Články označené ako BrandCom sú pripravené a publikované v spolupráci s komerčnými partnermi. Hoci redakcia TRENDU nie je ich autorom, ich obsah považuje za prínosný pre čitateľa a preto umožnila ich publikovanie. Viac o BrandCom

Netradičná degustácia vinárskych klenotov

02.05.2015, 14:00 | Ján Záborský | Jarmila Horváthová | © 2015 News and Media Holding

Asociácia somelierov Slovenskej republiky a týždenník TREND už rok organizujú profesionálne degustácie slovenských a zahraničných vín podľa jednotlivých odrôd. Cieľom je nájsť a odporučiť čitateľom a milovníkom vína z každej odrody to najlepšie, čo sa na slovenskom trhu nachádza, pričom sa zohľadňuje, že vína nemôžu prekročiť istú cenovú hladinu.

  • Tlačiť
  • 0

Rubrika

Relax

Tagy

víno

Zdroj: Maňo Štrauch

Posledná degustácia, ktorej sa TREND zúčastnil, sa od tých predošlých líšila. Neorganizovala ju asociácia, ale bratislavský hotel Kempinski River Park v osobe someliera Rastislava Šutáka, čerstvého víťaza majstrovstiev Slovenska somelierov.

On bol tentoraz ten, ktorý vína vyberal, pričom zo 150 vzoriek nakoniec do Master Tastingu, ako sa podujatie nazýva, vybral 56 najlepších. Slovenské vinárstva navštevuje a vďaka tomu sa na zozname objavili zaujímavé vychytávky, a to nielen zo Slovenska.

Netradičné bolo aj zloženie degustačnej komisie. Vína hodnotili výlučne somelieri. Master Tasting je jedinou akciou na Slovensku, kde sú zastúpení len ľudia z tejto profesie, absentujú vinári, enológovia či obchodníci s vínom. Okrem slovenskej špičky prišiel viceprezident Asociácie somelierov ČR Libor Nazarčuk a z Rakúska André Cis, somelier a majiteľ hotela Panorama Cis.

Kým vo všetkých súťažiach sú vína rozdelené na biele, ružové a červené a do kategórií podľa zvyškového cukru, R. Šuták sa pri Master Tastingu s rozdelením pohral a vína rozdelil netradične. V kategórii Ovocie boli ovocné, svieže biele vína, v Kvety a korenie kvetinové, korenisté, aromatické, plné, komplexné biele vína, prípadne vína s výrazným prejavom vyzrievania v dreve. Kategóriu Ružové vína netreba opisovať. V kategórii Záhrada boli štruktúrované a komplexné červené vína a kategórii Med, ako už názov napovedá, medové, prírodne sladké alebo fortifikované vína.

Zdroj: Maňo Štrauch

Víno nemá byť izolované

Prečo takého rozdelenie? Rasťo Šuták totiž nevníma víno len ako izolovanú položku na vínnej karte, ale ako neoddeliteľnú súčasť kuchyne. Úzko spolupracoval s hotelovým šéfkuchárom Bjornom Juhnkem, ktorý mal po vyhlásení výsledkov len 24 hodín na to, aby k víťazným vínam pripravil päťchodové menu. Cieľom okrem iného bolo, aby sa somelier a kuchár dokázali vo veľmi krátkom čase naladiť na jednu vlnovú dĺžku.

Rozdelenie vín podľa odrôd totiž kuchárovi ani somelierovi nemusí nič napovedať o štýle vína a jeho potenciáli v gastronómii. Víno, ktoré napríklad ohuruje výraznou aromatikou a zvyškovým cukrom, môže osloviť izolované od gastronómie, ale v párovaní s jedlom môže úplne zlyhať. Naopak, svojrázne vína s charakterom alebo archívne ročníky môžu niekedy poskytnúť tandemu kuchár – somelier obrovský priestor na kreatívne riešenia.

„Bola to veľmi zaujímavá degustácia – provokatívna a zábavná. Nečakané odrody, vynikajúci vinári, netradičné rozdelenie podľa skupín,“ zhodnotila prezidentka Asociácie somelierov SR Beáta Vlnková.

Všetky doterajšie Master Tastingy boli aj pomyselnou súťažou Slovensko verzus svet. Tento rok vyhralo slovenské víno len raz – v kategórii Med chutilo najviac víno zo Žitavských Viníc, Rizling rýnsky 36, Černík, 2013. Dostalo aj absolútne najviac bodov zo všetkých 56 hodnotených vín – 92,2.

Úroveň vín hodnotili všetci degustátori vysoko, čo odrážali aj body – väčšina by bola na vinárskych súťažiach medailová. „Kvalita hodnotených vín bola naozaj vysoká, ani jedno nezískalo menej ako 80 bodov. Síce sme neudeľovali medaily, ale víťazov jednotlivých kategórií, no súboj to bol zaujímavý. Niekedy bol rozdiel medzi vínami len 0,2 bodu,“ konštatovala somelierka Denisa Tarinová.

Zdroj: Maňo Štrauch

Víťazi kategórií

Ovocie

1. Cascina Adelaide, Nascetta di Novello Langhe, Piemont, Taliansko, 2011

2. Domaine Clos des Rochers, Auxerrois, Grand 1er Cru, Grevenmacher Fels, Luxembursko, 2012

3. Žitavské Vinice, Veltlínske zelené, Černík, 2013

Kvety

1. Weingut oberGuess, Sauvage, Schlossberg, Südsteiermark, Rakúsko, 2013

2. Weingut Moric, Grüner Veltliner, Mullendorf, Mittelburgenland, Rakúsko, 2013

3. Igor Rariga, Sauvignon blanc, Modra, 2013

Korenie

1. Wolfberger, Gewürztraminer, Vielles Vignes, Alsasko, Francúzsko, 2012, polosladké

2. Golguz, Tramín červený, Hlohovec, 2013

3. Hügel & Fils, Gewürztraminer, Tradition, Alsace, Francúzsko, 2011, polosuché

Ružové

1. Mulderbosch, Cabernet Sauvignon, Stellenbosch, Južná Afrika, 2013

2. Fundus Regius, Cabernet Sauvignon, Priekopa, 2013

3. Mrva & Stanko, Cabernet Sauvignon, Vinodol, 2014, polosuché

Záhrada

1. Andeluna, Cabernet Franc, Filosur, Winemaker Selection, Mendoza, Argentína, 2007

2.–3. Natural Domin & Kušický, Cabernet Sauvignon, Veľký Krtíš, 2009

2.–3. Pangea, Viña Ventisquero, Apalta, Čile, 2009

Med

1. Žitavské Vinice, Rizling rýnsky 36, Černík, 2013

2.–3. Chateau Vartely, Muscat Ottonel, ľadové, Codru, Moldavsko, 2009

2.–3. Velich, TBA, Burgenland, Rakúsko, 2001

Ktoré vína sa páčili

Beáta Vlnková, prezidentka ASSR:

Páčil sa mi víťaz kategórie Kvety Sauvage Weingut oberGuess, Sauvage, Schlossberg, Südsteiermark, Rakúsko, 2013 – svieže, ovocné, výrazná vôňa i chuť maracuje. Na druhý deň ho podávali s pražmou marinovanou v šťave z maracuje, čo bola skvelá kombinácia. Tiež ma oslovila stará odroda z Piemontu z vinárstva Cascina Adelaide – Nascetta di Novello Langhe, Piemont, Taliansko 2011.„Posielala“ som ho k dobrým nemeckým rizlingom, plné, svieže kyseliny, jablko, dula, citrón. Pre mňa nová odroda, určite sa k nej ešte vrátim. Z kategórie Med sa mi páčilo víno z vinárstva Velich, TBA, Burgenland, Rakúsko, 2001. Vyzreté, stále vhodné na ďalšiu archiváciu. V chuti opulentné, odporúčam aj ako vynikajúci dezert!

Ján Záborský, vínny žurnalista:

Páčil sa mi víťaz kategórie Ovocie z málo známej, starodávnej odrody Nascetta. Zaujala ma svojím archaickým a nevšedným charakterom. Grüner Veltliner z Weingut Moric Mullendorf, Mittelburgenland, Rakúsko 2013 ma oslovil svojím drzým, odvážnym punkrockový štýlom. A do tretice Natural Domin & Kušický, Cabernet Sauvignon, Veľký Krtíš, 2009 . Na prvý pohľad možno nenápadné, ale o to viac krásne, harmonické a elegantné víno z veľkého ročníka.

Denisa Tarinová, somelierka:

Mne sa páčili víťazné vína – Andeluna, Cabernet Franc 2007 a Rizling rýnsky 36 zo Žitavských Viníc. Rada by som vyzdvihla vína, ktoré ma zaujali svojou osobitosťou: Cabernet Sauvignon rosé z vinárstva Fundus Regius, slamový Alibernet od Petra Chowanieca a cuvée Sahral blanc od Fedora Malíka & Syn. Krásnou raritou bolo stále „živé“ TBA od Velicha, ročník 2001.

Rasťo Šuták, somelier:

Všetky vína boli veľmi dobré a chutné. Šesťhodinová degustácia a vypredaný gala večer hovoria za všetko. Som rád, že vďaka vedeniu hotela, dovozcom a producentom prežil Master Tasting dodnes.

Dočítali ste článok z TRENDU
Článok vyšiel v týždenníku TREND 17/2015. Ak ste predplatiteľ TRENDU alebo TRENDU Digital, prihláste sa alebo si aktivujte predplatiteľský prístup.
Vyberte si predplatné od 4,45 €
  • Tlačiť
  • 0

Rubrika Relax

Tagy víno

Diskusia (0 reakcií)

Nájdi vydanie

Výhody pre predplatiteľov TRENDU

  1. Zľavy

  2. Online služby

  3. TREND do tabletu

    • Aktuálny TREND aj archívne vydania na stiahnutie do aplikácií pre iOS/Android
  4. Ďalšie výhody

    • Doručenie do piatku vo Vašej schránke
    • Kedykoľvek si môžete zmeniť doručovaciu adresu
    • Kedykoľvek môžete prerušiť predplatné na ľubovoľný čas a neskôr si ho obnoviť

Všeobecné obchodné podmienky pre predplatné
Kontakt:
(02) 3215 3121-2, trendpredplatne@newsandmedia.sk

Darovací list na stiahnutie

Knihy a digitálne médiá

Tituly v našej ponuke máme na sklade a predplatitelia TRENDU si ich môžu objednať so zľavou. Ak ste predplatiteľ TRENDU, nezabudnite sa pred objednaním prihlásiť. Automaticky dostanete 10 až 20-percentnú zľavu.

Prečo Dobré zmluvy

Naozaj sa dá spoľahnúť na vzory zadarmo stiahnuté z webu? Neznámeho pôvodu a niekoľko rokov staré? Dobré zmluvy prinášajú viac ako 150 aktuálnych vzorových dokumentov. Všetky sú overené advokátskou kanceláriou:

Ak ste predplatiteľ TRENDU, nezabudnite sa pred objednaním prihlásiť. Automaticky dostanete 10-percentnú zľavu. Pozrite si aj dokumenty na bezplatné stiahnutie.

Daňové vzory a judikáty

Daňové vzory obsahujú vzory 60 najčastejšie používaných dokumentov v daňovom konaní (komunikácii s daňovými úradmi), Daňové judikáty 40 reálnych judikátov z daňového práva s odborným komentárom. Vychádzajú z praxe skúseného daňového právnika - ich autorom je advokát JUDr. Patrik Benčík, ktorý má za sebou viac ako 100 daňových súdnych sporov. Niekoľko rokov pracoval ako právnik na vtedajšom Daňovom riaditeľstve SR, je autorom a spoluautorom viacerých odborných publikácií z oblasti daňového práva.