Viac strojov a menej práce. Automatizácia výroby môže v Ázii vykorisťovať ľudí

Číslo dňa: aj za jedným číslom sa môže skrývať veľký príbeh

Mali by belosi platiť za jedlo viac? Reštaurácia v New Orleans to skúša

Mali by belosi platiť za jedlo viac? Reštaurácia v New Orleans to skúša

20. marec 2018 - Predstavte si, že vám čašník prinesie účet a upozorní vás, že zaplatíte za obed namiesto 18 dolárov o 12 dolárov viac. Dôvod? Pretože ste beloch. Takýto sociálny experiment nedávno rozbehla reštaurácia Saartji v americkom meste New Orleans, ktorú vlastní Tunde Wey. Majiteľ, ktorý je pôvodom z Nigérie, sa nesnaží cenovou diskrimináciou o zneužívanie rasizmu. Skôr mu ide o akúsi sociálnu spravodlivosť. Cenová prirážka je totiž dobrovoľná a zaplatí ju, kto si to praje. Na jeho počudovanie zistil, že až 80 percent „bielych“ zákazníkov ju aj zaplatí - muži v 55 percentách, ženy v 90 percentách.

Majiteľ tvrdí, že v meste existuje obrovská príjmová medzera. Čistý príjmový medián belošskej rodiny sa ročne pohybuje okolo 63-tisíc dolárov, v prípade rodiny afroameričanov ide len o 26-tisíc dolárov. Rozdiel v cenách jedla v reštaurácii tak majú túto medzeru v príjmoch aspoň symbolicky znížiť. Podľa majiteľa sa totiž príjmové nožnice ešte viac roztvorili po katastrofických záplavách po hurikáne Katrina v roku 2005, ktoré pretvorili mesto. Peniaze navyše neputujú do vrecka majiteľa reštaurácie, ale k černošským rodinám v núdzi. Množstvo rodín však tieto peniaze odmieta prijať z hrdosti. T. Wey tvrdí, že jeho experiment nezmierni príjmovú nerovnosť v meste, ale chce len ľuďom ukázať, aké je bremeno nákladov pre ľudí, ktorí majú menej peňazí.

Zdroj: Facebook / Tunde Wei