Články označené ako BrandCom sú pripravené a publikované v spolupráci s komerčnými partnermi. Hoci redakcia TRENDU nie je ich autorom, ich obsah považuje za prínosný pre čitateľa a preto umožnila ich publikovanie. Viac o BrandCom

Slovenský cukor prežije reformu EÚ aj novú indickú konkurenciu

Zrušenie národných kvót na výrobu cukru v jednotlivých krajinách Európskej únie skombinované so znížením bariér na dovoz sladidiel z menej rozvinutých krajín pred dvoma rokmi už od minulej jesene prináša spotrebiteľom ovocie. Tí sa tešia, že cukor je na najnižších cenových úrovniach od prelomu milénií. Európske cukrovary i farmy pestujúce cukrovú repu sú však pod silným tlakom zhoršujúcej sa ekonomiky. V strate je celý biznis s cukrom. Čoraz viac cukrovarov, ktoré nie sú konkurencieschopné, sa zatvára.

03.12.2019, 07:00 | Ivan Haluza | © 2019 News and Media Holding

  • Tlačiť
  • 4

Posledné dva slovenské cukrovary v Trenčianskej Teplej a Seredi, ktoré zostali z viac ako desiatky bývalých socialistických cukrovarníckych fabrík, stále veria, že by mali zmeny v európskej výrobe cukru prežiť. Ich produkcia ide mierne hore. Pre cukor sa navyše črtajú možnosti iného využitia než len na sladenie potravín.

Ťažké reformné časy

Zachovanie oboch domácich cukrovarov predpovedá predseda Slovenského cukrovarníckeho spolku Michal Abelovič, ktorý zároveň šéfuje spoločnosti Považský cukor v Trenčianskej Teplej, patriacej do nemeckej skupiny Nordzucker. Jedným dychom dodáva, že cenový tlak na cukor je stále enormný.

Neprehliadnite

Kým pri rozbehu liberalizácie európskeho biznisu s cukrom bola jeho cena okolo 500 eur za tonu a cukrovary jeho výrobu rozširovali, tak od posledného kvartálu minulého roku sa jeho cena drží okolo úrovne 310 až 320 eur. Tam ju stiahli prebytky, čo sa v Európe nahromadili po niekdajšom rozšírení výroby. Cukrovarníci o to viac smútia za rokmi 2012 a 2013, keď bola trhová cena cukru dokonca nad 700 eur.

Terajšie ceny tesne nad 300 eur za tonu podľa M. Abeloviča tlačia do strát aj tie najefektívnejšie európske podniky. Veď Považský cukor, ako aj jeho tunajší konkurent - seredské Slovenské cukrovary, ktoré patria rakúskej Agrane, vlani utrpeli straty 15 miliónov eur. Rok predtým mali skoro

Dočítajte celý článok s predplatným TRENDU

už od 94 centov / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Sektorové rebríčky, hospodárske výsledky firiem
  • Obmedzenie reklamy na TREND.sk

Odomknite článok cez SMS s týždenným predplatným len za 1,90 €

Získajte prístup za pár sekúnd cez SMS objednaním týždenného predplatného TREND Digital s automatickou obnovou.

Viac informácií.

  • Tlačiť
  • 4

Rubrika Ekonomika

Tagy cukor, firma, podnikanie