Články označené ako BrandCom sú pripravené a publikované v spolupráci s komerčnými partnermi. Hoci redakcia TRENDU nie je ich autorom, ich obsah považuje za prínosný pre čitateľa a preto umožnila ich publikovanie. Viac o BrandCom

Najlepšia šéfkuchárka sveta: Vráťte sa ku koreňom

13.07.2019, 05:00 | Michal Kordoš | Jarmila Horváthová

Podľa najlepšej šéfkuchárky sveta sú už ľudia unavení z reštauračných jedál, ktoré sú všade rovnaké. Ana Roš je slovinská šéfkuchárka reštaurácie Hiša Franko v Kobaride na slovinsko-talianskych hraniciach. Vlastní vychytenú reštauráciu, ktorá je v malej dedinke, odrezanej od sveta. Aj tak sa jej podarilo získať titul najlepšia šéfkuchárka sveta.

  • Tlačiť
  • 0

Rubrika

Enjoy

Byť originálny a zároveň autentický je dnes čoraz náročnejšie. Ako držíte krok s ostatnými? Čo je váš „recept“ na odlišnosť, výnimočnosť vo svojom odbore?

Veľmi verím, že keď sa snažíte udržať si vlastnú identitu a vďaka nej tvoriť – to znamená byť oddaný svojmu teritóriu, danej sezóne, tradícii a predovšetkým vlastnej osobnosti –, je to ten správny recept, ako sa odlíšiť a byť originálny. Jediný problém súčasnosti sú sociálne siete, kde máte prístup k všetkým receptom a technikám. Zrazu zistíte, že po návšteve Kodane, Barcelony či Londýna stále ochutnávate viac-menej tie isté jedlá.

Vaša reštaurácia Hiša Franko je v horách v celkom odľahlých končinách.

Hiša Franko má vďaka tomu výhodu v nevýhode. Sme nútení zásobovať reštauráciu výhradne z lokálnych zdrojov a nemáme prístup k pravidelnému zásobovaniu. Naša odlišnosť sa teda začína už pri vstupnej surovine. Globalizácia je v tomto prípade skôr na škodu.

Zdroj: Hiša Franko

Myslíte si, že táto situácia sa nejakým spôsobom zmení v dohľadnej budúcnosti?

Musím povedať, že už som o tom uvažovala a riešenie vidím v udržaní vlastnej identity. Ľudia sú unavení stále sa opakujúcimi jedlami, za ktoré navyše zaplatia nemálo peňazí. Reštaurácie sú v tom celkom dobrý indikátor. To, čo nasleduje, bude ešte viac o spomínanej identite a o udržateľnosti. Či už ide o Slovensko, Poľsko, či Slovinsko, všetko sa začína v koreňoch a tradíciách, z ktorých sa vyvíjajú nové nápady, ale s pôvodnou emóciou.

Lokálnosť a sezónnosť sú v trende, ale keď sa pozrieme lepšie na to, z čoho reštaurácie varia, rýchlo zistíme, že väčšina surovín pochádza z veľkoobchodov. Hovoria, že s malými lokálnymi dodávateľmi je to príliš komplikované.

Áno, je, ale iná cesta k úspechu podľa mňa nevedie. Keď sme sa pred rokmi rozhodli variť z lokálnych surovín, začínali sme s miestnymi farmármi v malom, brali sme od nich po jednom alebo niekoľkých kusoch. Riešili sme nekonečné papierovačky a povolenia a v podstate sme si dodávateľov postupne vychovávali. Väčšinu surovín, z ktorých teraz varíme, tvoria tie, ktoré možno dopestovať a dochovať v okruhu niekoľkých desiatok kilometrov.

Veľa kuchárov hľadá inšpirácie niekde inde, u svojich slávnejších kolegov.

Áno, chodia na stáže, ktoré im reálne nedajú schopnosti oživovať tradície, chýba im cit a zmysel robiť to tak, aby to malo význam pre hosťa. Kopírovať a pretvárať už vymyslené recepty jednoducho nestačí. Tento trend je však stále celkom rozšírený.

Vaše charakteristické jedlá „signature dishes“ sú veľmi minimalistické, no zároveň komplexné. Ako sa dá niečo také dosiahnuť?

Vlastne ani neviem, či sú vôbec

Dočítajte celý článok s predplatným TRENDU

už od 94 centov / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Sektorové rebríčky, hospodárske výsledky firiem
  • Obmedzenie reklamy na TREND.sk

Odomknite článok cez SMS s týždenným predplatným len za 1,90 €

Získajte prístup za pár sekúnd cez SMS objednaním týždenného predplatného TREND Digital s automatickou obnovou.

Viac informácií.

  • Tlačiť
  • 0

Rubrika Enjoy

Diskusia (0 reakcií)

Nájdi vydanie

Výhody pre predplatiteľov TRENDU

  1. Zľavy

  2. Online služby

  3. TREND do tabletu

    • Aktuálny TREND aj archívne vydania na stiahnutie do aplikácií pre iOS/Android
  4. Ďalšie výhody

    • Doručenie do piatku vo Vašej schránke
    • Kedykoľvek si môžete zmeniť doručovaciu adresu
    • Kedykoľvek môžete prerušiť predplatné na ľubovoľný čas a neskôr si ho obnoviť

Všeobecné obchodné podmienky pre predplatné
Kontakt:
(02) 3215 3121-2, trendpredplatne@newsandmedia.sk

Darovací list na stiahnutie

Knihy a digitálne médiá

Tituly v našej ponuke máme na sklade a predplatitelia TRENDU si ich môžu objednať so zľavou. Ak ste predplatiteľ TRENDU, nezabudnite sa pred objednaním prihlásiť. Automaticky dostanete 10 až 20-percentnú zľavu.

Prečo Dobré zmluvy

Naozaj sa dá spoľahnúť na vzory zadarmo stiahnuté z webu? Neznámeho pôvodu a niekoľko rokov staré? Dobré zmluvy prinášajú viac ako 150 aktuálnych vzorových dokumentov. Všetky sú overené advokátskou kanceláriou:

Ak ste predplatiteľ TRENDU, nezabudnite sa pred objednaním prihlásiť. Automaticky dostanete 10-percentnú zľavu. Pozrite si aj dokumenty na bezplatné stiahnutie.

Daňové vzory a judikáty

Daňové vzory obsahujú vzory 60 najčastejšie používaných dokumentov v daňovom konaní (komunikácii s daňovými úradmi), Daňové judikáty 40 reálnych judikátov z daňového práva s odborným komentárom. Vychádzajú z praxe skúseného daňového právnika - ich autorom je advokát JUDr. Patrik Benčík, ktorý má za sebou viac ako 100 daňových súdnych sporov. Niekoľko rokov pracoval ako právnik na vtedajšom Daňovom riaditeľstve SR, je autorom a spoluautorom viacerých odborných publikácií z oblasti daňového práva.