Články označené ako BrandCom sú pripravené a publikované v spolupráci s komerčnými partnermi. Hoci redakcia TRENDU nie je ich autorom, ich obsah považuje za prínosný pre čitateľa a preto umožnila ich publikovanie. Viac o BrandCom

Ako je to s 20-miliónovou pokutou pri ochrane osobných údajov

29.06.2017, 16:00 | Zuzana Petková | © 2017 News and Media Holding

Firmy sa musia pripraviť na zavedenie novej smernice EK, ktorá rozširuje práva klientov pri spracovaní ich údajov

  • Tlačiť
  • 0

Rubrika

Ekonomika

Španiel Mario Costeja Gonzáles podal pred takmer siedmimi rokmi sťažnosť španielskej agentúre na ochranu údajov, smeroval ju proti spoločnosti Google Spain. Prekážalo mu, že keď niekto zadá do vyhľadávača jeho meno, nájde odkaz na miestne noviny a v nich oznam o dražbe z roku 1998. Dražil sa vtedy jeho majetok, lebo Gonzáles mal dlhy na sociálnom zabezpečení.

M. Gonzáles žiadal o zmazanie stránok, na ktorých sa objavili jeho osobné údaje. Zdôvodňoval to tým, že záväzky sú už dávno vyrovnané a informácie o ňom sú preto irelevantné. Štátna agentúra prikázala Googlu, aby údaje o Gonzálesovi odstránil zo svojich indexov. Firma s rozhodnutím nesúhlasila, keďže zodpovednosť mala podľa nej tretia strana. A to konkrétne vydavateľ novín, ktoré o dražbe informovali. Spor sa tak dostal až na Súdny dvor Európskej únie.

Súdny dvor rozhodol v prospech Španiela. Podľa rozhodnutia je totiž poskytovateľ internetového vyhľadávača zodpovedný za to, ako sa spracujú osobné údaje. A to aj v prípadoch, ak sa nachádzajú na webových stránkach tretích osôb.

Právo byť zabudnutý

Gonzáles mal podľa súdu právo byť zabudnutý. Toto právo obsahuje nová smernica Európskej komisie, ktorá má vo všetkých členských štátoch vstúpiť do platnosti 25. mája budúceho roka. Už teraz sa však firmy, ktoré pracujú s dátami o klientoch, pripravujú na jej spustenie. Smernica sprísňuje ochranu osobných údajov a zavádza pokuty za jej porušenie, a to až do výšky 20 miliónov eur alebo štyroch percent z celosvetového obratu. Chystá sa na ňu tiež slovenský Úrad na ochranu osobných údajov, ktorý minulý týždeň predložil do pripomienkového konania nový zákon. Zohľadňuje v ňom nové pravidlá EÚ. Podľa Lucie Bezákovej z úradu bola stará smernica v platnosti 22 rokov a nereflektovala technický pokrok a s tým súvisiacu ochranu práv dotknutej osoby. Nová obsahuje moderné pojmy, zohľadňuje smart technológie aj nárast globálneho podnikania. „Technológie, ktoré prenikajú do súkromnej, ale aj štátnej sféry,“ dodala L. Bezáková.

V súčasnosti sa ochrana osobných údajov rieši v každom členskom štáte EÚ samostatne. Od budúceho roka bude jednotná. So spracovaním informácií o sebe musí zákazník súhlasiť, pričom musí byť jasne určený účel spracovania osobných údajov. Žiadosť o súhlas musí byť v jednoduchej a jasne zrozumiteľnej forme. Rovnako jednoducho sa musí dať odvolať.

Smernica sprísňuje ochranu osobných údajov a zavádza pokuty za jej porušenie 

Súhlas so spracovaním údajov môže udeliť človek starší ako 16 rokov. U mladších osôb ho treba žiadať od rodiča, prípadne zákonného zástupcu, čo bude zložité najmä v online prostredí.

Ovplyvní IT aj banky

Podľa advokátky Kataríny Kasalovej z kancelárie Malata, Pružinský. Hegedüš & Partners predstavuje nové nariadenie Európskej komisie najväčšiu zmenu v oblasti ochrany osobných údajov za posledné dvadsaťročie. Zavádza nové práva dotknutých, čo môže ovplyvniť najmä IT oblasť, ak firmy spracúvajú údaje vo veľkom rozsahu. Najviac sa dotkne najmä internetových, telekomunikačných providerov, prevádzkovateľov e-shopov, ale takisto bánk a poisťovní.

Medzi nové práva dotknutých osôb patrí spomínané právo byť zabudnutý. Podľa K. Kasalovej ak je spracovanie osobných údajov v rozpore s oprávnenými záujmami dotknutého, za určitých okolností bude firma povinná zabezpečiť ich výmaz a spolupracovať pritom aj s ostatnými prevádzkovateľmi.

Zákazník bude mať právo preniesť svoje osobné údaje spracované u jedného prevádzkovateľa k inému v jednoduchom formáte. Povinnosť mať vypracovanú bezpečnostnú dokumentáciu v zmysle súčasného zákona na ochranu osobných údajov nahradí povinnosť firiem viesť záznamy o vykonávaných spracovateľských operáciách a povinnosťou za určitých okolností vykonať posúdenie vplyvov na ochranu osobných údajov.

V prípade porušenia ochrany osobných údajov budú mať povinnosť najneskôr do 72 hodín oznámiť to dozornému orgánu. Zákazník bude mať právo podať tomuto orgánu sťažnosť, prevádzkovateľa môže tiež žalovať na súde. Nové nariadenie sa vo veľkom rozsahu dotkne bánk, keďže pracujú s osobnými údajmi klientov. Podľa Romana Meliša, vedúceho právneho odboru UniCredit Bank, uvedenie požiadaviek do praxe bude mimoriadne náročným IT projektom. Súčasťou celého procesu je audit a posúdenie všetkých produktov.

Úvodnú monitorovaciu fázu – aké údaje inštitúcia používa, na aké účely a po aký dlhý čas, odhaduje R. Meliš na dva až tri mesiace. Keďže sa zvyšujú nároky na ochranu, vyššia bude podľa neho tiež administratívna záťaž, najmä čo sa týka IT riešení. Rozširuje sa napríklad existujúce právo klienta banky na prístup k spracovaným údajom. Klient má napríklad právo na bezplatné informácie o ňom a jeho obchodoch, ktoré sú vedené v úverových registroch. A to vrátane menovitého zoznamu osôb, ktorým boli informácie poskytnuté.

Politika okolo zákona

Keď Úrad na ochranu údajov predložil zákon do pripomienkového konania, vystúpili proti nemu nezaradení poslanci Jozef Mihál a Miroslav Beblavý. Podľa nich môžu byť pokuty v zákone pre podnikateľov likvidačné.

„Pokutu 20 miliónov eur môže podnikateľ dostať, ak omylom zverejní rodné číslo napríklad v zmluve, ako sa to stalo napríklad radnici v Ružomberku, alebo bytovej agentúre rezortu ministerstva obrany alebo ak podnikateľ zabudne uviesť poučenie o možnosti kedykoľvek odvolať súhlas so spracúvaním osobných údajov,“ vymenúval M. Beblavý.

Podľa neho sa Úrad na ochranu osobných údajov tak stane najmocnejším úradom v tejto krajine, ktorý bude schopný vyvolať bankrot podnikateľov, ale aj samospráv a neziskových organizácií jedinou kontrolou. „Úrad je dnes ovládaný Smerom a môže tak byť vynikajúcim nástrojom na zničenie kohokoľvek nepohodlného. Zároveň možnosť udeľovať takéto pokuty vytvára obrovský korupčný potenciál,“ tvrdí M. Beblavý.

Horný strop pokuty uvedený v zákone však vyplýva z nariadenia EK. Úrad reagoval stanoviskom, v ktorom uviedol, že ak k uloženiu pokuty pristúpi, jej výšku stanoví s ohľadom na ekonomickú silu subjektu. „Nie je cieľom uloženia pokuty úradom, aby bola likvidačná, mala by však mať preventívny a odstrašujúci charakter,“ tvrdí úrad. 

Dočítajte celý článok s predplatným TRENDU

už od 94 centov / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Sektorové rebríčky, hospodárske výsledky firiem
  • Obmedzenie reklamy na TREND.sk

Odomknite článok cez SMS s týždenným predplatným len za 1,90 €

Získajte prístup za pár sekúnd cez SMS objednaním týždenného predplatného TREND Digital s automatickou obnovou.

Viac informácií.

  • Tlačiť
  • 0

Rubrika Ekonomika

Súvisiace články

Minimalizmom možno získať svoj život späť

Minimalizmom možno získať svoj život späť

Pracujete len preto, aby ste žili? Minimalisti hlásajú, že zbaviť sa vecí môže pomôcť zbaviť sa chaosu v živote

Slováci v zdieľanej ekonomike

Čo dnes dokáže umelá inteligencia

Ako učiteľ sa deťom v triede pracem z cesty

A potom sú tu tie ozajstné smart domácnosti

Diskusia (0 reakcií)

Nájdi vydanie

Výhody pre predplatiteľov TRENDU

  1. Zľavy

  2. Online služby

  3. TREND do tabletu

    • Aktuálny TREND aj archívne vydania na stiahnutie do aplikácií pre iOS/Android
  4. Ďalšie výhody

    • Doručenie do piatku vo Vašej schránke
    • Kedykoľvek si môžete zmeniť doručovaciu adresu
    • Kedykoľvek môžete prerušiť predplatné na ľubovoľný čas a neskôr si ho obnoviť

Všeobecné obchodné podmienky pre predplatné
Kontakt:
(02) 3215 3121-2, trendpredplatne@newsandmedia.sk

Darovací list na stiahnutie

Knihy a digitálne médiá

Tituly v našej ponuke máme na sklade a predplatitelia TRENDU si ich môžu objednať so zľavou. Ak ste predplatiteľ TRENDU, nezabudnite sa pred objednaním prihlásiť. Automaticky dostanete 10 až 20-percentnú zľavu.

Prečo Dobré zmluvy

Naozaj sa dá spoľahnúť na vzory zadarmo stiahnuté z webu? Neznámeho pôvodu a niekoľko rokov staré? Dobré zmluvy prinášajú viac ako 150 aktuálnych vzorových dokumentov. Všetky sú overené advokátskou kanceláriou:

Ak ste predplatiteľ TRENDU, nezabudnite sa pred objednaním prihlásiť. Automaticky dostanete 10-percentnú zľavu. Pozrite si aj dokumenty na bezplatné stiahnutie.

Daňové vzory a judikáty

Daňové vzory obsahujú vzory 60 najčastejšie používaných dokumentov v daňovom konaní (komunikácii s daňovými úradmi), Daňové judikáty 40 reálnych judikátov z daňového práva s odborným komentárom. Vychádzajú z praxe skúseného daňového právnika - ich autorom je advokát JUDr. Patrik Benčík, ktorý má za sebou viac ako 100 daňových súdnych sporov. Niekoľko rokov pracoval ako právnik na vtedajšom Daňovom riaditeľstve SR, je autorom a spoluautorom viacerých odborných publikácií z oblasti daňového práva.