Články označené ako BrandCom sú pripravené a publikované v spolupráci s komerčnými partnermi. Hoci redakcia TRENDU nie je ich autorom, ich obsah považuje za prínosný pre čitateľa a preto umožnila ich publikovanie. Viac o BrandCom

Burgenlandu dominuje jazero

15.05.2006, 20:59 | Martin Jesný | © 2006 News and Media Holding

Kto náhodou vypadne z lode, pokojne odíde na breh po vlastných

  • Tlačiť
  • 0

Širokánska vodná plocha, na ktorej sa odlesk plachiet lodí mieša so zeleným stepným porastom alebo s belosťou zasnežených vrchov na horizonte, no takmer určite s prenikavo modrou oblohou. Hostince na brehoch, kde možno ochutnať jedlo blízke chutiam našinca, no v úprave, ktorá prekvapí. A zapiť vínom, ktoré bez obáv obstojí v medzinárodnom porovnaní.

Podľa opisu by takýto kraj správne lokalizoval málokto. Je pritom ťažké uveriť, že niečo také možno nájsť necelých štyridsať kilometrov od Bratislavy.

Z veže kostola v starobylom rakúskom meste Rust na brehu Neziderského jazera, ktoré je prírodným centrom najmladšej rakúskej spolkovej republiky Burgenland, však vidno vysielač na bratislavskom Kamzíku voľným okom.

Údel vítať hostí.

Hoci územie Burgenlandu sa rozprestiera od maďarskej roviny až po výbežky stredných Álp, možno ho smelo nazvať krajom okolo Neziderského jazera. Toto najväčšie stepné jazero v strednej Európe s plochou vyše 300 štvorcových kilometrov zasahuje všetky zmysly.

Potecha pre oko pri pohľade na odraz oblakov na slnkom prežiarenej hladine je len začiatok dojmov. A obyvatelia Burgenlandu robia všetko, aby dojmov bolo čo najviac.

66_burgenland04.jpg

Región na to totiž predurčila história. V časoch železnej opony preň poloha na pomedzí Západu a východného bloku nebola práve požehnaním.

Ani pre rakúsku vládu práve centrom záujmu o rozvoj. Aj preto mnoho rodákov z Burgenlandu rozbehlo svoju životnú dráhu v iných častiach krajiny, najmä v neďalekom hlavnom meste.

„Moji súrodenci vyštudovali právo a odišli pracovať do Viedne. Čudovali sa, že tu chcem ostať. No práve turizmus bolo to jediné, čo mohlo Burgenland pozdvihnúť,“ ozrejmuje svoje životné rozhodnutie šéfka stratégie marketingu agentúry Burgenland Tourismus Ulrike Tschach-Sauerzopf. Využiť turistický potenciál bolo podľa nej pre región jedinou možnou cestou rozvoja.

Hviezdy pod plachtami.

Príroda sa očividne už pradávno rozhodla podporiť hostiteľské ambície obyvateľov krajiny. Jazero je len na začiatku prírodných aktív regiónu a je ich dobrým základom.

Umiestnením na panónskej rovine pripomína svojho menšieho maďarského suseda Balaton. Blízke mu je tiež malou hĺbkou – v priemere meter tridsať.

66_burgenland01.jpg

Ani v strede sa však netreba obávať dna, nesiaha omnoho hlbšie než meter osemdesiat pod hladinou. Aj preto miestni nadšenci každoročne organizujú pochod cez jazero.

A jachtári tvrdia, že kto náhodou vypadne z lode, pokojne odíde po vlastných. Neziderské jazero ponúka na vodné športy priam ideálne podmienky.

Popri rozľahlej vodnej ploche a dobrom počasí je to vietor, ktorý sa preháňa cez okolitú step takmer neprestajne. A tak možno na hladine vidieť nielen tých, pre ktorých je plachtenie relaxom.

Na jazere má základňu aj rakúska jachtárska reprezentácia. Neprekvapí, že sa po ňom plavia nielen drobné loďky s malou plachtou rakúskych jachtárskych nádejí, ale aj závodné jachty a katamarany všetkých kategórií rakúskych pretekárov.

Tí v ostatných rokoch zhromaždili na stopercentne vnútrozemskú krajinu pozoruhodnú zbierku medailí z najvyšších svetových súťaží. Nemožno sa preto čudovať ani ich vysokým ambíciám na majstrovstvách sveta v jachtingu ISAF World sailing Games, ktorých jazero bude svedkom i účastníkom v polovici mája.

Po ľútych bojoch príde na rad zábava. Kapitáni majstrovských lodí ponúknu 21. mája miesto na svojich plavidlách každému, kto prejaví záujem. Akciu Svetlo v tme vopred nazývajú udalosťou roka na jazere.

Vtedy bude možné presvedčiť sa, že aj špičkoví športovci sú ľudia, pre ktorých je šport nielen povolaním, ale aj zábavou. Strieborný olympijský medailista Andreas Geritzer je usmiaty opálený chlapík, ktorého môžete na jazere nájsť, aj keď práve netrénuje – ak, pravda, nebrázdi vody na pretekoch niekde vo svete.

„Mám obľúbené miesta, kde sa s priateľmi kúpeme alebo si hoci aj zorganizujeme piknik,“ rúca predstavy o asketickom živote športového profesionála. Oddych označuje s úsmevom za dôležitý predpoklad úspechu a výsledky dokazujú, že na to nejde najhoršie.

Piesok a trstina.

Hoci plachty sú poznávacím znakom Neziderského jazera, pohľad z paluby zďaleka nie je jediný spôsob, ako možno poznávať krajinu. Na bicykli, v túlavých topánkach alebo hoci na kolieskových korčuliach možno okúsiť zaujímavé zážitky na desiatkach kilometrov chodníkov. Tie ponúka najmä príroda.

66_burgenland02.jpg

Jej milovníci môžu takmer na jednom mieste – v Národnom parku Neziderského jazera Seewinkel – nájsť rastliny i zvieratá z panónskej, alpskej, ale aj stredomorskej oblasti. Zaujímavosťou je napríklad trstina, ktorá rastie okolo celého jazera.

Jej využitie je také široké, že o ňom v Breitenbrunne zorganizovali medzinárodné sympózium. Spolu s majstrami spracovania trstiny sa v máji na akcii, ktorá sprevádza jachtárske majstrovstvá, predstavia aj umelci, ktorí na území zvanom Sandland v mestečku Neusiedl am See postavia niekoľko metrov vysoké sochy z piesku.

Nielen vďaka nim ani milovníci umenia a histórie neprídu skrátka. Takmer ako v prímorskom letovisku totiž nefungujú len upravené pláže okolo jazera.

Rovnakej pozornosti zodpovedných sa teší aj kultúrne dianie. Počas celého roka možno v mestečkách Burgenlandu navštíviť širokú paletu podujatí.

Od pašiových hier v rímskom kameňolome v St. Margarethene, cez slávnosti Josepha Haydna, ktorý v regióne istý čas žil, a medzinárodné stretnutie gitaristov až po rockový festival Novarock v Nickelsdorfe.

Gastronomické zážitky.

Na svoje si v Burgenlande prídu aj chuťové poháriky návštevníkov. Zmes rakúskej, maďarskej a chorvátskej kuchyne ponúka totiž zaujímavé kulinárske zážitky.

V niečom stredoeurópske a našincovi blízke, no vzrušujúco iné. Zdravo, no napriek tomu chutne upravená zelenina s nečakanými prísadami a divina.

Tradičné i novšie špeciality s tradičnými názvami, no neobvyklou chuťou – kapustová či cesnaková polievka, nielen sladké, ale aj korenisté štrúdle alebo plnená paprika, ktorá vyzerá úplne inak ako tá zo Slovenska. No hlavne ďalší z darov jazera regiónu – ryby.

Ak máte šťastie, skôr než si najvyhlásenejšiu špecialitu – pečeného zubáča – vychutnáte v pečenej podobe na tanieri, príde vám ho ešte ako úlovok ukázať jeden z ani nie dvoch desiatok tradičných rybárov. Tí jediní totiž majú právo na Neziderskom jazere loviť.

Vinársky kraj.

Rozprávanie o Burgenlande by nebolo kompletné, ak by sa nedotklo jedného z pokladov regiónu – s takou úctou hovoria miestni o svojich vínach. Dvesto slnečných dní v roku neoceňujú len turisti, spolu s vetrom, ba aj hmlou si ich vážia aj pestovatelia viniča.

66_burgenland03.jpg

Víno dorábajú už po stáročia v rodinných podnikoch v štyroch vinárskych oblastiach okolo jazera. Frankovku, Pinot noir, ale aj viaceré biele vína z okolia Neusiedler See sú vo svete známe.

Jedno z vín vďačí za názov povstaniu z roku 1637, keď Ruster Ausbruch prinieslo malému mestu, známemu najmä desiatkami bocianích hniezd na komínoch domov, slobodu. Ausbruch je víno, ktorému – podobne ako známejšiemu tokajskému – dodáva neopakovateľnú príchuť ušľachtilá pleseň.

O nej miestni hovoria, že jej pomáhajú ešte aj jesenné hmly, ktoré sa dvíhajú z jazera. Dlhú jeseň oceňujú najmä milovníci ľadových vín.

Rodina Axela Stiegelmara z mestečka Gols na severovýchodnom brehu jazera vyrába víno už takmer pol tisícročia. Jeho vinárstvo Juris obhospodaruje sedemnásť hektárov viníc.

Spomedzi červených vín je najviac hrdý na St. Laurent a Pinot noir či zaujímavú miestnu zmesku Inamera, z bielych vín najradšej ponúka Chardonnay a Sauvignon blanc. V súčasnosti ho označujú za inovatívneho vinára.

Nie preto, že by objavil nový spôsob, ako sa dá z voňavých bobúľ vyrobiť ušľachtilý opojný mok, smeje sa. „Je to skôr o tom, že aj v pestovaní hrozna a vo výrobe vína sa darí zavádzať moderné prístupy. Stále je však hlavné vyhovieť chuti zákazníka,“ hovorí.

V súčasnosti podľa neho prichádza renesancia aromatických vín. Klasický Sauvignon blanc je v obľube stále, no aj miestni favoriti ako Muscat Ottonel či Scheurebe sa znovu dostávajú do centra záujmu.

„Či je to len nápad trhu alebo nový trend, povie čas,“ filozofuje A. Stiegelmar. Debaty o víne sú okolo Neziderského jazera obľúbené. A vysoko odborné – veď práve v Ruste sídli Rakúska vinárska akadémia.

Cesta bola pripravená v spolupráci s Burgenland Tourismus.

Foto – Profimedia.cz, Martin Jesný

  • Tlačiť
  • 0

Súvisiace články

Panónska dovolenka za rohom

Atrakcie okolo najväčšieho európskeho stepného jazera sú veľmi prístupne aj Slovákom 1

Kuchyňa labužníka: Rakúske chute

Vinárske regióny: Burgenland

Putovanie za dobrými vínami

K Neziderskému jazeru pohodlne vlakom

Diskusia (0 reakcií)