Články označené ako BrandCom sú pripravené a publikované v spolupráci s komerčnými partnermi. Hoci redakcia TRENDU nie je ich autorom, ich obsah považuje za prínosný pre čitateľa a preto umožnila ich publikovanie. Viac o BrandCom

Ak máte rád ľudí, oni vám to mnohonásobne vrátia

29.06.2017, 16:00

Rodina a zamestnanci by mali držať spolu, iba spoločne dokážu vytvoriť hodnotné dielo

  • Tlačiť
  • 0

Rubrika

Enjoy

Život, ktorý mám rád, vediem vlastne už vyše tridsať rokov. Presne od roku 1985, keď som dostal výučný list kuchára. Lásku k tomuto remeslu som asi zdedil po mame, bola kuchárka a od detstva ma bavilo pomáhať jej. Varil som vlastne od malička, a keď bolo treba rozhodnúť sa, kam ísť po skončení základnej školy, iná možnosť, ako ísť za kuchára, vlastne ani mne, ani nikomu z rodiny nenapadla. V gastronómii tak robím už spomínané tri desaťročia. Nikdy som nič iné nerobil ani nechcem robiť a pravdu povediac, ani robiť neviem. A myslím si, že každý má robiť to, čo vie a v čom sa vyzná.

Kým po mame som zdedil záľubu vo varení, po otcovi zase lásku k môjmu veľkému koníčku – prechádzkam po lese a zbieraniu húb. V okolí Partizánskeho, odkiaľ pochádzam, sú na ich rast a zber ideálne podmienky. Od malička som chodil s otcom na huby a niekedy sme nazbierali aj plný kufor nášho auta. Ako forma relaxu a záľuba mi to ostalo dodnes – keď sa v máji začína hubárska sezóna, nie je azda dňa, keď mi to povinnosti dovolia, aby som sa ráno, ešte pred prácou, nevybral do lesa. Huby nesuším, používam ich buď čerstvé, alebo ich mrazím. Aby som ich mal v kuchyni k dispozícii, aj keď je už po sezóne a vydržali mi až do ďalšej. Za tie roky, čo huby zbieram a spracúvam, som sa naučil finty, aby vydržali aj po mesiacoch v čo najlepšom stave.

Môj bežný pracovný deň sa začína skoro vždy tak isto, ale končí sa zakaždým inak. Ráno vybavujem administratívu, veci, ktoré treba vybaviť v meste, idem sa pozrieť na farmu, kde chováme prasiatka, jahniatka a hovädzí dobytok pre potreby reštaurácie a tak od pol jedenástej som v kuchyni. Najprv sa všetci, spolu so spolupracovníkmi najeme, lebo potom sa už začne obedný zhon a rušno je často až do večera. Deň sa končí, keď odchádzajú poslední hostia – niekedy o polnoci, niekedy o druhej a niekedy aj o pol šiestej ráno.

Sme šéfkuchárska reštaurácia, takže vždy, keď máme otvorené, som v podniku. Keď tam byť z nejakých dôvodov nemôžem, zatvoríme. Takisto máme už celých 22 rokov, čo Afroditu mám, zatvorené aj každú nedeľu. Personál aj ja si potrebujeme občas oddýchnuť a naše rodiny nás tiež chcú niekedy vidieť. Takže nedele vždy venujem tomu, čo chce rodina – manželka s 12-ročnou dcérkou. Ja sa prispôsobujem ich želaniam.

Dvakrát do roka reštauráciu zatvorím a máme „celozávodnú“, teda celoreštauračnú dovolenku. Jednu v lete a ďalšiu, zimnú, po Silvestri. Vtedy sa vyberáme s rodinou do sveta. Dovolenky vyberá moja manželka, môžem povedať, že má už taký prehľad, že by pokojne mohla pracovať pre nejakú cestovnú kanceláriu. Ja sa prispôsobím, ale som rád, keď sú tam dobré a inšpiratívne reštaurácie a jedlo. Na dovolenkách nešetrím. Celý rok naozaj tvrdo pracujeme, takže si myslím, že dvakrát do roka si dovolenku podľa našich predstáv dopriať môžeme.

Milujem Taliansko, samozrejme, pre jeho kuchyňu, ale aj temperament tunajších ľudí, spôsob, ako sa pozerajú na život. Myslím, že sú v mnohom podobní nám Slovákom. Navštevujeme tu rôzne reštaurácie, od tých jednoduchých, ale s vynikajúcim jedlom až po ocenené hviezdičkami od Michelina. Pozerám sa, čo a ako robia, a je to pre mňa veľkou inšpiráciou.

Často však človek zažije aj iné, mimoriadne veci, ako je výnimočné jedlo. Napríklad minulé leto sme boli na Sardínii v Porto Cervo. Úžasné miesto, veľmi sa nám tam páčilo. Jedného dňa si na raňajkách sadol k vedľajšiemu stolu spevák Robbie Williams. Ako sme sa dozvedeli neskôr, hral v Porto Cervo na súkromnej párty na niektorej z tamojších luxusných jácht a býval v tom istom hoteli, kde my. Stretávali sme ho štyri dni, dokonca sme s ním šli aj vo výťahu. Doteraz ma mrzí, že som nenabral odvahu poprosiť ho o spoločnú fotografiu.

Rada, ktorou sa riadim Nezaspať na vavrínoch, aj keď ste úspešní, neustále hľadať niečo ešte originálnejšie.

Rada, ktorú rozdávam Malé firmy môžu dobre fungovať, len ak rodina a zamestnanci držia spolu.

Moja aktuálna výzva Udržať si nastavenú úroveň, prilákať ďalších zákazníkov a neustále zlepšovať služby.

Dočítajte celý článok s predplatným TRENDU

už od 94 centov / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Sektorové rebríčky, hospodárske výsledky firiem
  • Obmedzenie reklamy na TREND.sk

Odomknite článok cez SMS s týždenným predplatným len za 1,90 €

Získajte prístup za pár sekúnd cez SMS objednaním týždenného predplatného TREND Digital s automatickou obnovou.

Viac informácií.

  • Tlačiť
  • 0

Rubrika Enjoy

Súvisiace články

Minimalizmom možno získať svoj život späť

Minimalizmom možno získať svoj život späť

Pracujete len preto, aby ste žili? Minimalisti hlásajú, že zbaviť sa vecí môže pomôcť zbaviť sa chaosu v živote

Slováci v zdieľanej ekonomike

Čo dnes dokáže umelá inteligencia

Ako učiteľ sa deťom v triede pracem z cesty

A potom sú tu tie ozajstné smart domácnosti

Diskusia (0 reakcií)

Nájdi vydanie

Výhody pre predplatiteľov TRENDU

  1. Zľavy

  2. Online služby

  3. TREND do tabletu

    • Aktuálny TREND aj archívne vydania na stiahnutie do aplikácií pre iOS/Android
  4. Ďalšie výhody

    • Doručenie do piatku vo Vašej schránke
    • Kedykoľvek si môžete zmeniť doručovaciu adresu
    • Kedykoľvek môžete prerušiť predplatné na ľubovoľný čas a neskôr si ho obnoviť

Všeobecné obchodné podmienky pre predplatné
Kontakt:
(02) 3215 3121-2, trendpredplatne@newsandmedia.sk

Darovací list na stiahnutie

Knihy a digitálne médiá

Tituly v našej ponuke máme na sklade a predplatitelia TRENDU si ich môžu objednať so zľavou. Ak ste predplatiteľ TRENDU, nezabudnite sa pred objednaním prihlásiť. Automaticky dostanete 10 až 20-percentnú zľavu.

Prečo Dobré zmluvy

Naozaj sa dá spoľahnúť na vzory zadarmo stiahnuté z webu? Neznámeho pôvodu a niekoľko rokov staré? Dobré zmluvy prinášajú viac ako 150 aktuálnych vzorových dokumentov. Všetky sú overené advokátskou kanceláriou:

Ak ste predplatiteľ TRENDU, nezabudnite sa pred objednaním prihlásiť. Automaticky dostanete 10-percentnú zľavu. Pozrite si aj dokumenty na bezplatné stiahnutie.

Daňové vzory a judikáty

Daňové vzory obsahujú vzory 60 najčastejšie používaných dokumentov v daňovom konaní (komunikácii s daňovými úradmi), Daňové judikáty 40 reálnych judikátov z daňového práva s odborným komentárom. Vychádzajú z praxe skúseného daňového právnika - ich autorom je advokát JUDr. Patrik Benčík, ktorý má za sebou viac ako 100 daňových súdnych sporov. Niekoľko rokov pracoval ako právnik na vtedajšom Daňovom riaditeľstve SR, je autorom a spoluautorom viacerých odborných publikácií z oblasti daňového práva.