Články označené ako BrandCom sú pripravené a publikované v spolupráci s komerčnými partnermi. Hoci redakcia TRENDU nie je ich autorom, ich obsah považuje za prínosný pre čitateľa a preto umožnila ich publikovanie. Viac o BrandCom
Objednajte si denný súhrn správ
Vyberiete si len témy, ktoré vás zaujímajú.
Zasielanie newslettra kedykoľvek vypnete.

Street foody po slovensky: Od prepálených langošov ku špecialitám

18.06.2017, 10:00 | Jozef Tvardzík | © 2017 News and Media Holding

Pred pár rokmi to boli len kvalitné hamburgery, tento rok sú v kurze hotdogy, ryby, cestoviny či sladké vafle. Nie je to práve najlacnejšia záležitosť, ale doba, hlavne v bohatšej Bratislave, im praje. Hovoríme o fenoméne takzvaných street foodov, teda kvalitného jedla na ulici.

  • Tlačiť
  • Poslať e-mailom
  • Oznámiť chybu
  • 4

Rubrika

Enjoy

Ide pritom o bežnú realitu, ktorá je inšpirovaná Spojenými štátmi, Áziou či Latinskou Amerikou. V týchto regiónoch žijú početné etnické menšiny, ktoré jedlom zo stánkov vyjadrujú svoju autenticitu a špecifickosť. Vytvárajú tak mestské čaro a vôňou, ktorá sa šíri ulicou, lákajú nielen miestnych, ale aj turistov.

Zaujímavý je v tom multikultúrny New York či Bangkok, kde je street food mimoriadne rozvinutý. Spája jedinečnú atmosféru s prípravou jedál a kvalitou pokrmov. Opantá vás pestrosť, vôňa a priateľskí lokálni predavači. Atmosféra vtiahne človeka a pre gurmánskych nadšencov ide o fantastický zážitok.

Fast food verzus street food

Ešte pred pár rokmi panovala v Bratislave smutná realita. Ak ste boli hladní, večer ste mali na ulici len pár možností. Vybrať ste si mohli zo zoschnutej pizze, prepáleného langoša alebo suchej bagety, v lepšom prípade kebabu. Fenomén street foodov, ktorý je v moderných mestách dlhodobo súčasťou miestnej komunity, sa však po čase ujal konečne aj na Slovensku.

Neprehliadnite

V priebehu troch rokov tu vzniklo viacero zaujímavých gastroprojektov, ktoré ponúkajú špeciality „na stojaka“ zo svojich stánkov, prípadne z mobilných prívesov zvaných foodtrucky. Rozdielov od fast foodu, ktorý prezentuje napríklad McDonald’s, je niekoľko.

Street foody pracujú s čerstvými surovinami. Jedlo sa nepripravuje niekde vzadu, ale priamo pred zrakmi zákazníkov. Ide predovšetkým o špecifické a niekedy lokálne pokrmy, ktoré sa nevyrábajú z polotovarov a zákazník ich dokáže rýchlo a jednoducho zjesť na ulici.

Rodinná firma s cestovinami

Street foody plnia okrem toho, že nasýtia hladošov, aj úlohu živiteľov rodín. Je zaujímavé, že v stánkoch nenájdete profesionálnych kuchárov, ale skôr amatérskych nadšencov kvalitného jedla. Tí sa recepty často naučili od svojich rodičov, prípadne na potulkách svetom. Vo foodtruckoch si plnia sen variť pre iných a zároveň si špecifickým jedlom privyrábajú popri bežnej robote v iných firmách.

„My sme predtým boli normálne zamestnaní, ale potom sme z toho urobili v podstate rodinnú firmu. Je v nej zať, nevesta, môj manžel,“ vraví pred začiatkom gurmánskeho festivalu Street Food Park pred Starou tržnicou Lívia Lacová. Je z Nitry a stojí za projektom Trhance jak párance, ktorý spočíva vo výrobe ručne trhanej cestoviny a jej predaji. Z múky, vody a soli sa vytvorí husté cesto, ktoré sa nepokazí, ale musí byť dobre vymiesené. Stačí ho vychladiť a potom sa „pára“, teda otrháva.

Recept pochádza z dedinky Pukanec neďaleko Zlatých Moraviec, kde má rodina Lacová chalupu. Tam rodinka párance ochutnala a naučili sa ich robiť. Ide o tradičné slovenské jedlo, ktoré kedysi s láskou pripravovali staré mamy pre svoje deti a mužov, ktorí pracovali v lesoch. Aj preto sa hovorí, že ide o jedlo drevorubačov.

„Mnohí spomínajú na svoje detstvo, keď im to pripravovala babka. Ide o hodnotu nostalgie, spomienok. Preto sme začali robiť aj sladké párance. Nielen tvarohové, zemiakové, ale aj makové, orechové či s kakaom,“ hovorí L. Lacová.

Príbeh podnikania mal v jej prípade akýsi prirodzený priebeh. „Už sú to tri roky, čo sme sa začali s manželom venovať chodeniu so stánkom. Predtým som pracovala v jednej firme ako zamestnanec. Lenže potom nás naše deti a priatelia, ktorí párance ochutnali, presviedčali, aby sme to skúsili predávať,“ spomína.

Dala preto výpoveď z obchodnej spoločnosti, kde bola manažérkou, a našla si zamestnanie v sklade, aby mala voľné víkendy. Tie potrebovala na predaj jedla na festivaloch. Keď zákazky pribúdali a stánku sa začalo dariť, nakoniec sa vzdala aj práce v sklade.

„Samozrejme, neľutujem. Musím sa priznať, že nám to vynáša. Síce na festivale Street Food Park platíme vysoké nájomné, ale vynahrádza nám to výborná návštevnosť a počet zákazníkov,“ dodáva. Vysmiata rodinka, ktorá v prívese s nadšením pripravuje jedlo, súhlasí. Každý z nich má svoju úlohu, nikto nezavadzia a všetko klape ako hodinky.

Pokračovanie článku - stránka 1 z 4
Pokračovanie článku na ďalšej stránke

  • Tlačiť
  • Poslať e-mailom
  • Oznámiť chybu
  • 4

Rubrika Enjoy

Tagy street food

Nájdi vydanie

Výhody pre predplatiteľov TRENDU

  1. Zľavy

  2. Online služby

  3. TREND do tabletu

    • Aktuálny TREND aj archívne vydania na stiahnutie do aplikácií pre iOS/Android
  4. Ďalšie výhody

    • Doručenie do piatku vo Vašej schránke
    • Kedykoľvek si môžete zmeniť doručovaciu adresu
    • Kedykoľvek môžete prerušiť predplatné na ľubovoľný čas a neskôr si ho obnoviť

Všeobecné obchodné podmienky pre predplatné
Kontakt:
(02) 3215 3121-2, trendpredplatne@newsandmedia.sk

Darovací list na stiahnutie

Knihy a digitálne médiá

Tituly v našej ponuke máme na sklade a predplatitelia TRENDU si ich môžu objednať so zľavou. Ak ste predplatiteľ TRENDU, nezabudnite sa pred objednaním prihlásiť. Automaticky dostanete 10 až 20-percentnú zľavu.

Prečo Dobré zmluvy

Naozaj sa dá spoľahnúť na vzory zadarmo stiahnuté z webu? Neznámeho pôvodu a niekoľko rokov staré? Dobré zmluvy prinášajú viac ako 150 aktuálnych vzorových dokumentov. Všetky sú overené advokátskou kanceláriou:

Ak ste predplatiteľ TRENDU, nezabudnite sa pred objednaním prihlásiť. Automaticky dostanete 10-percentnú zľavu. Pozrite si aj dokumenty na bezplatné stiahnutie.

Daňové vzory a judikáty

Daňové vzory obsahujú vzory 60 najčastejšie používaných dokumentov v daňovom konaní (komunikácii s daňovými úradmi), Daňové judikáty 40 reálnych judikátov z daňového práva s odborným komentárom. Vychádzajú z praxe skúseného daňového právnika - ich autorom je advokát JUDr. Patrik Benčík, ktorý má za sebou viac ako 100 daňových súdnych sporov. Niekoľko rokov pracoval ako právnik na vtedajšom Daňovom riaditeľstve SR, je autorom a spoluautorom viacerých odborných publikácií z oblasti daňového práva.