Články označené ako BrandCom sú pripravené a publikované v spolupráci s komerčnými partnermi. Hoci redakcia TRENDU nie je ich autorom, ich obsah považuje za prínosný pre čitateľa a preto umožnila ich publikovanie. Viac o BrandCom

Bezpečnejšie potraviny nikdy neboli

18.06.2014, 11:55 | Ivan Haluza | © 2014 News and Media Holding

Po novembri 1989 zaplavilo trh množstvo garážových výrobcov klobás. Na voľnom trhu sa zatvárali veľké potravinárske fabriky, a tak si ziskuchtiví amatérski kulinári našli nový priestor.

  • Tlačiť
  • 0

Do mäsiarstva sa púšťali ľudia prepustení hoci aj z baní či zo zbrojoviek. Slovensko nikdy nemalo viac prípadov salmonelóz a iných nákaz z potravín ako v ťažkých 90. rokoch.

Vedúci modranského biocentra Výskumného ústavu potravinárskeho Stanislav Šilhár hovorí o paradoxe. „Dôvera je teraz v prieskumoch veľmi nízko, ale potraviny pre ľudí neboli nikdy také bezpečné ako v súčasnosti,“ poznamenáva. Podobne sa vyjadruje aj ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) Jozef Bíreš.

Vyššie hrádze

Na serióznosť ľudí z biznisu s potravinami sa nikdy spoľahnúť nedá. Podvody, ktoré ohrozujú zdravie i životy ľudí, sa objavujú stále. Terajšia vyššia bezpečnosť potravín je podľa odborníkov predovšetkým výsledkom čoraz prísnejších pravidiel, častejších kontrol i širších poznatkov z vedy a výskumu. „Dnes máme oveľa presnejšie laboratórne postupy a vieme oveľa rýchlejšie zmonitorovať riziká,“ hovorí dekan Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity v Bratislave Ján Šajbidor.

Dočítajte celý článok s predplatným TRENDU

už od 94 centov / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Sektorové rebríčky, hospodárske výsledky firiem
  • Obmedzenie reklamy na TREND.sk

Odomknite článok cez SMS s týždenným predplatným len za 1,90 €

Získajte prístup za pár sekúnd cez SMS objednaním týždenného predplatného TREND Digital s automatickou obnovou.

Viac informácií.

  • Tlačiť
  • 0

Rubrika Téma - bezpečnosť potravín

Súvisiace články

Čo to vlastne jeme

Čo to vlastne jeme Nájdete v TRENDE

Finty a triky potravinárskeho priemyslu niekedy požehnávajú aj kontrolóri zodpovední za bezpečnosť potravín, i keď občas len cez zuby 4

Klony a mutanty na jedálnom stole

Kúšik sa vracia. S miliardou

Čo to vlastne jeme

Vymeniť kone za vietor

Diskusia (0 reakcií)

Nájdi vydanie

Výhody pre predplatiteľov TRENDU

  1. Zľavy

  2. Online služby

  3. TREND do tabletu

    • Aktuálny TREND aj archívne vydania na stiahnutie do aplikácií pre iOS/Android
  4. Ďalšie výhody

    • Doručenie do piatku vo Vašej schránke
    • Kedykoľvek si môžete zmeniť doručovaciu adresu
    • Kedykoľvek môžete prerušiť predplatné na ľubovoľný čas a neskôr si ho obnoviť

Všeobecné obchodné podmienky pre predplatné
Kontakt:
(02) 3215 3121-2, trendpredplatne@newsandmedia.sk

Darovací list na stiahnutie

Knihy a digitálne médiá

Tituly v našej ponuke máme na sklade a predplatitelia TRENDU si ich môžu objednať so zľavou. Ak ste predplatiteľ TRENDU, nezabudnite sa pred objednaním prihlásiť. Automaticky dostanete 10 až 20-percentnú zľavu.

Prečo Dobré zmluvy

Naozaj sa dá spoľahnúť na vzory zadarmo stiahnuté z webu? Neznámeho pôvodu a niekoľko rokov staré? Dobré zmluvy prinášajú viac ako 150 aktuálnych vzorových dokumentov. Všetky sú overené advokátskou kanceláriou:

Ak ste predplatiteľ TRENDU, nezabudnite sa pred objednaním prihlásiť. Automaticky dostanete 10-percentnú zľavu. Pozrite si aj dokumenty na bezplatné stiahnutie.

Daňové vzory a judikáty

Daňové vzory obsahujú vzory 60 najčastejšie používaných dokumentov v daňovom konaní (komunikácii s daňovými úradmi), Daňové judikáty 40 reálnych judikátov z daňového práva s odborným komentárom. Vychádzajú z praxe skúseného daňového právnika - ich autorom je advokát JUDr. Patrik Benčík, ktorý má za sebou viac ako 100 daňových súdnych sporov. Niekoľko rokov pracoval ako právnik na vtedajšom Daňovom riaditeľstve SR, je autorom a spoluautorom viacerých odborných publikácií z oblasti daňového práva.