Články označené ako BrandCom sú pripravené a publikované v spolupráci s komerčnými partnermi. Hoci redakcia TRENDU nie je ich autorom, ich obsah považuje za prínosný pre čitateľa a preto umožnila ich publikovanie. Viac o BrandCom

Do platnosti vstúpil strašiak GDPR. Naozaj ohrozuje otvorené dáta?

25.05.2018, 11:05 | Tomáš Nejedlý | © 2018 News and Media Holding

Salvatore Manni si to nevedel vysvetliť. Apartmány, ktoré tento taliansky podnikateľ ponúkal v obľúbenom turistickom centre, nešli na odbyt. Za vinu to dal napokon miestnemu obchodnému registru. Ten, podľa neho neprávom, viedol verejne dostupnú informáciu, že pred vyše dekádou iná jeho firma zbankrotovala.

  • Tlačiť
  • 2

Rubrika

Podnikanie

Spor sa po rokoch dostal až pred najvyššiu súdnu inštanciu EÚ. Vlani Európsky súdny dvor rozhodol, že S. Manni v tomto konkrétnom prípade nemá „právo byť zabudnutý“, pretože verejný záujem je prednejší. S dôležitým dôvetkom, že každý môže na súde proti spracúvaniu svojich osobných údajov namietať – napríklad pokiaľ ide o dĺžku času, po ktorý je informácia prístupná verejnosti, či iné okolnosti, pre ktoré by v konkrétnom prípade mohol prevážiť záujem jednotlivca.

Hranicu medzi ochranou súkromia a verejným záujmom pri spracúvaní otvorených dát hľadali nedávno aj účastníci TREND Business Breakfastu. Téma je obzvlášť aktuálna najmä pre termín účinnosti novej európskej legislatívy o ochrane osobných údajov (General Data Protection Regulation – GDPR). Platiť začína 25. mája 2018.

Mraky sa sťahujú

EÚ aj Slovensko razia politiku otvorených údajov. Dostupnosť informácií totiž pomáha rozvoju spoločnosti aj ekonomiky. Slobodný prístup k údajom otvára priestor na spoločenskú či podnikateľskú aktivitu všetkým hráčom, nielen tým privilegovaným. Od 25. mája je však účinné nariadenie Európskej komisie, ktoré sprísňuje pravidlá ochrany osobných údajov a zavádza prísne pokuty za ich porušenie. Osobným údajom je podľa GDPR napríklad aj adresa fyzickej osoby – konateľa firmy uvedená v Registri účtovných závierok, ktoré zverejňuje ministerstvo financií.

„Podnikatelia nás pravidelne oslovujú so žiadosťou, aby sme vymazali údaje o ich firme.“ 

Niektoré vyjadrenia predstaviteľov Úradu na ochranu osobných údajov SR, ktorý bude dozerať na dodržiavanie GDPR, vyvolali predstavu, že spracúvanie osobných údajov uverejnených v otvorených štátnych registroch portálmi, ako sú FinStat či foaf.sk, už po tomto termíne nebude možné.

„Nariadenie takéto spracúvanie vylučuje, pričom ho považuje za neprimeraný zásah do práv a slobôd fyzických osôb, ktoré takto strácajú kontrolu nad spracúvaním svojich osobných údajov,“ uvádza sa napríklad v knihe Nové pravidlá ochrany osobných údajov, ktorých spoluautorkou je vrchná inšpektorka úradu Tatiana Valentová.

Vážne dôsledky

Ak by to tak skutočne bolo, malo by to vážne dôsledky. Znížila by sa miera transparentnosti verejnej správy, podnikateľom by sa skomplikovalo a predražilo overovanie dôveryhodnosti obchodných partnerov, neziskový sektor by musel obmedziť alebo úplne zatvoriť verejnoprospešné projekty ako OtvoreneSudy.sk či OtvoreneZmluvy.sk, ak obsahujú aj osobné údaje.

„Nie sme nadšení týmto výkladom a snažíme sa nájsť neutrálnu platformu na diskusiu o tejto téme a mediácii rozporných názorov,“ uviedol počas diskusie Milan Andrejkovič z Úradu splnomocnenca vlády SR pre občiansku spoločnosť, ktorý okrem iného presadzuje politiku otvorených dát pri výkone verejnej správy.

Hrozba je skutočná. „Podnikatelia nás pravidelne oslovujú so žiadosťou, aby sme z portálu FinStat vymazali údaje o ich firme z dôvodu ochrany ich osobných údajov. No my používame len tie údaje, ktoré štát vedie vo verejne dostupných databázach,“ upozornil zakladateľ spoločnosti FinStat Filip Glasa.

Neprehliadnite

Úrad to vníma inak

Viacerí spíkri však počas diskusie vyjadrili presvedčenie, že spomínaný právny názor Úradu na ochranu osobných údajov nie je správny. „Vidím dve možnosti, ako naďalej spracúvať osobné údaje [bez súhlasu dotknutých osôb a v prípade otvorených dát, pozn. TREND]. A to cez 

Dočítajte celý článok s predplatným TRENDU

už od 94 centov / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Sektorové rebríčky, hospodárske výsledky firiem
  • Obmedzenie reklamy na TREND.sk

Odomknite článok cez SMS s týždenným predplatným len za 1,90 €

Získajte prístup za pár sekúnd cez SMS objednaním týždenného predplatného TREND Digital s automatickou obnovou.

Viac informácií.

  • Tlačiť
  • 2

Rubrika Podnikanie

Tagy GDPR, TREND Business Breakfast

Nájdi vydanie

Výhody pre predplatiteľov TRENDU

  1. Zľavy

  2. Online služby

  3. TREND do tabletu

    • Aktuálny TREND aj archívne vydania na stiahnutie do aplikácií pre iOS/Android
  4. Ďalšie výhody

    • Doručenie do piatku vo Vašej schránke
    • Kedykoľvek si môžete zmeniť doručovaciu adresu
    • Kedykoľvek môžete prerušiť predplatné na ľubovoľný čas a neskôr si ho obnoviť

Všeobecné obchodné podmienky pre predplatné
Kontakt:
(02) 3215 3121-2, trendpredplatne@newsandmedia.sk

Darovací list na stiahnutie

Knihy a digitálne médiá

Tituly v našej ponuke máme na sklade a predplatitelia TRENDU si ich môžu objednať so zľavou. Ak ste predplatiteľ TRENDU, nezabudnite sa pred objednaním prihlásiť. Automaticky dostanete 10 až 20-percentnú zľavu.

Prečo Dobré zmluvy

Naozaj sa dá spoľahnúť na vzory zadarmo stiahnuté z webu? Neznámeho pôvodu a niekoľko rokov staré? Dobré zmluvy prinášajú viac ako 150 aktuálnych vzorových dokumentov. Všetky sú overené advokátskou kanceláriou:

Ak ste predplatiteľ TRENDU, nezabudnite sa pred objednaním prihlásiť. Automaticky dostanete 10-percentnú zľavu. Pozrite si aj dokumenty na bezplatné stiahnutie.

Daňové vzory a judikáty

Daňové vzory obsahujú vzory 60 najčastejšie používaných dokumentov v daňovom konaní (komunikácii s daňovými úradmi), Daňové judikáty 40 reálnych judikátov z daňového práva s odborným komentárom. Vychádzajú z praxe skúseného daňového právnika - ich autorom je advokát JUDr. Patrik Benčík, ktorý má za sebou viac ako 100 daňových súdnych sporov. Niekoľko rokov pracoval ako právnik na vtedajšom Daňovom riaditeľstve SR, je autorom a spoluautorom viacerých odborných publikácií z oblasti daňového práva.