Články označené ako BrandCom sú pripravené a publikované v spolupráci s komerčnými partnermi. Hoci redakcia TRENDU nie je ich autorom, ich obsah považuje za prínosný pre čitateľa a preto umožnila ich publikovanie. Viac o BrandCom

Suché víno neznamená kyslé

29.09.2005, 00:00 | Martin Mráz | © 2005 News and Media Holding

  • Tlačiť
  • 0

Rubrika

TREND klub

S bielym vínom je to jednoduché, vyrába sa z bielych muštových odrôd. Červené je z modrých. Ružové víno má takisto pôvod v modrých muštových odrodách, len sa spracúva iným spôsobom – rozomleté hrozno sa lisuje bez nakvášania (klaret) alebo po krátkom nakvášaní (rosé).


Veľká väčšina bielych vín a v podstate všetky červené patria medzi tiché vína, ktoré neobsahujú oxid uhličitý. Ten sa môže pridávať alebo umelo, alebo vzniká pri kvasení v tlakových nádobách. Podľa stúpajúceho pretlaku oxidu uhličitého sa vína rozdeľujú na sýtené, perlivé a šumivé.


Do skupiny šumivých vín patrí i šampanské, víno z apelácie Champagne vo Francúzsku. Všetky ostatné šumivé vína pochádzajúce z iných oblastí sú sekty.


Tiché a šumivé biele vína sa ďalej delia podľa obsahu zvyškového cukru na suché, polosuché, polosladké a sladké. Červené vína sa označujú len ako suché.


Práve rozdelenie vín podľa zvyškového cukru vyvracia jeden z mýtov o víne – suché víno mnohí odmietajú, pretože sú presvedčení, že je kyslé. Nie je to vôbec pravda. Suché víno má len menej zvyškového cukru v porovnaní s polosuchým až sladkým vínom. S kyslosťou to nemá nič spoločné.


Množstvo kyselinky vo víne závisí od odrody, polohy vinohradu či ročníka. Ďalšími kritériami, podľa ktorých sa vína rozdeľujú do jednotlivých kategórií, sú východisková cukornatosť muštu a použitá technológia (stolové, akostné a prívlastkové vína).


Nositeľmi najvyššej kvality sú prívlastkové vína, ktorých obsah vo fľaši zodpovedá 100 % odrody uvedenej na etikete, mušt nie je umelo dosládzaný. Akostné víno obsahuje minimálne 85 % odrody a môže sa dosládzať.


Kritériá na zatriedenie vína do kategórií sú však v jednotlivých vinárskych oblastiach sveta rôzne a rôzne je i označovanie prívlastkami.


Na Slovensku vinársky zákon pozná prívlastky kabinetné, neskorý zber, výber z hrozna, bobuľový výber a hrozienkový výber, a to na základe cukornatosti vylisovaného muštu. Špecialitami sú ľadové zbery, prípadne aj slamové vína, kde sa zvyšuje koncentrácia aromatických látok v bobuliach mrazom alebo suchým teplom. Tieto vína sú prirodzene veľmi sladké.


Kvalitné vína sa u nás zväčša dorábajú z odrody uvedenej na etikete, čo súvisí s tradíciou. Iným spôsobom odlíšenia kvality je systém apelácií rozšírený najmä vo Francúzsku. Tamojšie vína sú zmesou rôznych odrôd (cuvée). Tie však pochádzajú z geograficky presne vymedzenej oblasti a spracúvajú sa typickými výrobnými postupmi.


Červené a niektoré biele vína (Chardonnay, Savignon) sa barikujú – rôzne dlhý čas sa nechávajú v kontakte s vypálenými dubovými sudmi, aby sa tak senzoricky obohatili a súčasne zjemnili.


Autor je vínny publicista.




  • Tlačiť
  • 0

Rubrika TREND klub

Diskusia (0 reakcií)

Nájdi vydanie

Výhody pre predplatiteľov TRENDU

  1. Zľavy

  2. Online služby

  3. TREND do tabletu

    • Aktuálny TREND aj archívne vydania na stiahnutie do aplikácií pre iOS/Android
  4. Ďalšie výhody

    • Doručenie do piatku vo Vašej schránke
    • Kedykoľvek si môžete zmeniť doručovaciu adresu
    • Kedykoľvek môžete prerušiť predplatné na ľubovoľný čas a neskôr si ho obnoviť

Všeobecné obchodné podmienky pre predplatné
Kontakt:
(02) 3215 3121-2, trendpredplatne@newsandmedia.sk

Darovací list na stiahnutie

Knihy a digitálne médiá

Tituly v našej ponuke máme na sklade a predplatitelia TRENDU si ich môžu objednať so zľavou. Ak ste predplatiteľ TRENDU, nezabudnite sa pred objednaním prihlásiť. Automaticky dostanete 10 až 20-percentnú zľavu.

Prečo Dobré zmluvy

Naozaj sa dá spoľahnúť na vzory zadarmo stiahnuté z webu? Neznámeho pôvodu a niekoľko rokov staré? Dobré zmluvy prinášajú viac ako 150 aktuálnych vzorových dokumentov. Všetky sú overené advokátskou kanceláriou:

Ak ste predplatiteľ TRENDU, nezabudnite sa pred objednaním prihlásiť. Automaticky dostanete 10-percentnú zľavu. Pozrite si aj dokumenty na bezplatné stiahnutie.

Daňové vzory a judikáty

Daňové vzory obsahujú vzory 60 najčastejšie používaných dokumentov v daňovom konaní (komunikácii s daňovými úradmi), Daňové judikáty 40 reálnych judikátov z daňového práva s odborným komentárom. Vychádzajú z praxe skúseného daňového právnika - ich autorom je advokát JUDr. Patrik Benčík, ktorý má za sebou viac ako 100 daňových súdnych sporov. Niekoľko rokov pracoval ako právnik na vtedajšom Daňovom riaditeľstve SR, je autorom a spoluautorom viacerých odborných publikácií z oblasti daňového práva.