Články označené ako BrandCom sú pripravené a publikované v spolupráci s komerčnými partnermi. Hoci redakcia TRENDU nie je ich autorom, ich obsah považuje za prínosný pre čitateľa a preto umožnila ich publikovanie. Viac o BrandCom

Hovädzí plátok za dolár: umelé mäso v reštauráciách sľubujú do troch rokov

18.07.2018, 08:30 | ČTK

Holandská spoločnosť Mosa Meat, ktorá pred piatimi rokmi predstavila ako prvá na svete laboratórne vypestovaný hovädzí hamburger, získala financie na splnenie svojho ďalšieho plánu. Tým je vyrábať a od roku 2021 predávať do reštaurácií umelo vypestované mäso. Firme sa podarilo od investorov získať 7,5 milióna eur, uviedla agentúra AP.

  • Tlačiť
  • 3

Tagy

mäso

Medzi investormi figuruje prevažne investičná firma M Ventures, ktorá patrí farmaceutickej spoločnosti Merck, a európsky spracovateľ mäsa Bell Food Group. Menším investorom je tiež Glass Wall Syndicate, čo je skupina, ktorá podporuje niekoľko spoločností zameraných na pestovanie mäsa či mäsové náhrady.

Mosa Meat v minulosti dostala tiež jeden milión eur od spoluzakladateľa spoločnosti Google Sergeya Brina. Firma dúfa, že sa jej podarí začať predávať prvé produkty v roku 2021. Prvé by mohlo byť mleté ​​hovädzie na hamburgery.

Jej cieľom je dosiahnuť výrobu mäsa o dva až tri roky neskôr, pričom cena jedného plátku mäsa na hamburger má predstavovať približne jeden dolár.

Neprehliadnite

Ekológovia však varujú, že rastúca spotreba mäsa vo svete, najmä v rozvíjajúcich sa krajinách ako je Čína, nie je udržateľná. Hovädzie, bravčové a hydinové mäsá totiž vyžadujú oveľa väčšie zdroje než rastlinné bielkoviny. Kravy tiež produkujú obrovské množstvo skleníkových plynov, ktoré prispievajú ku globálnemu otepľovaniu.

Vyrábať mäso, ktoré vyzerá, vonia a chutí ako skutočné mäso, je veľká výzva. Mosa Meat využíva malé vzorky buniek odobratých zo živých zvierat. Tieto bunky sú kŕmené živinami tak, aby sa rozvinuli a vytvorili sa z nich vlákna svalového tkaniva. Firma tvrdí, že z jednej vzorky môže vyrobiť až 80-tisíc takzvaných „štvrťlibrákov“, ako sa označujú hamburgery, ktoré pred spracovaním vážia štyri unce (113 gramov).

Spolu s množstvom začínajúcich aj skúsenejších hráčov v odvetví, ktorí chcú v najbližších rokoch začať vyrábať umelo vypestované mäso vo veľkom, sa tiež rozpútala bitka o termíny používané na popis týchto produktov. Niektorí zástancovia tvrdia, že by sa mali tieto produkty nazývať čisté mäso. Podľa odporcov z tradičného poľnohospodárskeho sektora je oveľa vhodnejšie umelé mäso.

  • Tlačiť
  • 3

Tagy mäso