Články označené ako BrandCom sú pripravené a publikované v spolupráci s komerčnými partnermi. Hoci redakcia TRENDU nie je ich autorom, ich obsah považuje za prínosný pre čitateľa a preto umožnila ich publikovanie. Viac o BrandCom

Čo to vlastne jeme

23.06.2014, 05:30 | Ivan Haluza | © 2014 News and Media Holding

Gumárenská chemikália v žemliach z fast-foodu. Drahá šunka zopnutá z kociek mäsa na guláš pomocou enzýmov nevábnej vône. Mäso zabalené v kyslíku – na povrchu síce nádherne červené, ale vnútri sa o to rýchlejšie rozbiehajú hnilobné procesy. To všetko nie sú, aspoň v niektorých štátoch vyspelého sveta, žiadne podvody, za ktoré by aktérom hrozilo trestné stíhanie. Takéto finty a triky vymýšľajú najtvorivejší inovátori potravinárskeho priemyslu. Požehnávajú ich niekedy aj kontrolóri zodpovední za bezpečnosť potravín, i keď občas len cez zuby.

  • Tlačiť
  • 4

Odpadová priemyselná soľ v poľských potravinách, smrteľný metylalkohol v českých liehovinách a melamín v čínskom mlieku. Podvody s cieľom zarobiť na lacnejších, ale smrteľne nebezpečných prísadách sa po prvých testoch a obetiach pomerne rýchlo odhalia. Páchatelia môžu skončiť vo väzení, prípadne v Číne aj na popravisku. Biznis s potravinami je však plný iných technológií a prímesí. Vzbudzujú síce údiv, ale sú legálne. Potravinári a kontrolóri o nich hovoria, že sú pod kontrolou a samotné potraviny vylepšujú. Veľké kauzy z minulosti, akými bola aj nákaza šialených kráv BSE, však ukazujú, že aj svojho času akceptované novinky môžu o pár rokov či desaťročí skončiť vo večných sarkofágoch. Čo teda obsahujú potraviny v obchodoch na Slovensku či na Západe?

Éčka na scénu

Bežní spotrebitelia majú asi najväčší problém s prídavnými látkami, ktoré sa primiešavajú do pravých surovín z polí a maštalí. Takzvané éčka majú rôznorodý pôvod a využívajú sa aj v ťažkej chémii. Bežne predávaná kyselina citrónová s kódom E330 okrem dochucovania nápojov zaberie takisto pri odstraňovaní vodného kameňa. Na druhej strane je súčasťou základného metabolizmu organizmov na získavanie energie z potravín.

V potravinách sú však aj cudzorodejšie prísady. Coca-Cola a PepsiCo len teraz sťahujú z niektorých svojich nápojov ponúkaných v USA brómovaný rastlinný olej s kódom E443. V nápojoch síce stabilizuje citrusové príchute, no zároveň sa ako spomaľovač horenia pridáva do čalúneného nábytku a plastov. V Japonsku či EÚ sa v potravinárstve táto látka využívať nemôže. V USA v obmedzenej miere áno a koncerny od nej upúšťajú až po petíciách konzumentov.

V severoamerickej sieti fast-foodov Subway odzváňa azodikarboxamidu E927, ktorý si reťazec pridával do pečiva, aby bolo pružnejšie. Táto gumárenská chemikália slúži aj na zvýšenie elasticity gumených podrážok a karimatiek. V Európe sa do potravín dávať nemôže.

„V EÚ zostala bezpečnosť našich potravín nezmenená, znížila sa ich nutričná hodnota.“ J.Bíreš, ŠVPS

V potravinách sa uplatňujú aj produkty z ropy či zemného plynu. Výraz potravinárska chémia sa v odbornej literatúre nepoužíva náhodou. Celosvetovo platný predpis, ktorý upravuje, koľko akých éčok sa dá do príslušného výrobku pridať, má vyše 530 strán.

Medzi éčka však patria aj prírodné i prírode blízke látky. Teda tie, ktoré si človek vyrobí, ale bežne sa vyskytujú aj v prírode v rastlinách alebo vzniknú činnosťou mikroorganizmov. „Ľudia majú najväčší problém s treťou skupinou, chemickými potravinárskymi aditívami, ktoré v prírode vôbec nie sú. Tie však tvoria len zhruba desatinu éčok,“ hovorí dekan Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity v Bratislave Ján Šajbidor. Potravinári sa podľa neho navyše snažia chemické prísady čoraz viac nahradzovať prírodnými, i keď je to drahšie, pretože ich je zložitejšie získať. Niektoré farbivá tak už nie sú syntetizované chemicky, ale sa získavajú biotechnologicky z prírodných materiálov.

Dočítajte celý článok s predplatným TRENDU

už od 94 centov / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Sektorové rebríčky, hospodárske výsledky firiem
  • Obmedzenie reklamy na TREND.sk

Odomknite článok cez SMS s týždenným predplatným len za 1,90 €

Získajte prístup za pár sekúnd cez SMS objednaním týždenného predplatného TREND Digital s automatickou obnovou.

Viac informácií.

  • Tlačiť
  • 4

Rubrika Téma - bezpečnosť potravín

Súvisiace články

Bezpečnejšie potraviny nikdy neboli

Bezpečnejšie potraviny nikdy neboli

Výživnosť potravín klesá, ale napriek bujnejúcim podvodom sú najbezpečnejšie v histórii

Klony a mutanty na jedálnom stole

Kúšik sa vracia. S miliardou

Vymeniť kone za vietor

Pridružená výroba na obrátený spôsob

Výhody pre predplatiteľov TRENDU

  1. Zľavy

  2. Online služby

  3. TREND do tabletu

    • Aktuálny TREND aj archívne vydania na stiahnutie do aplikácií pre iOS/Android
  4. Ďalšie výhody

    • Doručenie do piatku vo Vašej schránke
    • Kedykoľvek si môžete zmeniť doručovaciu adresu
    • Kedykoľvek môžete prerušiť predplatné na ľubovoľný čas a neskôr si ho obnoviť

Všeobecné obchodné podmienky pre predplatné
Kontakt:
(02) 3215 3121-2, trendpredplatne@newsandmedia.sk

Darovací list na stiahnutie

Knihy a digitálne médiá

Tituly v našej ponuke máme na sklade a predplatitelia TRENDU si ich môžu objednať so zľavou. Ak ste predplatiteľ TRENDU, nezabudnite sa pred objednaním prihlásiť. Automaticky dostanete 10 až 20-percentnú zľavu.

Prečo Dobré zmluvy

Naozaj sa dá spoľahnúť na vzory zadarmo stiahnuté z webu? Neznámeho pôvodu a niekoľko rokov staré? Dobré zmluvy prinášajú viac ako 150 aktuálnych vzorových dokumentov. Všetky sú overené advokátskou kanceláriou:

Ak ste predplatiteľ TRENDU, nezabudnite sa pred objednaním prihlásiť. Automaticky dostanete 10-percentnú zľavu. Pozrite si aj dokumenty na bezplatné stiahnutie.

Daňové vzory a judikáty

Daňové vzory obsahujú vzory 60 najčastejšie používaných dokumentov v daňovom konaní (komunikácii s daňovými úradmi), Daňové judikáty 40 reálnych judikátov z daňového práva s odborným komentárom. Vychádzajú z praxe skúseného daňového právnika - ich autorom je advokát JUDr. Patrik Benčík, ktorý má za sebou viac ako 100 daňových súdnych sporov. Niekoľko rokov pracoval ako právnik na vtedajšom Daňovom riaditeľstve SR, je autorom a spoluautorom viacerých odborných publikácií z oblasti daňového práva.