Články označené ako BrandCom sú pripravené a publikované v spolupráci s komerčnými partnermi. Hoci redakcia TRENDU nie je ich autorom, ich obsah považuje za prínosný pre čitateľa a preto umožnila ich publikovanie. Viac o BrandCom

Šupky z rajčín nahradia syntetické laky na konzervách

03.08.2013, 16:43 | ČTK

Biolak predstavuje úspory pre priemysel a prostredie

  • Tlačiť
  • 0

Rajčiny sa pestujú takmer všade na svete a jedia sa celý rok, preto sa dajú ľahko spracovávať. Čoskoro majú nahradiť syntetické laky a živicu používané na obaly konzerv, píše agentúra AFP.

Výskum, na ktorý EÚ dala 770-tisíc eur, sa dokončuje v talianskom laboratóriu neďaleko Parmy. Z voskovitej substancie obsiahnutej v šupke ovocia (rajčina je ovocie, aj keď sa väčšinou považuje za zeleninu) sa dá vyrobiť biolak, ktorým sa môžu pokryť vnútorné aj vonkajšie steny kovových konzerv.

„Proces nie je drahý a pre spotrebiteľa v tom nebude žiadny cenový rozdiel,“ povedala doktorka Angela Montanariová, ktorá koordinuje projekt Biocopac v Experimentálnom laboratóriu pre priemysel potravinových konzerv (SSICA) v Parme. „Tieto konzervy budú na trhu do 2 rokov,“ dodáva.

Podľa údajov Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) sa vo svete každou sekundou vyprodukuje viac ako 4 tony rajčín, čo za celý rok predstavuje 145 miliónov ton. FAO sem započítava len tie rajčiny, ktoré môžeme kúpiť v obchodoch.

Odpad z rajčín predstavuje okolo 2,2 percenta z váhy plodu, pričom ide o vlákna, šupku a stopku. Len v Taliansku dosahuje odpad z rajčín ročne okolo 100-tisíc ton. Spracovanie jednej tony odpadu stojí asi 4 eurá, či už sa dáva zvieratám, suší alebo na spracovanie na bioplyn. Ak sa teda odpad lepšie zhodnotí a vyrobia sa z neho obaly na konzervy, predstavuje to úspory pre priemysel, ale taktiež aj pre životné prostredie.

Šupka z rajčiny by tak nahradila polymery a živicu typu Epoxy obsahujúcu bisfenol-A. Táto substancia, ktorá poškodzuje endokrinné žľazy, je v mnohých krajinách zakázaná pre dojčenské fľašky a od roku 2015 bude zakázaná na všetkých potravinových obaloch.

V Parme pracuje tím doktorky A. Montanariovej spoločne s vedcami a priemyselníkmi z Česka, Francúzska, Grécka, Španielska, Talianska a Lichtenštajnska. „Trh existuje a podnikatelia majú naozaj záujem. Vieme, že to bude fungovať,“ tvrdí A. Montanariová.

Teraz sa vykonávajú testy odolnosti týkajúce sa trvanlivosti. Prvé výrobné testy chcú vedci zahájiť v januári budúceho roka s francúzskou firmou špecializujúcou sa na rybie konzervy Saupiquet a s jednou talianskou spoločnosťou.

Tých 250 ton rajčín, ktorými sa bombardujú účastníci španielskeho sviatku Tomatina, ktorý sa koná na konci augusta v meste Buňola, skončí, tento rok ešte nie, ale určite čoskoro na konzervách, a nie v kontajneroch.

Zdroj: SITA/AP

Zdroj: SITA/AP

Zdroj: SITA/AP

  • Tlačiť
  • 0

Diskusia (0 reakcií)