podrážok na topánky. Je zakázaná v potravinárstve v celom svete, pretože má súvislosť s dýchacími ťažkosťami, alergiami a astmou. Zaslúžime si rovnako bezpečné ingrediencie, aké Subway používa na celom svete, píše sa vo vyhlásení priloženom k petícii, ktorú podpísalo už takmer 90-tisíc ľudí.

Azodikarboxamid pritom v USA obsahujú potraviny aj iných výrobcov napriek tomu, že je toxický a horľavý. Blogerka Vani Hariová si však Subway vybrala zámerne. Dôvodom je, že firma prezentuje svoje výrobky ako zdravé. Kampaň jej robia olympionici. Prvá dáma Michelle Obamová tiež propaguje jeho produkty ako čerstvé a výživné.

Subway podľa blogerky používa spornú prísadu na bielenie a kyprenie cesta a chlieb sa s jej pomocou vyrobí rýchlejšie a lacnejšie. Antikampaň sa začala rýchlo šíriť. Na Facebooku má jej petícia vyše 180-tisíc zdieľaní. Ľudia hrozia bojkotom reťazca, ak neuverejní vyhlásenie, že azodikarboxamid už v chlebe nepoužíva.

Podľa americkej spravodajskej stránky televízie NBC je však Subway nespravodlivo považovaný za jediného vinníka azodikarboxamidovej kauzy. Okrem neho nebezpečnú látku používajú aj ďalší poprední predajcovia rýchleho občerstvenia. Jej prítomnosť uvádza v zložení svojich jedál napríklad aj McDonald's, azodikarboxamid je v Big Mac žemliach, muffinoch a ďalších produktoch reťazca. Vo svojich výrobkoch ho používa aj Burger King a ďalšie rozšírené reťazce v USA.

McDonald's sa bráni, že látku nepoužíva v rozpore s platnou legislatívou. "Azodikarboxamid sa bežne používa v pekárenskom priemysle, čo zahŕňa aj časť pečiva v našom menu, reagovala pre NBC hovorkyňa McDonald's Lisa McCombová.

Portál pripomína, že Svetová zdravotnícka organizácia pred nepriaznivými následkami požívania azodikarboxamidu varuje s tým, že môže vyvolať respiračné problémy i astmu.

  • Tlačiť
  • 0

Tagy McDonald's, potravinársky priemysel, Subway

Diskusia (0 reakcií)