Viac strojov a menej práce. Automatizácia výroby môže v Ázii vykorisťovať ľudí

Číslo dňa: aj za jedným číslom sa môže skrývať veľký príbeh

Úpravou cien siedmich potravín by sa zabránilo tisíckam úmrtí ročne

Úpravou cien siedmich potravín by sa zabránilo tisíckam úmrtí ročne

30. november 2017 - Zdraženie vybraných potravín, ktoré sú nezdravé a zlacnenie tých zdravých by len v Spojených štátoch mohlo zachrániť vyše 60-tisíc životov ročne. Nárast (ani pokles) cien by pritom vôbec nemusel byť taký dramatický, ako by ste si mohli myslieť. „Zistili sme, že mierne zmeny cien u zdravých potravín by mohli pomôcť znížiť celkový počet úmrtí na kardiometabolické komplikácie (cukrovka, mŕtvica) s tým, že najväčšie zmeny by spôsobilo zníženie cien ovocia a zeleniny a zvýšenie cien sladených nápojov,“ povedal o svojej štúdií epidemiológ José L. Penalva z Tufts University.

Vedec preskúmal spotrebu a ceny siedmich druhov potravín, z ktorých štyri sú zdravé (ovocie, zelenina, celozrnné výrobky a orechy) a tri menej zdravé (nespracované červené mäso a sladené nápoje). Následne namodeloval dve rôzne cenové úpravy potravín. V prvom prípade zdravé potraviny o 10 percent zlacneli, zatiaľ čo menej zdravé o 10 percent zdraželi. V druhom prípade boli upravené až o 30 percent nahor alebo nadol. Z výsledkov vyplýva, že cenový efekt by mal vplyv na spotrebu potravín. Prvý uvedený pohyb cien by zabránil približne 23-tisíc úmrtiam ročne na kardiovaskulárne choroby, zatiaľ čo ten druhý približne 63-tisíc úmrtiam ročne. Odborníkov tieto zistenia neprekvapili, pretože nevhodné zloženie jedálnička je v USA najčastejšou príčinou zdravotných problémov.

Zdroj: flickr.com / Josh Janssen | cc