Články označené ako BrandCom sú pripravené a publikované v spolupráci s komerčnými partnermi. Hoci redakcia TRENDU nie je ich autorom, ich obsah považuje za prínosný pre čitateľa a preto umožnila ich publikovanie. Viac o BrandCom

Odborníci degustovali šumivé vína zo šiestich krajín. A najviac im chutilo slovenské

31.12.2016, 15:00 | Denisa Šutáková

Šumivé víno je najuniverzálnejším vínom v gastronómii. Môže sa podávať ako aperitív, ale tiež k hlavnému chodu či dezertu. Ponúka rôzne štýly od suchých bez dozáže (pridania cukru) až k sladkým. Je vínom určeným na oslavy, ale je vhodné i na všedné použitie, na spríjemnenie chvíľ v tejto hektickej dobe.

  • Tlačiť
  • 1

Rubrika

Enjoy

Šumivé vína vyrobené klasickou metódou sa najviac podobajú svojimi vlastnosťami Champagne. Veľa ľudí si ich spája s koncom roka, preto aj posledná tohtoročná degustácia TRENDU a Asociácie somelierov Slovenskej republiky bola venovaná šumivým vínam vyrobeným klasickou metódou.

Ako sa vyrába klasické šumivé víno

Hrozno určené na výrobu šumivých vín sa zberá skôr ako na tiché vína. Už 90 dní po odkvitnutí. Po lisovaní a pridaní kvasiniek prebehne primárna fermentácia. Potom sa víno fľašuje a pridá sa tirážny likér. Ide o zmes trstinového cukru, kvasiniek a vína. Fľaša sa uzavrie korunkovým uzáverom a uloží sa do stojanov alebo tzv. gyropaliet. Potom prebieha sekundárna fermentácia, vzniká alkohol a oxid uhličitý, ktorý premení tiché víno na šumivé.

Neprehliadnite

Víno môže vyzrievať na kvasinkách od šesť mesiacov až do troch rokov (Champagne viac rokov). Nasleduje striasanie kalov a degoržovanie. Do fliaš sa doplní suché víno (Brut Nature) alebo expedičný likér (liqueur d’expedition), zmes rezervného vína a cukru podľa kategórie (či má byť víno Extra Brut, Brut, Extra Dry, Dry, Demi-sec a Doux).

Zdroj: Milan David

Najstaršou metódou výroby šumivých vín je klasická – méthode traditionelle, čiže sekundárna fermentácia prebieha vo fľaši. Ďalším spôsobom je méthode charmat (tu druhotná fermentácia prebieha v antikorových tankoch). Zložitejšia je méthode ancestrale, ktorá je podobná klasickej. Pri nej sa primárne fermentujúce víno naplní do fliaš – bez degoržovania a pridania expedičného likéru.

Prvé degoržovanie a pridanie expedičného likéru s rezervným vínom pochádza z druhej polovice 19. storočia – dovtedy to bolo ancestrale, s tým súvisí, že suché štýly sa rozšírili až v 20. storočí. Poslednou metódou je Asti, ktorá sa používa pri výrobe aromatických šumivých vín.

Ako sa kategorizujú šumivé vína

S označeniami na etiketách šumivých vín môže mať laik problém. Kategorizujú sa podľa dozáže, čo je doplnenie šumivého vína tzv. expedičným likérom (zmes cukru a vína, ktorou sa upravuje výsledná sladkosť šumivého vína). Podľa toho, koľko cukru šumivé víno obsahuje, sa delia na:

  • Brut Nature: do 3 g/l
  • Extra Brut: do 6 g/l
  • Brut: do 12 g/l
  • Extra Dry: 12 – 17 g/l
  • Dry: 17 – 32 g/l
  • Demi-sec: 32 – 50 g/l
  • Doux: nad 50 g/l

Nie je Champagne ako šampanské

Aj dnes veľa ľudí pojmom „šampanské“ označuje všetky šumivé vína bez rozdielu, nezávisle od toho, odkiaľ pochádzajú. Tento názov však môžu používať iba vína z oblasti Champagne. Aj v ostatných častiach Francúzska sa vyrábajú šumivé vína klasickou metódou, avšak už nemôžu použiť pomenovanie Champagne.

V Alsasku, Burgundsku, Bordeaux, Jure, Savojsku, na Loire a Rhône sa používa pre ne označenie Crémant. Ten vyzrieva minimálne jeden rok vo fľaši na kvasinkách a má jemnejšie perlenie ako Champagne. Crémanty sa vyrábajú aj v Luxembursku.

Zdroj: Milan David

V Languedocu sa môžete stretnúť so šumivým vínom Blanquette de Limoux, ktoré musí obsahovať 90 percent odrody Mauzac a 10 percent buď Chardonnay, alebo Chenin blanc. Práve v tejto oblasti bolo zrejme vyrobené najstaršie šumivé víno na svete – pravdepodobne v opátstve Saint-Hilaire roku 1531.

V Taliansku šumivé vína vyrobené méthode classico pochádzajú z oblastí Lombardie – Franciacorta. V Španielsku je veľmi populárna Cava s tónmi zrelého žltého ovocia. Na Slovensku, v Českej republike, Rakúsku a Nemecku používame na šumivé vína označenie sekt. V Juhoafrickej republike je to Cap Classique. V poslednom čase sa významným producentom šumivých vín stáva aj Anglicko. V Austrálii sú obľúbené aj červené šumivé vína z odrody Shiraz.

Ako ich skladovať a k čomu piť

Šumivé vína vyrobené klasickou metódou by sa mali skladovať v tmavej miestnosti v horizontálnej polohe pri teplote 12 – 14 °C a konštantnej vlhkosti vzduchu. Ich potenciál, teda ako dlho ich možno skladovať, závisí od druhu šumivého vína a je od jedného do troch rokov (Cava, sekty, Crémant). Kto chce šumivé víno s vyšším zrecím potenciálom, mal by si vybrať z vín Franciacorta DOCG, ktoré možno skladovať aj do desať rokov.

Šumivé vína sa najčastejšie podávajú pri rôznych príležitostiach ako aperitív alebo prípitok, možno ich však kombinovať aj s jedlom. Sú vhodným sprievodcom k jednoduchým úpravám morských plodov a rýb, husacej a kačacej pečeni, hydine, pernatej zverine alebo rizotu s hubami.

Takto sa hodnotilo

Degustácia TRENDU a Asociácie somelierov Slovenska sa tentoraz konala v nových priestoroch vínotéky One More na Zámockej ulici v Bratislave a hodnotených bolo 21 vzoriek zo šiestich krajín. Najviac ich pochádzalo z Francúzska a zo Slovenska (6), nasledované Španielskom (4), Luxemburskom (2) a po jednej z Portugalska, Rakúska a Slovinska.

Väčšina vzoriek bola v kategórii Brut (15), päť v kategórii Brut Nature a jedna vzorka v kategórii Doux. Brut, teda suché šumivé vína, je štýl, ktorý je populárny najmä vo svete. Slováci však radšej uprednostňujú sladšie šumivé vína.

Zdroj: Milan David

Vína, ktoré sa zišli v degustácii, mali pomerne vysokú úroveň, až 10 vzoriek získalo nad 85 bodov, takže môžu byť inšpiráciou pre tých, ktorí hľadajú na slovenskom trhu kvalitné a zaujímavé šumivé moky.

Víťazom a najväčším prekvapením sa stalo slovenské šumivé víno. Z hodnotených vín totiž najviac zaujal sekt Modragne 8 Brut od Fedora Malíka ml., Sauvignon blanc z ročníka 2014. Hrozno pochádza z panenskej úrody, fermentácia prebehla v maďarských sudoch. Tento sekt sme mali možnosť ochutnať ako prví, pretože len týždeň pred hodnotením bol degoržovaný špeciálne pre naše hodnotenie. Inak bude k dispozícii až začiatkom roka 2017.

Najlepšie šumivé vína v degustácii

  1. Fedor Malík & Syn. – Modragne 8, 2014, Brut – 88,25 b
  2. Domaine Rosier – Château de Villelongue, Crémant de Limoux, Brut – 87,75 b (Víno AZ)
  3. Domaine Rosier – Cuvée Jean-Philippe, Blanquette de Limoux, Brut – 86,75 b (Víno AZ)
  4. Fedor Malík & Syn. – Modragne 7, 2014, Brut – 86,5 b
  5. Hannes Harkamp – Flamberg Oberburgstall Reserve, Südsteiermark, 2007, Brut – 86,25 b (Vinera)
  6. Quinta Do Poço Do Lobo – Baga, Bairrada 2013, Brut Nature – 85,75 b (Vínotéka U Prokopa)
  7. Bernard-Massard – Cuvée de l’Ecusson, Moselle-Luxembourg, Brut – 85,5 b (Budan)
  8. Freixenet – Malvasia Cuvée de Prestige Reserva, Cava, 2009, Dolc – 85,4 b (Corner & Co.)
  9. Hacaj-Sauvignon, 2013, Brut – 85,25 b
  10. Bott Fréres – Q. V. Paul Crémant d’Alsace, Brut – 85,0 b (Slowin)

Na druhej priečke sa umiestnil Crémant de Limoux Brut z vinárstva Château de Villelongue (Domaine Rosier). Cuvée tvorí 50 percent Chardonnay, 40 percent Chenin, 10 percent Pinot a 12 mesiacov vyzrievalo na kvasinkách. Tretie miesto patrilo takisto šumivému vínu z Domaine Rosier, tentoraz Cuvée Jean-Phillipe Blanquette de Limoux Brut – 90 perc. Mauzac, 10 perc., Chardonnay a deväť mesiacov na kvasinkách.

Ani Modragne 7 Brut z odrody Pinot Blanc od Fedora Malíka mladšieho nezaostal za svojím bratom „osmičkou“, v celkovom hodnotení skončil na peknom štvrtom mieste. Tento sekt je už v predaji. V kategórii Doux (Dolc) sa hodnotilo iba jedno šumivé víno, a to Freixenet, Malvasia Cuvée de Prestige Reserva, Cava, z ročníka 2009. Cava je z odrody Malvasia, ktorej dozáž bola upravená prírodne sladkým vínom rovnakej odrody. Malvasia vyzrievala v gaštanových sudoch.

Odporúčania somelierov

Beáta Vlnková prezidentka ASSR:

Degustácia šumivých vín vyrobených tradičnou metódou mimo oblasti Champagne je veľmi zaujímavou záležitosťou a pri dobrom výbere môžete získať „za málo peňazí veľa dobrých bubliniek“. Nebojte sa nových odrôd a neznámych apelácií. Najviac ma oslovili Fedor Malík & Syn. – Modragne 8, 2014 – vyrobené z odrody Sauvignon. Bylinkovo-zeleninové v tom najlepšom slova zmysle, minerálne, plná chuť. V tomto víne cítite hrozno, z ktorého bolo vyrobené. Domaine Rosier – Cuvée Jean-Philippe, Blanquette de Limoux, Brut – Blanquette de Limoux, pre nás neprebádaná oblasť na úpätí Pyrenejí s mnohými prekvapeniami. „Blanquette“ je miestny názov odrody Mauzac, ktorej je vo víne 90 percent, plus 10 percent Chardonnay. V nose maslový toast s hruškovým džemom, v chuti plné osviežené sviežimi kyselinami.

Zdroj: Milan David

Rastislav Šuták somelier Corner & Co.:

Na túto degustáciu som sa tešil. Oproti základným verziám zo Champagne tieto môžu predstavovať z pohľadu vinárstiev ich jediné alebo prestížne vína. Niektoré klasiky však prejavovali „únavu z opotrebovania“. Hlavne tie, ktoré sa spoliehajú na svoje meno alebo značku. Z jedného vinohradu nikdy nebude veľké červené, biele aj šumivé... Najlepším vínom bol Sauvignon od Fedora Malíka ml. 2014, s vlastným štýlom a protestom proti uniformite. Paráda. Druhým v poradí bola u mňa šumivá Baga z Bairrady Sao Jao 2013 Quinta do Poco do Lobo. Príjemné víno s prirodzeným fenolickým odkazom modrej odrody. Radostné a živé. Napokon Crémant de Limoux Domaine Rosier ako skvelá ukážka tradície, fľašovej zrelosti a harmónie. Jemné perlenie s tónmi zrelej hrušky ananásu a karamelu.

Autorka je spolupracovníčka TRENDU.

Dočítali ste článok z TRENDU
Článok vyšiel v týždenníku TREND 50/2016. Ak ste predplatiteľ TRENDU alebo TRENDU Digital, prihláste sa alebo si aktivujte predplatiteľský prístup.
Vyberte si predplatné od 4,45 €
  • Tlačiť
  • 1

Rubrika Enjoy

Nájdi vydanie

Výhody pre predplatiteľov TRENDU

  1. Zľavy

  2. Online služby

  3. TREND do tabletu

    • Aktuálny TREND aj archívne vydania na stiahnutie do aplikácií pre iOS/Android
  4. Ďalšie výhody

    • Doručenie do piatku vo Vašej schránke
    • Kedykoľvek si môžete zmeniť doručovaciu adresu
    • Kedykoľvek môžete prerušiť predplatné na ľubovoľný čas a neskôr si ho obnoviť

Všeobecné obchodné podmienky pre predplatné
Kontakt:
(02) 3215 3121-2, trendpredplatne@newsandmedia.sk

Darovací list na stiahnutie

Knihy a digitálne médiá

Tituly v našej ponuke máme na sklade a predplatitelia TRENDU si ich môžu objednať so zľavou. Ak ste predplatiteľ TRENDU, nezabudnite sa pred objednaním prihlásiť. Automaticky dostanete 10 až 20-percentnú zľavu.

Prečo Dobré zmluvy

Naozaj sa dá spoľahnúť na vzory zadarmo stiahnuté z webu? Neznámeho pôvodu a niekoľko rokov staré? Dobré zmluvy prinášajú viac ako 150 aktuálnych vzorových dokumentov. Všetky sú overené advokátskou kanceláriou:

Ak ste predplatiteľ TRENDU, nezabudnite sa pred objednaním prihlásiť. Automaticky dostanete 10-percentnú zľavu. Pozrite si aj dokumenty na bezplatné stiahnutie.

Daňové vzory a judikáty

Daňové vzory obsahujú vzory 60 najčastejšie používaných dokumentov v daňovom konaní (komunikácii s daňovými úradmi), Daňové judikáty 40 reálnych judikátov z daňového práva s odborným komentárom. Vychádzajú z praxe skúseného daňového právnika - ich autorom je advokát JUDr. Patrik Benčík, ktorý má za sebou viac ako 100 daňových súdnych sporov. Niekoľko rokov pracoval ako právnik na vtedajšom Daňovom riaditeľstve SR, je autorom a spoluautorom viacerých odborných publikácií z oblasti daňového práva.