Články označené ako BrandCom sú pripravené a publikované v spolupráci s komerčnými partnermi. Hoci redakcia TRENDU nie je ich autorom, ich obsah považuje za prínosný pre čitateľa a preto umožnila ich publikovanie. Viac o BrandCom

Most-Híd legalizáciou páleníc potvrdil, že politici vedia byť scestní až nebezpeční

29.01.2019 | Ivan Haluza

Diskusia (33 reakcií) Pravidlá diskusie

29.01.2019 | martin33

Argumentacia podobna tomu, ako ked niekto zabije nelegalnou zbranou, tak sa tvrdi, ze "legalizacia zbrani je zlo".

Domace palenie alkoholu je relativne jednoduchy technologicky proces, ktory sa bude robit nezavisle od toho ci je to legalne alebo nie a ak nechceme mat vybuchujuce palenice a ludi otravenych metanolom, tak treba co najviac zjednodusit cestu k bezpecnemu a legalnemu domacemu paleniu.

30.01.2019 | alf1

mna by zase zaujimal jeden logicky argument, preco by si niekto, kto ma doma 50 rokov vybavu na cierne palenie alkoholu, zadarmo ci stokrat zaplatene, mal utekat kupovat akysi certifikovany destilacny pristroj za 1000 eur. a potom tyzden behal po uradoch za stemplami na jeho zaevidovanie. a potom pred kazdym palenim vozil colnikov na jeho zaplombovanie ci odplombovanie. a potom zase daniarov, na zaevidovanie a platenie dane z toho, co takto vypali.
ked to ma dnes vsetko doma ZADARMO.
aspon jediny argument, pokial mozno aspon ciastocne logicky. :-))))))

30.01.2019 | scribe

Neviem, prečo sem pletieš daniarov, správu spotrebných daní robia colníci a nie daniari.

30.01.2019 | martin33

Colnici a danovaci patria pod jednu organizaciu - pod financnu spravu.

30.01.2019 | scribe

To je síce pravda, ale správu spotrebných daní od vstupu SR do EÚ vykonávajú colníci a nie daniari. Predchádzajúci diskutér píše, že "pred každým pálením treba doviezť colníkov na zaplombovanie či odplombovanie a potom zase daniarov na zaevidovanie a platenie dane z toho, čo sa vypáli." Takže s daniarmi vôbec nepríde do styku, odplombovanie, zaplombovanie, daňové priznanie a platbu dane vysporiada s colníkmi.

30.01.2019 | alf1

no dobre, mozno mas pravdu. ja nepalim ani legalne ani nacierno, tak to zrejme vies presnejsie. a co to meni na uvedenom?
ja skor nechapem, naco je to komu dobre. palit doma akusi lavorovicu. ked ju maju v kazdom obchode v ktoromkolvek case. pripada mi to ako chovat doma kravu, lebo obcas pijem mlieko. :-)

30.01.2019 | cimro

V obchode kúpíš akurát ,umelo dochutené liehy zo zemiakov,alebo pšenice.Aj original tváriace slivovice,hruškovice sú plné esencií.

31.01.2019 | scribe

Toto sú otrepané kecy. Podľa platnej legislatívy sa liehoviny vyrábajú destiláciou, miešaním a maceráciou. Liehoviny vyrobené destiláciou sa nazývajú slivovica, hruškovica, čerešňovica a pod. neobsahujú ani kvapku "esencií".
Liehoviny vyrobené miešaním sa vyrábajú zmiešaním rafinovaného liehu a vonných a chuťových látok a pod. a nazývajú sa slivka, hruška, čerešňa a pod.
Liehoviny vyrábané maceráciou sa vyrábajú vylúhovaním bylín v liehu, názvy neuvádzam, aby som tu niekomu nerobil zadarmo reklamu.
V skutočnosti je ten výrobný proces zložitejší, ale tu teraz nejde o podrobný výklad.

29.01.2019 | Lubovel

Bože toto sa nedá nazvať komentárom to sú len totálne haluze. Autor to zrejme napísal na objednávku veľkých producentov alkoholu a zjavne o domácom pálení alkoholu nemá ani potuchy. Základným motívom domáceho pálenia načierno je daň, ktorá väčšinou tvorí 2/3 z celkového poplatku v legálnej pestovateľskej pálenici. Nech si autor najprv vyskúša na záhrade (ak dáku má) zasadiť stromy, starať sa o ne a potom poctivo pozbierať úrodu a spraviť vlastný kvas. Potom určite pochopí, aká je to „radosť“ zacálovať štátu na konci celého procesu 5,40 EUR za liter liehu.
Reči o tom, že bude ťažšie udať suseda, ktorý si doma vypáli trochu slivovice „načierno“ už ani nepotrebujú komentár, len dokresľujú charakter autora. Osobne by som mal radšej suseda, ktorý si doma vypáli kvas z vlastnej úrody, než moralizujúceho pisálka bez znalosti problematiky píšuceho na objednávku...

29.01.2019 | cimro

Pisálek Haluza napísal jednoducho haluz.

29.01.2019 | zakaznik

V Trende maju zrejme sutaz, ze kto napise stupidnejsi clanok. Cim hlupejsi, tym lepsi.
Konkurencia je vysoka. Za mna vyhrava slecna/pani, co tesne pred najvacsou krizou za 50 rokov radi zainvestovat do akcii.

29.01.2019 | OliWer1

To su haluze. Palenice by mali byt legalne, nemala by sa platit ziadna spotrebna dan za palenie vlastneho ovocia. Ak nejakemu somarovi doma vybuchne lavor, je to jeho problem a jeho poistovne (zdravotnej aj komercnej). Ak somar oslepne, opat je to jeho problem a jeho poistovni. Takze treba hlavne dostupne certifikovane destilacky a zvysok vyriesi Darwin.

29.01.2019 | bozsky

Penta berie svoje media velmi biznisovo. Podla mna by mal mat pod kazdym clankom zoznam sponzorov.

29.01.2019 | Truhlik999

Autor je bud podplatený, alebo uplny hlupak.

Napr by si mohol zistiť, co je metanol, ako vzniká a ako nemoze vzniknúť pri domácom pálení ...

29.01.2019 | Lupask

a komentator by si mohol zistit, ako moze metanol vzniknut pri kvaseni, a ako je mozne ho doma nespravnym postupom v pohode vydestilovat

30.01.2019 | emplk

A ďalší komentátor by si mohol zistiť, aká je pravdepodobnosť a veľkosť vzniku metanolu pri kvasení jednoduchých cukrov z ovocia.

01.02.2019 | Dr Hujer

ja som mal v úkape - výskočku +- 0,4%. vo výsledku 0,3%. Hlboko hlboko pod hranicou...

29.01.2019 | Emasculate

Sami alkoholici dnes. Nalievanie toxickej a prudko jedovatej chemikalie do tela je prejavom dusevnej poruchy. Niekde na urovni sexu so zvieratami.

30.01.2019 | martin33

Presne toto si vzdy hovorim, ked si davam vecer jeden poharik 15 rocnej Single Malt Whisky.

30.01.2019 | Roman Kanala

Whisky je úplne fantastická vec, ak človek chce rýchlo schudnúť. Stačí zastaviť pohárik večer a behom dvoch-týždňov je pár kíl dolu.

30.01.2019 | martin33

U mna to bohuzial nefunguje :-)

30.01.2019 | asdfasdf

Tento clanok mi pripada ako ficova ochrana pred migrantami, ktori k nam nechcu:D...pokial bude mozne, legalne si kupit destilacnu aparaturu, ako v Madarsku, tak sa minimalizuje riziko pokutne vyrobenych zariadeni, s vysokym rizikom poskodenia a vybuchu;) ...dalsi komentar snad netreba.....

30.01.2019 | MG151

Tiež to chápem ako PR článok na podporu priemyselných páleníc . Common sense mi hovorí, že keď bude pálenie v malom legálne, tak si ľudia skôr kúpia oficiálny set na pálenie (BTW na čínskych e-shopoch ich je plno), ako by doma bastlili niečo, s čím sa im bude oddeľovať metyl od etylu dosť ťažko. A napr. argument o tom, že nebudem vedieť odlíšiť legálne páliaceho suseda od nelegálneho ma tiež až tak nezaujíma. Nie sme a ešte dlho nebudeme vo Švajčiarsku a stále platí, že sa najprv upchávajú veľké diery v sude. A keď to ten sused bude robiť pre seba ( a nie na predaj), tak viem, že urobí maximum pre to, aby to bol kvalitný alkohol a rád sa nechám ponúknuť ... :-).
Pán Haluza sa týmto článkom nevyznamenal a vyrobil ďalšiu haluzovinu ...

30.01.2019 | asdfasdf

Mimochodom, bod varu metanolu 65 a etanolu 77 stupnov. Takze staci dobry teplomer, trochu trpezlivosti a velmi lahko sa daju oddelit;)....takze ziadne bububu netreba:DDD

30.01.2019 | Didinko1

Pri destilácii tak rôznorodej zmesi akou je ovocný kvas, to nie je celkom ako píšu tabuľky a poučky. Pravda je taká, že pri nízkych teplotách sa odparuje viac acetónu a metanolu ako pri vyšších, ale to nevylučuje ich odparovanie aj pri teplotách okolo 80 stupňov. Väčšinou je však obsah metanolu pri dobre založenom kvase zanedbateľný a pálič sa ho vonkoncom nemusí obávať.

30.01.2019 | Roman Kanala

Metanol je hnus a je lepšie sa ho obávať. Starý otec radšej ostal aj hodinu na 65 a potom na 70 stupňov, než šiel vyššie. Víno bolo Othello ešte z Rakúsko-Uhorska, ktoré produkuje metanol, ale rastie hocikde a netreba sa oň starať, lebo prežije všetko. Ani phylloxera ho nezdolá. Vo Francúzsku je Othello zakázaný od 1935.

Takisto malé žlté slivky dávajú dosť veľa metanolu. Dobré bystrické modré nie.

Začiatkom 80-tych rokov ma v Rožňave zatýkal jeden Pilsompalko z OVKSS, lebo som pred budovou sekretariátu na pozadí nápisu "Práca, chlieb, šťastný život" odfotil váľajúceho sa opilca. Vyšetrovala to ŠtB a keď som zdrhol, zasadalo kvôli tajné plénum strany. Pilsompalko sa potom upil. Najprv oslepol zo samohonky, a pretože mu nejaká ešte zostala, tak sa ňou dorazil. Súdruh hlavný inkvizítor, koreň zla, si po plyšáku prehnal guľku hlavou. Nevedel, že ho čaká šťastná kapitalistická budúcnosť, ako iné červené prasatá.

Takže tak s metanolom. Kto sa ho nebojí, môže doplatiť.

30.01.2019 | Didinko1

Fajn, len nechápem, ako Váš dedo dokázal ostať aj hodinu na 65 stupňoch. Teda pokiaľ nemal termostatom riadený elektrický varič. Veď v klasickej neriadenej destilácii teplota stúpa postupne podľa teploty varu látky, ktorá sa práve odparuje.

30.01.2019 | Roman Kanala

Ja neviem, tak mi to povedal a ja som bol ešte malý, aby som to spochybnil. Pri 65-70 stupňoch treba ubrať na ohni, aby teplota nestúpala. A možno to povedal inak, ale ja si to pamätám takto. Už sa ho to nemôžem opýtať znova, lebo už nie je.

Kedysi mal pálenicu každý. Všetci si dopestovali alebo dochovali všetko, čo potrebovali. Kupovali cukor, soľ, petrolej a kolomaž. Občas nožík a sekeru. Víno a pálenka neboli na predaj, ale na osobnú spotrebu v domácnosti. Na predaj bolo obilie, zelenina, ovce. Tak to mohlo fungovať dodnes, takto to funguje vo Francúzsku a vo Švajčiarsku, len už sa neorie s koňom, ale traktorom. No potom prišiel február a všetko vzali komunisti. A ľudia sa stali zamestnancami štátu.

30.01.2019 | noblesa

Vplyv lobistickych skupin uz aj v Trende? Lebo normalneho cloveka nemoze napadnut takato blbost na zaklade jedneho ojedineleho incidentu, ze nejakemu Patovi a Matovi kdesi v Galante raz za sto rokov buchne lavor.

30.01.2019 | Roman Kanala

To je francúzska jakobínska reakcia. Bol požiar v dome a zhorela matka s deťmi, tak urobíme povinnými hlásiče požiaru. Tie sa predávajú ako teplé rožky a Číňani si mädlia ruky. Potom sú na strope a baterka sa vybije a už sú len placebo. Účinnejšou pomocou by bol hasiaci prístroj, lebo ten nekvíli, ale uhasí zárodok požiaru.

Zakázať pálenice, lebo nejakí lajdáci to nechali vybuchnúť, je ako zakázať pneumatiky, lebo jeden dostal na ceste defekt.

30.01.2019 | scribe

Pán redaktor, zákon pripúšťa vyrobiť 25 litrov alkoholu (l a.) a nie 25 litrov objemových, čo je podstatný rozdiel. Píšte o tom, čomu rozumiete. V texte zákona je jasne uvedená skratka „l a.“ používaná na vyjadrenie stopercentného alkoholu, aj s tou bodkou za písmenom a.
Inak celý ten zákon je paškvil, keďže daňová povinnosť vzniká dňom odplombovania destilačného zariadenia s povinnosťou zaplatiť daň do troch dní od vzniku daňovej povinnosti a z celého povoleného množstva 25 l a. naraz a bez ohľadu na skutočnosť, či napálim menej alebo viac, ako je povolené množstvo! Pripomínam, že tých 25 l a. platí na celý rok. Ak teda budem páliť napr. z čerešní, už nebudem mať možnosť v tom istom roku páliť z neskorších druhov ovocia.
Treba nahlas povedať, že Most-Híd si týmto zákonom naháňa predovšetkým hlasy voličov, ale to mu nepomôže. Podmienky a pravidlá podľa tohto zákona sú neprijateľné a ako svedčí ten výbuch, na základe ktorého vyšlo najavo nelegálne pálenie, v takomto nelegálnom pálení sa bude pokračovať aj naďalej v nezmenšenom rozsahu.

30.01.2019 | od A do Z

Júj scribe ušetril si ma od písania . Díky.

31.01.2019 | scribe

A však si mohol niečo napísať, aspoň by bola diskusia zaujímavejšia.