Články označené ako BrandCom sú pripravené a publikované v spolupráci s komerčnými partnermi. Hoci redakcia TRENDU nie je ich autorom, ich obsah považuje za prínosný pre čitateľa a preto umožnila ich publikovanie. Viac o BrandCom

Špargľobranie sa začalo

18.04.2015, 16:00 | Soňa Hudecová-Podhorná | © 2015 News and Media Holding

Kedysi tridsať západo-slovenských hektárov, dnes o stovku viac. Takže prvá prirodzene vypestovaná jarná zelenina – špargľa sa na tunajších stoloch možno dožije renesancie.

  • Tlačiť
  • 0

Práve odtiaľto totiž putovala do grófskych kuchýň celej monarchie. Rimania ju z Orientu dovážali špargľovými légiami a nesmela chýbať ani na dvore Ľudovíta XV. Neúnavnou propagátorkou hostín s „points d’amour“ – špičkami lásky sa stala aj Madame de Pompadour. Hoci mnohí odborníci pripisujú afrodiziakálny význam špargle naozaj iba jej erotickej symbolike, skutočnosť je omnoho sľubnejšia. Obsahuje totiž bielkovinu asparagín, ktorá pôsobí dráždivo na celú urogenitálnu sústavu.

Čerstvá špargľa škrípe

„Špargli sme ešte veľa dlžní,“ tvrdí Ján Palenčár, šéfkuchár spa & wellness hotela Kaskády na Sliači-Sielnici: „Napriek tomu, že sa táto chutná, ľahko stráviteľná, nedráždivá a nízkokalorická zelenina pestuje práve na Slovensku a vyváža pod registrovanými obchodnými značkami, väčšina národa ju nikdy neochutnala. Nieto že by ju pravidelne doma pripravovala. A len v lepších reštauráciách sa používa čerstvá, nie mrazená.“ Laikov i menej skúsených profesionálov odrádza podľa neho aj to, že sa v špargľovom tovaroznalectve nevyznajú. Nevedia posúdiť, kedy svedčia tenké stonky o únave rastliny a kedy o inej odrode. J. Palenčár odporúča stlačiť koniec, či z neho vyteká šťava, a trieť stonky o seba – počuť škrípavý zvuk. Vtedy je čerstvá; zelenej stačí pred varením odrezať len spodok alebo nepeknú časť šupky.

Od predjedla po dezert

Tenké biele, zelené alebo fialové stonky sa dajú kúpiť celoročne, ale na jeseň a v zime na Slovensko cestujú až z Juhoafrickej republiky. Preto špičkoví slovenskí šéfkuchári vždy netrpezlivo čakajú na verdikt tunajšieho producenta – keď sa konečne začne sezóna. Závisí to od počasia, ktoré v tomto roku dovolilo odrezať prvé stonky už pred Veľkou nocou. Potešili sa tomu aj v trenčianskom hoteli Elizabeth. Šéfkuchár František Pado považuje špargľu za kráľovnú zeleniny. Vlani ponúkli hosťom špeciálne špargľové menu, ktoré dokonca uzatváralo špargľové creme-brulee. V tomto roku tematický jedálny lístok rozširujú na prelome apríla a mája na Týždeň špargle. Samozrejme, vo varenej, parenej či grilovanej podobe sa ocitá v ponuke naprieč celou jarnou sezónou. Minimálne ako polievka, v spojení s holandskou omáčkou a zemiakmi alebo bolzanskou omáčkou, prosciuttom a pošírovaným vajíčkom, v podobe cestovín so špargľou, rizota či špargľového quiche.

V rôznych kútoch sveta

Na sezónu už netrpezlivo čakali aj v reštauráciách zaoberajúcich sa francúzskou, talianskou či španielskou gastronómiou; tieto národy špargľu doslova zbožňujú. Ale počítali s ňou aj v Panasian Restaurant hotela Mama’s Bratislava. Aj keď v biznis menu – už pred pár týždňami premenenom na čisto ázijský repertoár – šéfkuchár Tomáš Szabados nepoužíva slovenskú odrodu. „Túto zeleninu obľubujú aj v japonskom či thajskom kulináriu. A tak v jarnej ponuke rád využívam sezónnu baby či divú špargľu, ktoré sa dajú jesť aj surové.“ Hosťom pripravuje jarné zeleninové rolky so špargľou či sushi „sake roll“, lososovú rolku so špargľou, poliatu sezamovou majonézou.

Autorka je spolupracovníčka TRENDU.

POD SLNKOM ALEBO BEZ NEHO

Na svete sa pestuje viac odrôd špargle, pričom jej farba súvisí so spôsobom pestovania – biela vyrástla bez pôsobenia slnečného svetla, zelená pod holým nebom. Na Slovensku sa pestuje najmä biela, pretože ju producent považuje za krehkejšiu, lahodnejšiu a chuťovo menej výraznú.

TRIDSIATKA ODRÔD

Pestovatelia vyšľachtili niekoľko desiatok kultivarov od bielej a zelenej až po fialovú. Z Ligúrie pochádza bielo-zelená špargľa, z Nemecka a Kalifornie fialová, z Francúzska zase zvláštna pikantná minišpargľa s hladkou stonkou. Trpkastú divú obľubujú na Sardínii, Sicílii i v Ázii.

FARBA NA OBALE

Producent je povinný uviesť na obale aj sfarbenie zeleniny. Podľa toho spotrebiteľ vie, či je špargľa prirodzene fialová alebo či sfialovela iba pridlhou cestou do obchodu a zlým skladovaním.

 

Dočítali ste článok z TRENDU
Článok vyšiel v týždenníku TREND 15/2015. Ak ste predplatiteľ TRENDU alebo TRENDU Digital, prihláste sa alebo si aktivujte predplatiteľský prístup.
Vyberte si predplatné od 4,45 €
  • Tlačiť
  • 0

Tagy pestovanie, poľnohospodárstvo, varenie, zelenina

Súvisiace články

Špargľa známejšia než plzenské

Špargľa známejšia než plzenské

Keby nebolo špargľovne vo Veľkých Levároch na Záhorí, nemali by z čoho v Ivančiciach pri Brne variť na známych Slávnostiach špargle

Koľko zarábajú manažéri

Hypotéka roka 2015: Najlepší úver má Tatra banka

Kto je pri Váhostave naozaj podvodník

Banky aj schránky majú z Váhostavu získať ešte viac

Diskusia (0 reakcií)

Nájdi vydanie

Výhody pre predplatiteľov TRENDU

  1. Zľavy

  2. Online služby

  3. TREND do tabletu

    • Aktuálny TREND aj archívne vydania na stiahnutie do aplikácií pre iOS/Android
  4. Ďalšie výhody

    • Doručenie do piatku vo Vašej schránke
    • Kedykoľvek si môžete zmeniť doručovaciu adresu
    • Kedykoľvek môžete prerušiť predplatné na ľubovoľný čas a neskôr si ho obnoviť

Všeobecné obchodné podmienky pre predplatné
Kontakt:
(02) 3215 3121-2, trendpredplatne@newsandmedia.sk

Darovací list na stiahnutie

Knihy a digitálne médiá

Tituly v našej ponuke máme na sklade a predplatitelia TRENDU si ich môžu objednať so zľavou. Ak ste predplatiteľ TRENDU, nezabudnite sa pred objednaním prihlásiť. Automaticky dostanete 10 až 20-percentnú zľavu.

Prečo Dobré zmluvy

Naozaj sa dá spoľahnúť na vzory zadarmo stiahnuté z webu? Neznámeho pôvodu a niekoľko rokov staré? Dobré zmluvy prinášajú viac ako 150 aktuálnych vzorových dokumentov. Všetky sú overené advokátskou kanceláriou:

Ak ste predplatiteľ TRENDU, nezabudnite sa pred objednaním prihlásiť. Automaticky dostanete 10-percentnú zľavu. Pozrite si aj dokumenty na bezplatné stiahnutie.

Daňové vzory a judikáty

Daňové vzory obsahujú vzory 60 najčastejšie používaných dokumentov v daňovom konaní (komunikácii s daňovými úradmi), Daňové judikáty 40 reálnych judikátov z daňového práva s odborným komentárom. Vychádzajú z praxe skúseného daňového právnika - ich autorom je advokát JUDr. Patrik Benčík, ktorý má za sebou viac ako 100 daňových súdnych sporov. Niekoľko rokov pracoval ako právnik na vtedajšom Daňovom riaditeľstve SR, je autorom a spoluautorom viacerých odborných publikácií z oblasti daňového práva.