Články označené ako BrandCom sú pripravené a publikované v spolupráci s komerčnými partnermi. Hoci redakcia TRENDU nie je ich autorom, ich obsah považuje za prínosný pre čitateľa a preto umožnila ich publikovanie. Viac o BrandCom

Zabudnite na halušky, bryndza je šlágrom vo vysokej gastronómii

07.05.2016, 16:00 | Soňa Hudecová-Podhorná | © 2016 News and Media Holding

Väčšina zahraničných hostí túži ochutnať národnú špecialitu – bryndzové halušky. Aj šéfkuchár hotela Villa Nečas v Žiline Roman Pekný ich pre cudzincov často pripravuje. Jednu porciu rovno podelí do dvoch tanierov, pretože ju dvojice vždy zvykli konzumovať spolu.

  • Tlačiť
  • 0

Rubrika

Enjoy

„Bryndzové halušky servírujeme aj ako malé medzijedlo v päťchodových slávnostných menu. Musia byť správne nastajlované, ale podstata ostáva zachovaná.“ R. Pekný vysvetľuje, že takto s pýchou tlmočí historický odkaz našich prapradedov a zároveň spĺňa nároky zážitkovej gastronómie.

„Bryndzové halušky boli jedlom jednoduchých ľudí. To vidno aj zo skromného počtu použitých surovín. Takto by sme ich mali prezentovať aj zahraničným gurmetom. Stačí zemiakové cesto, domáca slaninka a kvalitná, dobrá bryndza. K tomu už len nejaká čerešnička na torte, u nás je to jarná cibuľka.“

Od jari do jari

V trenčianskom hoteli Elizabeth z jedál à la bryndzové halušky vytvorili špeciálnu jesennú vsuvku k jedálnemu lístku. „V tom období k nám totiž prichádza mimoriadne veľa zahraničných hostí a tí sú zvedaví práve na slovenské špeciality,“ hovorí riaditeľ Tiago Vigano a spomína aj zážitkové hostiny na Trenčianskom hrade, kde bryndza naozaj nesmie chýbať. Koniec koncov, ak bola vyrobená poctivo, je dobrá a chutná aj zimná bryndza.

Sezóna bryndze však vrcholí v máji a júni, keď sa ovce pasú na zelenej jarnej tráve. Čo iné rastlinstvo, to iná, chuťovo osobitá bryndza. Najmä na Liptove, Orave, Spiši a v Zamagurí, kde sa vďaka čerstvému horskému vzduchu bryndzi darí lepšie než jej poľskej, ukrajinskej, bulharskej a rumunskej sestre.

Zdroj: Soňa Hudecová-Podhorná

Na sto spôsobov

Nie je nič zvláštne, že v reštauráciách ľudového typu bryndzové halušky vedú ako vlajková loď celoročne. Trendy regionálnej kuchyne a kuchyne starých mám však priviedli mäkký miesený solený syr z ovčej hrudky aj do zážitkovej gastronómie.

„Do päťhviezdičkového hotela sa tanier plný halušiek nehodí. Naši hostia však chcú spoznávať slovenské chute, ktoré sa tak stali aj naším kulinárskym leitmotívom.“ Šéfkuchár reštaurácie L’Olive v bratislavskej Arcadii Jaromír Štefanovič ju hosťom predstavuje v podobe plnky špenátovej taštičky s karfiolovou omáčkou a „prachom“ zo sušenej šunky.

Pirohy z tvrdej pšenice s dubákovým ragú, bryndzovou penou a červenou cibuľou patria medzi najobjednávanejšie jedlá Hotela pod Lipou v Modre-Harmónii.

Šéfkuchár Marcel Bugaj takýmito kulinárskymi nápadmi napĺňa koncept netradičnej slovenskej kuchyne: „Bryndza sa začala v zážitkovej gastronómii viac využívať približne pred štyrmi-piatimi rokmi. Považujem to za jeden zo zlomových bodov napredovania slovenského kulinária. Nielen trendy, ale aj sedliacky rozum velí využívať domáce suroviny, no a bryndza stojí vďaka svojej osobitosti a špecifickej chuti na ich špičke.“

V malej krajine ťažko vravieť o čisto lokálnych surovinách, takmer všetko nesie celoslovenský punc. A tak ani M. Bugajovi v práci neprekáža, že hotel neleží v bryndzovom srdci krajiny. Veď ju produkujú aj na Záhorí, teraz na jar ponesie typickú chuť záhoráckej kveteny.

Bryndzové nápady šéfkuchárov

Peter Pikovský, Grand hotel Starý Smokovec:
Bryndzové želé s pažítkovým prelivom a macesom, teľacia roláda s karfiolovo-bryndzovým pyré

Martin Beňo, Villa Betula Liptovská Sielnica:
Demikát s kukuričnými haluškami a mäsom z údeného kolena, jahňacie ražniči s bryndzovou omáčkou

Michal Bobovčák, El Restaurant Bardejov:
Bryndzové suflé s praženými semienkami a baby špenátom, bryndzou plnená tekvica so srnčím chrbtom a kelovým pyré

Štefan Šesták, Grand hotel Bellevue, Horný Smokovec:
Bryndzové pirôžky v kukuričných lupienkoch so smotanovou omáčkou a cibuľovými kolieskami

Peter Rupčík, Zochova chata Modra:
Bravčové líčka na bryndzových haluškách s tymianovým demi-glacé

René Hanzlík, Best Western plus Belassi Bojnice:
Okrúhly koláč s plnkou z bryndze, vajec, pesta z medvedieho cesnaku a údenej slaniny

Vladimír Lokšík, Diplomat Rajecké Teplice:
Bryndzové halušky s údenými prepeličími prsičkami na slivkových hoblinách, halušky z karotkovo-zemiakového cesta s bryndzou

Dočítali ste článok z TRENDU
Článok vyšiel v týždenníku TREND 18/2016. Ak ste predplatiteľ TRENDU alebo TRENDU Digital, prihláste sa alebo si aktivujte predplatiteľský prístup.
Vyberte si predplatné od 4,45 €
  • Tlačiť
  • 0

Rubrika Enjoy

Tagy gastronómia

Diskusia (0 reakcií)

Nájdi vydanie

Výhody pre predplatiteľov TRENDU

  1. Zľavy

  2. Online služby

  3. TREND do tabletu

    • Aktuálny TREND aj archívne vydania na stiahnutie do aplikácií pre iOS/Android
  4. Ďalšie výhody

    • Doručenie do piatku vo Vašej schránke
    • Kedykoľvek si môžete zmeniť doručovaciu adresu
    • Kedykoľvek môžete prerušiť predplatné na ľubovoľný čas a neskôr si ho obnoviť

Všeobecné obchodné podmienky pre predplatné
Kontakt:
(02) 3215 3121-2, trendpredplatne@newsandmedia.sk

Darovací list na stiahnutie

Knihy a digitálne médiá

Tituly v našej ponuke máme na sklade a predplatitelia TRENDU si ich môžu objednať so zľavou. Ak ste predplatiteľ TRENDU, nezabudnite sa pred objednaním prihlásiť. Automaticky dostanete 10 až 20-percentnú zľavu.

Prečo Dobré zmluvy

Naozaj sa dá spoľahnúť na vzory zadarmo stiahnuté z webu? Neznámeho pôvodu a niekoľko rokov staré? Dobré zmluvy prinášajú viac ako 150 aktuálnych vzorových dokumentov. Všetky sú overené advokátskou kanceláriou:

Ak ste predplatiteľ TRENDU, nezabudnite sa pred objednaním prihlásiť. Automaticky dostanete 10-percentnú zľavu. Pozrite si aj dokumenty na bezplatné stiahnutie.

Daňové vzory a judikáty

Daňové vzory obsahujú vzory 60 najčastejšie používaných dokumentov v daňovom konaní (komunikácii s daňovými úradmi), Daňové judikáty 40 reálnych judikátov z daňového práva s odborným komentárom. Vychádzajú z praxe skúseného daňového právnika - ich autorom je advokát JUDr. Patrik Benčík, ktorý má za sebou viac ako 100 daňových súdnych sporov. Niekoľko rokov pracoval ako právnik na vtedajšom Daňovom riaditeľstve SR, je autorom a spoluautorom viacerých odborných publikácií z oblasti daňového práva.