Články označené ako BrandCom sú pripravené a publikované v spolupráci s komerčnými partnermi. Hoci redakcia TRENDU nie je ich autorom, ich obsah považuje za prínosný pre čitateľa a preto umožnila ich publikovanie. Viac o BrandCom

Homár

08.09.2005, 00:00 | Igor Čehy

  • Tlačiť
  • 0

Rubrika

TREND klub



Prvé sa začali dovážať začiatkom 90. rokov z Maroka. Paradoxne však pri homároch, čo sú vlastne morské raky podobné riečnym, nie je čerstvosť zárukou prvotriednej kvality. Homár má totiž zvláštnu vlastnosť – po ulovení vydrží v zajatí dlho, ale keďže neprijíma potravu, postupne mu ubúda mäsa. Takže ak homár, ktorého kúpime v dobrej viere, že je živý, a teda aj čerstvý, bol pred kúpou v zajatí napríklad dva týždne, mäso už nemá takmer nijaké. Preto je pri nakupovaní dôležitá skúsenosť, aby človek vedel odhadnúť pomer váhy k veľkosti. Ak sa rozhodnete kúpiť živého homára, musíte byť pri manipulácii s ním opatrný, pretože v klepetách má veľkú silu.



Vhodnou alternatívou k živým kôrovcom sú homáre, ktoré sa predávajú mrazené vo valčekoch ľadu. Spracúvajú sa ešte na rybárskych lodiach, kde sa po ulovení ihneď uvaria, zmrazia a v takomto stave distribuujú.



Homáre, ktoré sa bežne podávajú v reštaurá­ciách, vážia približne 800 gramov. Usmrcujú sa tak, že sa vložia do vriacej vody. Je to najšetrnejší spôsob, akceptujú ho aj ochrancovia prírody. Pri varení sa hnedozelený pancier zmení na červený. Homára je najlepšie variť v morskej vode, čas závisí od toho, či ho budeme ešte ďalej tepelne upravovať. Ak nie, možno odporúčať varenie 10 minút, inak stačí aj šesť.



Najchutnejšie mäso má homár vo chvoste a v klepetách, jedia sa aj jeho vnútornosti, vyberá sa len črievko. V reštaurácii vám k homárovi priložia kliešte a príbor, v lepších podnikoch hosťovi zvyčajne dajú aj špeciálny „podbradník“.



A ako sa dostať k mäsu? Je to otázka šikovnosti a zručnosti, každý to robí ako vie a ako sa mu podarí. Tu prísne pravidlá stolovacej etikety neplatia.



Najzákladnejším spôsobom prípravy je homára uvariť a mäso namáčať v rozpustenom cesnakovom masle. Homára možno aj zapekať, plniť, používať na prípravu koktailov. V kuchyni možno zužitkovať aj nejedlý pancier. Robí sa z neho vývar, ktorý je základnou surovinou pre americkú omáčku z homárov a tá je zasa polotovarom na prípravu ďalších jedál. Po redukcii z nej získame esenciu červenooranžovej farby výbornú na dochucovanie.



Langusta je na rozdiel od homára bez klepiet a má oveľa dlhšie „fúzy“, je aj výrazne drahšia. Spôsob prípravy je však rovnaký.



Autor je šéfkuchár a spolupracovník TRENDU.





  • Tlačiť
  • 0

Rubrika TREND klub

Diskusia (0 reakcií)

Nájdi vydanie

Výhody pre predplatiteľov TRENDU

  1. Zľavy

  2. Online služby

  3. TREND do tabletu

    • Aktuálny TREND aj archívne vydania na stiahnutie do aplikácií pre iOS/Android
  4. Ďalšie výhody

    • Doručenie do piatku vo Vašej schránke
    • Kedykoľvek si môžete zmeniť doručovaciu adresu
    • Kedykoľvek môžete prerušiť predplatné na ľubovoľný čas a neskôr si ho obnoviť

Všeobecné obchodné podmienky pre predplatné
Kontakt:
(02) 3215 3121-2, trendpredplatne@newsandmedia.sk

Darovací list na stiahnutie

Knihy a digitálne médiá

Tituly v našej ponuke máme na sklade a predplatitelia TRENDU si ich môžu objednať so zľavou. Ak ste predplatiteľ TRENDU, nezabudnite sa pred objednaním prihlásiť. Automaticky dostanete 10 až 20-percentnú zľavu.

Prečo Dobré zmluvy

Naozaj sa dá spoľahnúť na vzory zadarmo stiahnuté z webu? Neznámeho pôvodu a niekoľko rokov staré? Dobré zmluvy prinášajú viac ako 150 aktuálnych vzorových dokumentov. Všetky sú overené advokátskou kanceláriou:

Ak ste predplatiteľ TRENDU, nezabudnite sa pred objednaním prihlásiť. Automaticky dostanete 10-percentnú zľavu. Pozrite si aj dokumenty na bezplatné stiahnutie.

Daňové vzory a judikáty

Daňové vzory obsahujú vzory 60 najčastejšie používaných dokumentov v daňovom konaní (komunikácii s daňovými úradmi), Daňové judikáty 40 reálnych judikátov z daňového práva s odborným komentárom. Vychádzajú z praxe skúseného daňového právnika - ich autorom je advokát JUDr. Patrik Benčík, ktorý má za sebou viac ako 100 daňových súdnych sporov. Niekoľko rokov pracoval ako právnik na vtedajšom Daňovom riaditeľstve SR, je autorom a spoluautorom viacerých odborných publikácií z oblasti daňového práva.