Články označené ako BrandCom sú pripravené a publikované v spolupráci s komerčnými partnermi. Hoci redakcia TRENDU nie je ich autorom, ich obsah považuje za prínosný pre čitateľa a preto umožnila ich publikovanie. Viac o BrandCom

Keď prichádza veličenstvo omáčka

28.08.2003, 00:00 | Štefan Valovič

  • Tlačiť
  • 0

Rubrika

TREND klub

V gastronómii sa mnohé nepísané pravidlá o vhodnosti kombinovania toho-ktorého druhu mäsa a vína stávajú bezvýznamnými, keď na scénu vstupuje jej veličenstvo omáčka. Omáčky diktujú vlastné pravidlá a výrazne ovplyvňujú aj vôňu a chuť prírodne upravených jedál z hovädzieho alebo teľacieho mäsa.

Medzi najznámejšie patrí bernská omáčka, charakteristická výraznou chuťou, v ktorej dominuje vínny ocot. Túto omáčku nesmieme konfrontovať s kyslými a adstringentnými vínami (takými, po ktorých zostáva zvieravý pocit v ústach, spôsobený vyšším obsahom tvrdých trieslovín). Skúsme k nim mäkký mladý Côte du Rhône s apeláciou z Francúzska alebo slovenské svätovavrinecké, ktoré neobsahuje výrazné kyseliny.

Burgundská omáčka z červeného vína je ideálnym partnerom pre víno vyrobené z odrody pochádzajúcej z tejto slávnej francúzskej oblasti, u nás ho poznáme ako rulandské modré alebo pinot noir.

Omáčky obsahujúce likérové, fortifikované vína, akými sú napríklad portské, madeira, alebo v ktorých sú dominantné vínne destiláty, si pýtajú plné, teplučké a korenisté zrelé červené suché vína, napríklad z juhoafrickej odrody pinotage, kalifornský merlot z Napa Valley alebo kvalitné talianske barolo z Piemontu. Vhodného partnera nájdeme aj u maďarských susedov, ale aj u našich vinárov majú v pivniciach podobné vínka. Výborne poslúži najmä skvelý ročník 2000.

Syrová savojská omáčka obsahuje okrem tvrdého a polomäkkého syra s bielou plesňou aj biele suché, kyslejšie víno. K jedlu s takouto omáčkou môžeme servírovať obdobné alebo ešte výraznejšie biele víno, napríklad mladší rizling rýnsky vychladený na 8 – 10 °C. Použiť sa dá aj mladé a jednoduché suché červené, napríklad z odrody modrý portugal, alebo gamay. Vhodného partnera nájdeme aj v kategórii suchých šumivých vín.

Ak sa držíme zásady, že k červenému mäsu červené víno, k hríbovej krémovej omáčke volíme mäkšie suché víno, ktoré vonia po lesných plodoch – z našich zrelší cabernet sauvignon, zo zahraničných napríklad lahodné víno z francúzskej apelácie Médoc. Nebojte sa však niekedy experimentovať a skúste k hríbovej omáčke zrelé víno z odrody chardonnay, môžete objaviť pre vás doteraz nepoznanú súhru.

Sú však situácie, keď sa diapazón kombinácií vyčerpáva. K výrazným a ostrejším omáčkam, akými sú napríklad chrenová alebo čili, sa víno vyberá veľmi ťažko. Ak predsa stojíme pred takouto úlohou, skúsiť môžeme starší alsaský Gewürztraminer alebo sladšie plnšie víno z niektorej u nás pestovanej muštovej odrody.

Tieto lahôdky si však ponechajme radšej k dezertu a ostrým omáčkam pokojne vzdajme hold vychladeným ležiakom z niektorého slovenského pivovaru.

Autor je prezident Asociácie someliérov Slovenska a someliér Hotela Devín v Bratislave.




  • Tlačiť
  • 0

Rubrika TREND klub

Diskusia (0 reakcií)

Nájdi vydanie

Výhody pre predplatiteľov TRENDU

  1. Zľavy

  2. Online služby

  3. TREND do tabletu

    • Aktuálny TREND aj archívne vydania na stiahnutie do aplikácií pre iOS/Android
  4. Ďalšie výhody

    • Doručenie do piatku vo Vašej schránke
    • Kedykoľvek si môžete zmeniť doručovaciu adresu
    • Kedykoľvek môžete prerušiť predplatné na ľubovoľný čas a neskôr si ho obnoviť

Všeobecné obchodné podmienky pre predplatné
Kontakt:
(02) 3215 3121-2, trendpredplatne@newsandmedia.sk

Darovací list na stiahnutie

Knihy a digitálne médiá

Tituly v našej ponuke máme na sklade a predplatitelia TRENDU si ich môžu objednať so zľavou. Ak ste predplatiteľ TRENDU, nezabudnite sa pred objednaním prihlásiť. Automaticky dostanete 10 až 20-percentnú zľavu.

Prečo Dobré zmluvy

Naozaj sa dá spoľahnúť na vzory zadarmo stiahnuté z webu? Neznámeho pôvodu a niekoľko rokov staré? Dobré zmluvy prinášajú viac ako 150 aktuálnych vzorových dokumentov. Všetky sú overené advokátskou kanceláriou:

Ak ste predplatiteľ TRENDU, nezabudnite sa pred objednaním prihlásiť. Automaticky dostanete 10-percentnú zľavu. Pozrite si aj dokumenty na bezplatné stiahnutie.

Daňové vzory a judikáty

Daňové vzory obsahujú vzory 60 najčastejšie používaných dokumentov v daňovom konaní (komunikácii s daňovými úradmi), Daňové judikáty 40 reálnych judikátov z daňového práva s odborným komentárom. Vychádzajú z praxe skúseného daňového právnika - ich autorom je advokát JUDr. Patrik Benčík, ktorý má za sebou viac ako 100 daňových súdnych sporov. Niekoľko rokov pracoval ako právnik na vtedajšom Daňovom riaditeľstve SR, je autorom a spoluautorom viacerých odborných publikácií z oblasti daňového práva.