Články označené ako BrandCom sú pripravené a publikované v spolupráci s komerčnými partnermi. Hoci redakcia TRENDU nie je ich autorom, ich obsah považuje za prínosný pre čitateľa a preto umožnila ich publikovanie. Viac o BrandCom

Šéf potravinárskej komory: Najviac nás trápia nekoncepčné vládne regulácie

Potravinárska komora Slovenska vznikla so zámerom presadzovať špecifické záujmy domácich potravinárov, ktorí sa nenašli v štruktúrach staršej Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

02.06.2019, 18:52 | Ivan Haluza | © 2019 News and Media Holding

  • Tlačiť
  • 1

Tá má predsa len širšiu agendu. Šéf potravinárskej komory Daniel Poturnay hovorí s TRENDOM o tom, ako sektor čoraz viac zaťažujú vládne zásahy do podnikateľského prostredia. I o tom, akú podporu potrebuje odvetvie od štátu namiesto hlasného, no často málo účinného tlaku na obchodné reťazce. Neobišiel ani slabiny, na ktorých odstránení musia pracovať aj potravinári.

Aké najväčšie výzvy v súčasnosti stoja pred slovenským potravinárstvom?

Prvou výzvou je vyrovnať sa s novými vládnymi reguláciami. Dôležité je aj spolunažívanie s obchodnými reťazcami, lebo cez ne prechádza 85 až 90 percent výrobkov slovenského potravinárstva. Sme odkázaní na reťazce. Výzvou je aj to, aby sme slovenského spotrebiteľa presvedčili, že práve naša domáca výroba je tá, po ktorej siahne, keď nakupuje. Potom sú tu naše vnútorné problémy, ktoré musíme vyriešiť, aby sme na všetky tieto kľúčové výzvy vedeli reagovať. Najpálčivejšou výzvou sú však pre nás zásahy štátu do podnikateľského prostredia.

Prečo?

Vývoj v nastavení podnikateľských podmienok je v posledných rokoch taký búrlivý a nekoncepčný, že je veľmi ťažké prispôsobiť sa mu. Osobitne ťažké je to pre menšie firmy. Automobilka s množstvom zamestnancov zmeny prichádzajúce z rôznych ministerstiev ako-tak zvláda. Navyše, keď automobilový priemysel povie: Pozor, lebo odídeme, prijme tá istá vláda nejaké kompenzácie. Najhoršie je to pre menšie firmy a menšie sektory, ako je potravinárstvo. Majiteľ menšej firmy sa musí pomaly venovať iba implementovaniu zmien legislatívy. Kedy má potom podnikať, inovovať a posúvať svoj biznis dopredu? Nie je to dobré. Veď mávnutím ruky sa zvyšujú náklady firiem aj o 10 či 15 percent. My teraz musíme myslieť hlavne na to, ako zvládneme prudké nárasty minimálnej mzdy i rôznych príplatkov za prácu cez víkendy a v noci.

Neprehliadnite

Ako sa s tým potravinári môžu vyrovnať?

Musíme ísť do vyššej automatizácie i robotizácie. Musíme investovať do nových technológií. Niektoré potravinárske fabriky síce už dosť výrazne postúpili aj v automatizácii, no celkovo práve v tejto oblasti veľmi zaostávame za západnou Európou. V Nemecku sú mliekarne, ktoré sú automatizované takmer na sto percent a dokázali by pokryť v podstate celu slovenskú výrobu mliečnych výrobkov. Jedna taká fabrika by stačila pre celú našu krajinu.

Prečo je to dôležité?

Samozrejme, pri takej veľkej

Dočítajte celý článok s predplatným TRENDU

už od 94 centov / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Sektorové rebríčky, hospodárske výsledky firiem
  • Obmedzenie reklamy na TREND.sk

Odomknite článok cez SMS s týždenným predplatným len za 1,90 €

Získajte prístup za pár sekúnd cez SMS objednaním týždenného predplatného TREND Digital s automatickou obnovou.

Viac informácií.

  • Tlačiť
  • 1

Rubrika TREND + Lídri v potravinárstve