Články označené ako BrandCom sú pripravené a publikované v spolupráci s komerčnými partnermi. Hoci redakcia TRENDU nie je ich autorom, ich obsah považuje za prínosný pre čitateľa a preto umožnila ich publikovanie. Viac o BrandCom

Nečakane dobré kombinácie s bryndzou Liptov

06.05.2019, 00:00 | PR

Inzercia | Slovenská bryndza by mala byť súčasťou každého zdravého jedálnička. Každý gram liptovskej bryndze obsahuje množstvo prospešných látok ako napríklad vápnik, CLA, mikroorganizmy, bielkoviny...

  • Tlačiť

Výnimočnosť známej bryndze Liptov je nielen v jej zložení, chuti, vôni, ale i v pôvode mlieka, z ktorého je vyrobená. V Liptovskej mliekarni používajú na prípravu len slovenské mlieko a iba od kráv a oviec pasúcich sa v horských oblastiach.

Martin Pyco Rauch nečakane dobre kombinuje

Značka Liptov zdôrazňuje významnosť bryndze a jej prospešnosť pre organizmus a zároveň chce spotrebiteľom predstaviť bryndzu aj v iných receptoch, ako sú tradične zaužívané halušky a jednoduché nátierky.  Pre tohtoročnú kampaň sa Liptov spojil so známym moderátorom a výborným kuchárom Martinom „Pycom“ Rauchom. Pyco pripravil niekoľko nových moderných a chutných  receptov, ktoré prekvapia kombinovaním bryndze s ďalšími ingredienciami. V svojej kreatívnej kuchyni skombinoval napríklad červený melón, červenú cibuľku, bazalku a bryndzu a vytvoril Melónový šalát s bryndzou.  Táto nečakane dobrá kombinácia nenechá nikoho na pochybách o vhodnosti použitých surovín. Ďalšie prekvapivé spojenia, mix ingrediencií a ich netradičné spracovanie sú znaky jeho kulinárskeho umenia. Avokádová nátierka s bryndzou, mrkvové cestoviny s bryndzou, či paprikovo-bryndzová polievka alebo sladký bryndzový toast sú len niektoré recepty z Pycovej dielne, kde kraľuje bryndza Liptov.

Bielkovín ako v tvarohu, no menej sacharidov

Popri gurmánoch by po tejto potravine mali siahnuť aj športovci. Každý gram bryndze Liptov obsahuje prospešné mikroorganizmy a vápnik , ktorý podporuje normálny energetický metabolizmus, tak isto obsahuje prospešnú CLA  a v bryndzi Liptov sú samozrejme zastúpené aj bielkoviny (17 g na 100 g), ktoré  podporujú rast a udržanie svalovej hmoty.

Horské mlieko

Liptovská  bryndza z ovčieho a kravského hrudkového syra spĺňa všetky kritériá označenia „Slovenská bryndza,“ ktoré je zapísané v registri tradičných chránených produktov EÚ. Okrem iného to znamená, že bryndza Liptov obsahuje minimálne 50 % ovčej zložky. Liptov sa v svojich výrobkoch hrdí aj unikátnou zložkou. Mlieko, ktoré využíva na výrobu, je označené ako horské (podľa nariadenia Európskej únie). Kravy a ovce zo 73 slovenských fariem a salašov, ktoré  dodávajú mlieko výhradne pre Liptov, sa  pasú v horskom prostredí. Chov dodržiava prísne „welfare“ podmienky, to znamená, že dobytok má dostatok pohybu na čerstvom vzduchu a spása horskú trávu a bylinky z oblastí Liptova, Oravy, Spiša a v prípade ovčieho mlieka aj z Gemera. Napokon chuť, farba a vôňa Liptovskej  bryndze je  výnimočná, najmä vďaka dobrým podmienkam pre chov zvierat a vďaka bohatej rastlinnej diverzite horských pastvín v regióne Liptov.

Viac informácií a nečakaných receptov z bryndze Liptov nájdete na www.nasliptov.sk

Paprikovo-bryndzová polievka

7 ks väčšej farebnej papriky
3 ks mrkvy
3 ks cibule šalotka
1 ks batatu
2 PL kokosového oleja
200 ml kokosového mlieka
4 ks klinčekov
1 KL semienok koriandra
1 KL rímskej rasce
1 KL kurkumy
250 g bryndze Liptov
červené korenie
petržlenová vňať
morská soľ

Rúru vyhrejeme na 220°C. Papriky umyjeme, rozpolíme, zbavíme jadier a pečieme v sklenenej nádobe 45 – 50 minút.

Vo väčšom hrnci zahrejeme kokosový olej a asi 5 minút jemne opekáme pokrájanú šalotku. Pridáme pokrájanú mrkvu aj batatu a opekáme ďalších 8 minút.

V mažiari spolu rozdrvíme rímsku rascu, klinčeky, semienka koriandra a štipku morskej soli. Pridáme aj kurkumu a zmesou poprášime opraženú zeleninu v hrnci. Intenzívne miešame ešte dve minúty a nakoniec všetko zalejeme 1,25 l vody. Pod pokrievkou varíme 20 – 25 minút. Potom do hrnca vložíme aj opečené papriky, povaríme ešte desať minút, kým všetko rozšľaháme ponorným mixérom.

Na záver zjemníme kokosovým mliekom, dochutíme morskou soľou podľa potreby, nasekáme petržlenovú vňať a necháme už len prejsť varom. Vyšľahanú bryndzu vložíme naberačkou do hotovej porcie, ozdobíme petržlenovou vňaťou a čerstvo drveným červeným korením.

Ďalšie recepty v netradične dobrej kombinácii bryndze Liptov nájdete na www.nasliptov.sk.

  • Tlačiť

Tagy PR články