Články označené ako BrandCom sú pripravené a publikované v spolupráci s komerčnými partnermi. Hoci redakcia TRENDU nie je ich autorom, ich obsah považuje za prínosný pre čitateľa a preto umožnila ich publikovanie. Viac o BrandCom
Objednajte si denný súhrn správ
Vyberiete si len témy, ktoré vás zaujímajú.
Zasielanie newslettra kedykoľvek vypnete.

Za 500 eur na šiestu do práce nejdem. O hostí sa nemá kto postarať a kvalita ide bokom

Slovenskému turizmu sa posledné tri roky darí ako nikdy predtým. Počet hostí v hoteloch a penziónoch rástol v rokoch 2015 a 2016 podľa Štatistického úradu SR o 16 percent. Tento rok sa síce spomalil, ale ešte stále je to slušných sedem percent. Lenže namiesto radosti robí hotelierom a gastronómom prírastok návštevníkov vrásky. Kým kedysi bol ich hlavným problémom nedostatok hostí, dnes je oveľa väčším zohnať personál, ktorý sa o nich postará.

24.07.2017, 18:40 | Jarmila Horváthová | © 2017 News and Media Holding

  • Tlačiť
  • Poslať e-mailom
  • Oznámiť chybu
  • 31

V IT sektore chýba 10-tisíc pracovníkov, v priemysle 14-tisíc. Automobilky hovoria, že keď nebudú mať dosť ľudí, zo Slovenska odídu. Hotelieri tak hlasno do médií nekričia. Pri diskusiách s nimi sa však TREND opakovane stretáva s konštatovaním, že taká zlá situácia ako dnes ešte nebola. Výsledkom nedostatku ľudí je odlišná úroveň kvality, akú si zákazníci predstavovali alebo na akú boli zvyknutí. Najmä pre preťaženosť ľudí, ktorí v službách pracujú.

Berú každého

„Je to paradox. Keď sa slovenskému turizmu začalo dariť a aj kvalitou išla úroveň služieb hore, sme konfrontovaní s tým, že ich pomaly nemá kto poskytovať,“ zamýšľa sa Agáta Farkašová, riaditeľka päťhviezdičkového hotela Amade Château vo Vrakúni neďaleko Gabčíkova. Miriam Benčíková z bratislavskej gastroskupiny Bencik Culinary Group, ktorej patrí niekoľko reštaurácií a kantín v Bratislave a v Trnave, konštatuje, že náročné obsadiť všetky pozície a mať plný stav, a to najmä pri nových konceptoch.

Neprehliadnite

Kým kedysi sa hľadali iba kvalitní zamestnanci, teraz v mnohých prevádzkach berú všetko, „čo má ruky a nohy“. Nedostatok ľudí v službách sa stáva prekážkou ďalšieho rozvoja brandže. Tento fenomén však nie je len problémom Slovenska. Bencik Culinary Group otvára v Prahe dve prevádzky medzinárodného konceptu Vapiano a majiteľ Pavol Benčík hovorí, že zohnať dostatok personálu je v Česku taký istý tvrdý oriešok ako na Slovensku. A nielen tam.

Na medzinárodnom kulinárskom sympóziu v Grazi konštatoval Thomas Rode Andersen, nestor škandinávskej gastronómie, že s ponosami sa stretáva od San Francisca až po Štokholm. V Taliansku napríklad, podľa informácií zahraničných médií, pre nedostatok personálu neotvorili v lete niekoľko horských chát.

Gastronómia na chvoste

Dôvodov aktuálnej situácie je množstvo, ale tie hlavné majú spoločného menovateľa – dvojzmenná či trojzmenná práca v službách prestala byť, najmä pre mladých ľudí, atraktívna. Navyše za platy, ktoré sú nižšie ako celoštátny priemer. Kým v prvom štvrťroku 2017 bola hrubá priemerná mzda za hospodárstvo 1 046 eur, v stravovacích a ubytovacích zariadeniach len 623 eur.

Dá sa namietať, že tieto čísla sú zavádzajúce, keďže je všeobecne známe, že mnohé, najmä stravovacie prevádzky platia kvôli vysokým odvodom zamestnancom len základné mzdy a zvyšok im dávajú na ruku.

Opäť však platí, že nízke platy v brandži nie sú len slovenským fenoménom. Hotelierstvo a gastronómia sú na chvoste aj v západnej Európe s tým rozdielom, že tam sa načierno neplatí.

Dôvody nízkych platov sú historické. Kedysi sa vychádzalo z toho, že základ je len časťou príjmu, ktorý sa dorovná prepitným. „To platí v Amerike, kde je prepitné v drvivej väčšine súčasťou účtu, pričom minimálne je desať, ale väčšinou až 20 percent. Tam zarobí čašníčka napríklad tisíc dolárov, ale ďalšie tri tisícky dostane z prepitného. V Európe to tak nefunguje,“ vysvetľuje Tomáš Ondrčka, nový prezident Zväzu hotelov a reštaurácií SR a riaditeľ Hotela Devín.

Prepitné sa na Slovensku pohybuje vo výške okolo päť, maximálne desať percent. Navyše je množstvo pozícií, kde sa k nemu zamestnanci nedostanú. V zahraničí to riešia tak, že sa celé odovzdáva a delí rovným dielom medzi všetkých. V slovenských prevádzkach to nie je bežné.

Školy potreby praxe nestíhajú
Školy potreby praxe nestíhajú
Pozn.: ¹ Pracovné ponuky v cestovnom ruchu, v gastronómii a hotelierstve; ² Absolventi denných aj externých odborov hotelových akadémií na Slovensku PRAMEŇ: MŠVVŠ SR, Profesia.sk

Chýbajú chyžné

Za dôvod nízkych platov v slovenských hoteloch aj reštauráciách označujú ich majitelia a manažéri 

Dočítajte celý článok
Článok je súčasťou prémiového obsahu, vyšiel v týždenníku TREND 29/2017. Ak ste predplatiteľom a článok sa nezobrazuje celý, skontrolujte si prihlásenie a prečítajte si rýchly návod ako získať prístup k digitálnym službám TRENDU.
Vyberte si predplatné od 3,99 €
  • Tlačiť
  • Poslať e-mailom
  • Oznámiť chybu
  • 31

Rubrika Podnikanie

Tagy hotelierstvo, reštaurácie