Články označené ako BrandCom sú pripravené a publikované v spolupráci s komerčnými partnermi. Hoci redakcia TRENDU nie je ich autorom, ich obsah považuje za prínosný pre čitateľa a preto umožnila ich publikovanie. Viac o BrandCom

Tekutý slovenský Apple sa zasekol. Jablčnô opustili zakladatelia, výroba stojí

15.01.2018, 08:15 | Ivan Haluza | © 2018 News and Media Holding

Pár rokov dozadu bol projekt výroby prvého slovenského jablčného nápoja cider Jablčnô doslova prototypom úspešného mladistvého podnikania. Partia chalanov, ktorým cider zachutil počas návštev Anglicka, a tak ho v roku 2013 začali vyrábať aj na Slovensku, sa so svojím podnikateľským príbehom dostala do mnohých médií. Aj najväčšie domáce pivovary nasledovali so svojimi cidermi až po týchto nadšencoch. Dnes je však všetko inak. Jablčnô sa už od minulého leta nevyrába. Reštaurácie, ktoré dopredali jeho zásoby, ho už nemajú. A firma má úplne iných majiteľov, ktorí sa len pokúšajú o jej reštartovanie.

  • Tlačiť
  • 11

Tagy

cider, pivovary

„Jablčnô nám už nedodáva, lebo s výrobou skončili. A tak ich máme v nápojovom lístku len do vytlačenia nového. Na cider si hľadáme už iného dodávateľa,“ dozvedel sa reportér TRENDU pred časom v jednej reštaurácii. Čo všetko je za tým, mu neskôr dopovedal obchodný register i jeden z terajších majiteľov značky Jablčnô.

Neprehliadnite

Bez majstrov nie je nápoj

„Jablčnô už od leta naozaj nevyrábame. No snažíme sa nájsť nový tím ľudí, čo by výrobu obnovili. Nápoj bol obľúbený, a tak sa na trh môže vrátiť,“ povedal pre TREND.sk súčasný majiteľ majoritného trojpätinového podielu vo firme Jablčnô Marek Haverla, ktorý do firmy prišiel na pozvanie zakladateľov pred vyše dvoma rokmi. Tí vtedy chceli firmu kapitálovo posilniť pre jej dynamickejší rozvoj.

Tiež spresnil, že výroba stojí odvtedy, čo z firmy zakladatelia v lete minulého roku odišli. Aj obchodný register uvádza, že dvaja v minulosti najaktívnejší spoluzakladatelia značky Michael Thomas Jurkovič a Michal Slovák nie sú už jeho spoluvlastníkmi od júla minulého roku. Ďalší dvaja zakladatelia Anton Šulka a Peter Beljak z firmy odišli ešte skôr. Už na jar roku 2015.

Dnes Jablčnô spoluvlastní okrem M. Haverlu iba jeho dvojpätinový vlastník Miroslav Privrel. Obaja už dlhšie podnikajú spolu v úplne inej brandži, v stavebnej firme Stav-Trade. Do Jablčna vstúpili na pozvanie pôvodných zakladateľov. Aj vďaka ich kapitálovej injekcii sa značka presunula z Jura pri Bratislave do Kravan nad Dunajom do širších a modernejších výrobných priestorov. V Krananoch si podnik navyšee zabezpečil vlastné jablčné sady.

JablčnôZdroj: Archív Jablčnô

Príčina rozchodu nejasná

Čo bolo konkrétne príčinou odchodu dvoch rozhodujúcich zakladateľov prvého tunajšieho producenta cideru M. Haverla podrobnejšie neopisuje. „Rozišli sme sa, lebo sme mali na biznis iné názory. A za rozchodom boli aj nejaké osobné veci,“ hovorí M. Haverla. Odpoveď nezískal TREND.sk ani od pôvodných zakladateľov. Mobilné čísla, na ktorých v minulosti komunikovali s médiami, sú už neaktívne.

Dá sa iba špekulovať, že za spormi mohol byť trošku pomalší nábeh firmy, s ktorým nemuseli byť noví investori úplne spokojní. Ešte aj predvlani sa totiž celoročné tržby firmy Jablčnô dostali len na nie práve závratných 40-tisíc eur. To straty z investičného rozvoja pri Kravanoch nad Dunajom mala firma oveľa vyššie. V roku 2015 prerobila 160-tisíc a predvlani ďalších 48-tisíc eur.

Každopádne, ako to už často býva, firmy zvyknú trpieť práve po spoluvlastníckych sporoch. Výroba cideru je navyše špecifická, a tak bola bez jej zakladateľov produkcia minimálne na čas úplne ochromená. Napriek tomu, že po dosť širokej kampani sa Jablčnô výrazne dostalo do uší Slovákov.

JablčnôZdroj: Archív Jablčnô

Potenciál čaká na prebudenie

Ak sa dvom stavbárom M. Haverlovi a M. Privrelovi podarí nájsť nový tím na produkciu i distribúciu, nápoj sa ešte môže na trh vrátiť. Firma totiž po investovaní disponuje modernou výrobnou prevádzkou i jedenástimi hektármi vlastných jablčných sadov.

Navyše, cider u nás v ostatných rokoch výrazne spropagovali aj veľké pivovary. V roku 2013, kedy vstúpilo na trh Jablčnô, poznalo tento anglosaský napoj len veľmi málo Slovákov. Od roku 2015, keď ho u nás začali šíriť aj pivovarnícke giganty Heineken a SABMiller sa stal oveľa známejším.

  • Tlačiť
  • 11

Tagy cider, pivovary