Články označené ako BrandCom sú pripravené a publikované v spolupráci s komerčnými partnermi. Hoci redakcia TRENDU nie je ich autorom, ich obsah považuje za prínosný pre čitateľa a preto umožnila ich publikovanie. Viac o BrandCom

Veggie „mäso“ skóruje. Burger King začal predávať rastlinný burger

03.04.2019, 16:00 | Marián Biel | © 2019 News and Media Holding

Objednáte si klasický burger, šťavnatý grilovaný kus hovädziny, možno aj so syrom a dokonca nezabudnú ani na uhorku. Všetko chutí, ako má, a nechýba ani pocit opätovného zhrešenia voči novoročným predsavzatiam o lepšej životospráve. Lenže po poslednom súste vám povedia, že ste žiadne mäso nezjedli. Takto nejako prekvapila sieť fastfoodov Burger King pár svojich zákazníkov. Začala ponúkať burger s „rastlinným mäsom“ od spoločnosti Impossible Foods.

  • Tlačiť
  • 5

V posledných rokoch sa čoraz častejšie hovorí o náhrade štandardného chovu zvierat na mäso za inú alternatívu. Udomácnil sa (nesprávny) pojem „umelé mäso“, ktorý, žiaľ, vyvoláva negatívne emócie.

V prvom rade, že náhrady mäsa sa momentálne uberajú dvoma základnými smermi. Prvým je vývoj ozajstných svalových vlákien, teda skutočného masa, laboratórnou úpravou kmeňových buniek. V tomto segmente operuje viacero firiem a start-upov, ktoré simulujú aj rybacie mäso či mliečne bielkoviny.

Neprehliadnite

Druhý smer je čisto rastlinný. Skúšajú sa rôzne postupy a receptúry s jediným cieľom – vytvoriť potravinu, ktorá je na nerozoznanie od mäsa farbou, štruktúrou a hlavne chuťou. Pravdepodobne najďalej sa dostala firma Impossible Foods. Vyvinula receptúru založenú na sóji a ďalších prísadách, ktoré veľmi presne napodobňujú ozajstné mäso. A to vrátane náhrady hemoglobínu, ktorý sa podpisuje na tej pravej chuti mäsa.

Impossible Foods a ich krvácajúci čisto rastlinný burgerZdroj: Impossible Foods

Práve Impossible Foods si vybrala sieť fastfoodov Burger King a vo vybraných prevádzkach v oblasti mesta San José v Spojených štátoch začala ponúkať Impossible Whopper. Má byť na nerozoznanie od klasického hovädzieho Whoppera, ale je vegetariánsky (bez majonézy by bol vegánsky).

Obsahuje o 15 percent menej tukov a až o 90 percent menej cholesterolu. Okrem toho, že je „etický“, je teda aj zdravší. Netýka sa ho ani hlavná obava tohto trendu laboratórnych alebo rastlinných alternatív mias – vysoká cena. Impossible Whopper stojí len

Dočítajte celý článok s predplatným TRENDU

už od 94 centov / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Sektorové rebríčky, hospodárske výsledky firiem
  • Obmedzenie reklamy na TREND.sk

Odomknite článok cez SMS
s týždenným predplatným len za 1,90 €

Získajte prístup za pár sekúnd cez SMS objednaním týždenného predplatného TREND Digital s automatickou obnovou.

Viac informácií.

  • Tlačiť
  • 5

Tagy Burger King, Impossible Foods, Metro, start-up