Články označené ako BrandCom sú pripravené a publikované v spolupráci s komerčnými partnermi. Hoci redakcia TRENDU nie je ich autorom, ich obsah považuje za prínosný pre čitateľa a preto umožnila ich publikovanie. Viac o BrandCom

Hydinové špeciality si pýtajú výraznejšie vína

29.05.2003, 00:00 | Štefan Valovič

  • Tlačiť
  • 0

Rubrika

TREND klub

Znalci vín servírujú k pečenej hydine biele suché vína z krajín vinárskeho Nového sveta (Austrália, Nový Zéland, Čile, Argentína), ktoré zreli v dubových súdkoch. Na Slovensku vhodného partnera ponúkajú barikové výbery z južnoslovenskej vinohradníckej oblasti z odrôd Chardonnay alebo Rulandské šedé.

Ak sa kurča pečie v medovej kruste, vhodný k nemu je fľašovo zrelý Rizling rýnsky. K plnenej pečenej hydine sú okrem spomínaných bielych vín dobrým partnerom ružové klarety. Ak servírujeme plneného moriaka, vhodnou voľbou k nemu je mladé a ľahké červené víno. Pečená kačica a hus si žiadajú zrelšie vína, perzistentné, čiže s dlhším pretrvávaním chuťových a buketných vnemov po prehltnutí, a s pikantnou kyselinkou. Z bielych vín to môžu byť suché neskoré zbery a výbery z hrozna z odrôd Veltlínske zelené, Rulandské biele, Rizling rýnsky, Rulandské biele a Chardonnay alebo suchý mladý Tramín červený. Ak k pečenej kačici alebo husi servírujeme červenú kapustu, môžeme podávať plnší ružový klaret alebo jednoduché mladé červené víno s harmonickou kyselinkou z odrôd Zweigeltrebe, Rulandské modré, Modrý Portugal alebo Svätovarinecké. V prípade, že je kapusta kvasená a príliš kyslá, je lepšie si zvoliť pivo.

Na rošte sa zvyčajne z hydiny pripravuje biele mäso z hydinových pŕs. Ak sú medailóniky opečené na masle s bylinkami, dobrým spoločníkom k nim je suchý mladý Sauvignon, prípadne vína z aromatických odrôd. Tie obzvlášť vyniknú, ak k mäsu servírujeme opečené ovocie.

Ak mäso sprevádzajú omáčky, víno vyberáme podľa ich charakteru. K sladkým ovocným sa hodia biele suché vína s ovocnou arómou (Sauvignon, Chardonnay, Devín či Pálava). K syrovým omáčkam odporúčame už zrelšie suché vína. Ak je omáčka zo syra s modrou plesňou (niva), môžeme servírovať biele víno vyrobené z prezretého hrozna s vyšším zvyškovým cukrom. K hubovej omáčke môžeme okrem vyzretejších bielych vín podávať jednoduché mladé červené vína, napríklad z odrody Barbera z talianskeho Piemontu. K toskánskym kuracím prsíčkam (s parmezánom) servírujeme Chianti Classico. K stehnu na poľovnícky spôsob skúste svieži Modrý Portugal, kačacie prsia na pomarančoch vyniknú v spoločnosti Beaujolais Villages, barikového Chardonnay i alsaského rizlingu.

Hydina na grile a údená hydina si žiadajú plné biele suché vína s dymovým charakterom, teda barikové Chardonnay alebo Sauvignon, opäť najlepšie z  Nového sveta. Ak grilujeme marinované mäso na záhradnom grile, môžeme okrem spomenutého výrazného bieleho vína siahnuť aj po ružovom kalifornskom Zinfandeli. Vyprážanie si vyžaduje svieže víno s kyselinkou, a to buď biele (Rizling rýnsky, Veltlínske zelené), svieže červené, alebo mladé ružové klarety s ovocnou chuťou.

K hydine v rôznych úpravách sú vhodné aj šumivé suché vína.

Autor je prezident Asociácie someliérov Slovenska a someliér Hotela Devín v Bratislave.




  • Tlačiť
  • 0

Rubrika TREND klub

Diskusia (0 reakcií)

Nájdi vydanie

Výhody pre predplatiteľov TRENDU

  1. Zľavy

  2. Online služby

  3. TREND do tabletu

    • Aktuálny TREND aj archívne vydania na stiahnutie do aplikácií pre iOS/Android
  4. Ďalšie výhody

    • Doručenie do piatku vo Vašej schránke
    • Kedykoľvek si môžete zmeniť doručovaciu adresu
    • Kedykoľvek môžete prerušiť predplatné na ľubovoľný čas a neskôr si ho obnoviť

Všeobecné obchodné podmienky pre predplatné
Kontakt:
(02) 3215 3121-2, trendpredplatne@newsandmedia.sk

Darovací list na stiahnutie

Knihy a digitálne médiá

Tituly v našej ponuke máme na sklade a predplatitelia TRENDU si ich môžu objednať so zľavou. Ak ste predplatiteľ TRENDU, nezabudnite sa pred objednaním prihlásiť. Automaticky dostanete 10 až 20-percentnú zľavu.

Prečo Dobré zmluvy

Naozaj sa dá spoľahnúť na vzory zadarmo stiahnuté z webu? Neznámeho pôvodu a niekoľko rokov staré? Dobré zmluvy prinášajú viac ako 150 aktuálnych vzorových dokumentov. Všetky sú overené advokátskou kanceláriou:

Ak ste predplatiteľ TRENDU, nezabudnite sa pred objednaním prihlásiť. Automaticky dostanete 10-percentnú zľavu. Pozrite si aj dokumenty na bezplatné stiahnutie.

Daňové vzory a judikáty

Daňové vzory obsahujú vzory 60 najčastejšie používaných dokumentov v daňovom konaní (komunikácii s daňovými úradmi), Daňové judikáty 40 reálnych judikátov z daňového práva s odborným komentárom. Vychádzajú z praxe skúseného daňového právnika - ich autorom je advokát JUDr. Patrik Benčík, ktorý má za sebou viac ako 100 daňových súdnych sporov. Niekoľko rokov pracoval ako právnik na vtedajšom Daňovom riaditeľstve SR, je autorom a spoluautorom viacerých odborných publikácií z oblasti daňového práva.